Sova cere desecretizarea rapoartelor despre Rosia Montana

Marti, 17 Septembrie 2013, ora 11:20
2097 citiri
Sova cere desecretizarea rapoartelor despre Rosia Montana

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine, Dan Sova, a cerut marti ca presedintele Traian Basescu sa desecretizeze rapoartele din ultimele sase luni legate de proiectul Rosia Montana, ca raspuns la atacurile sefului statului.

"Domnul Traian Basescu a facut ieri (luni - n.r.) o afirmatie simpla in legatura cu mine, spunand ca eu am luat o lege de la RMGC si am pus-o pe masa Guvernului, si anume ca eu, in loc sa fi facut treaba de ministru, am luat o lege de la Rosia Montana, adica facuta de un agent privat, si am pus-o pe masa Guvernului si am zis ca legea e facuta de mine.

Daca e asa, inseamna ca eu, in loc sa lucrez pentru interesele statului roman, am lucrat pentru interesele unei companii private, ceea ce este o chestiune foarte grava, si cum este o acuzatie foarte grava, i-am cerut presedintelui Basescu sa faca publice rapoartele SRI in legatura cu Rosia Montana si cu mine, daca le are, pe ultimele sase luni", a declarat Dan Sova.

El a mai spus ca, daca ar fi vorba despre "fonduri de lobby", probabil ca ar trebui desecretizate documentele din ultimii 14 ani.

"Daca ar fi sa vorbim despre fonduri de lobby, probabil ca ar trebui sa se descretizeze documentele din ultimele 14 ani. Daca sunt informatii secrete care pot fi publice in legatura cu eventuale fonduri de lobby, dar spun ca nu ar fi vorba, dar daca exista trebuie facute publice cat mai repede, sa se stie daca a existat vreun lobby in societatea romaneasca si catre cine", a adaugat Sova.

Acuzatiile lui Basescu

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca RMGC ia dat ministrului Dan Sova proiectul de lege aflat acum in Parlament, iar acesta, "profund incompetent", i l-a dat sefului sau, Victor Ponta, iar acesta, bucuros de faptul ca poate scapa de responsabilitate, l-a trimis la Parlament.

Potrivit lui Basescu, ministrul Sova este "incompetent" si ar trebui sa "se duca departe".

Basescu: Sova, un incompetent. Baietii de la RMGC i-au dat legea si i-a dus-o lui Ponta

Basescu a spus ca RMGC i-a dat legea lui Sova, iar acesta, profund incompetent, i-a dat-o sefului sau.

"Nu sunt de acord nici cu pozitia celuilalt lider al USL, domnul Antonescu, care a intrat si el in jocul << votam sau nu votam >>. Or, Antonescu stie foarte bine ca e neconstitutional proiectul de lege. Stie de pe acum. Decat sa spuna << Aprobam, nu aprobam >>, ca sa vada de ce grup se lipeste, mai bine ar spune: << Domnule Ponta, hai sa vedem, ca avem o lege neconstitutionala, ia-o inapoi. In momentul in care o iei inapoi trimite-l pe Sova s-o ridice de la Parlament si spune-i sa ti-o lase la birou si sa nu se mai intoarca in Guvern >>. Pentru ca este initiativa acestui ministru profund incompetent", a mai sustinut Basescu.

Seful statului a afirmat despre actul normativ ca "este o lege pe care baietii de la Rosia Montana Gold Corporation i-au dat-o lui Sova".

"Sova a luat-o frumusel, i-a spus sefului lui 'Ia uitati ce lege am facut, seful, sa traiti, rupem gura targului'. Iar seful lui, bucuros ca se muta raspunderea de la el la Parlament, a spus 'E buna'. Si Ponta e jurist, nu e inginer, ca mine", a mai afirmat Basescu.

Basescu a mai spus ca Ponta incearca sa rezolve acest lucru utilizand metoda "Nastase-Iliescu", adica incercand sa se acopere prin legi.

"Numai ca Ponta este mai putin inteligent decat Nastase", a spus Basescu.

Presedintele a avertizat ca daca nu va fi retras urgent proiectul din Parlament, "va fi dezastru", avand in vedere protestele masive, dar si faptul ca legea este construita neconstitutional si nu poate fi "reparata" in Parlament.

Duminica, in jur de 20.000 de oameni au iesit in strada pentru a protesta fata de proiectul de exploatare de la Rosia Montana.

Protest masiv pentru Rosia Montana: 15.000 de oameni au iesit in strada la Bucuresti (Video)

In acelasi timp, mai multi mineri s-au blocat in subteran cerand unda verde pentru proiect, considerand ca acesta este singura lor sansa de a avea o viata mai buna. Ei au fost convinsi, insa, de Victor Ponta sa renunte la aceasta forma de protest, premierul deplasandu-se personal la fata locului.

Citeste si:
Ministrul Mediului anunță fonduri uriașe pentru ”Casa Verde Fotovoltaice”. Când se va relua depunerea dosarelor
Ministrul Mediului anunță fonduri uriașe pentru ”Casa Verde Fotovoltaice”. Când se va relua depunerea dosarelor
Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat marți, 25 ianuarie, că are ca obiectiv alocarea unui miliard de euro până în anul 2024 pentru programul prin care populaţia poate cumpăra, cu...
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat marți, 25 ianuarie, că PSD va cere în coaliție renegocierea cu Comisia Europeană a plafonului de cheltuieli pentru pensii din PNRR. În prezent,...