Sova: Licenta de exploatare pentru RMGC poate fi prelungita usor (Video)

Marti, 22 Octombrie 2013, ora 12:32
2696 citiri
Sova: Licenta de exploatare pentru RMGC poate fi prelungita usor (Video)
Foto: B1 Tv

Ministrul Marilor Proiecte, Dan Sova, a declarat, marti, ca licenta de exploatare a aurului si argintului detinuta de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) poate fi prelungita usor, insa ea nu cuprinde si rezolvarea problemelor de mediu si de patrimoniu, tocmai de aceea este nevoie de o lege in acest sens.

"Licenta RMGC expira in 2019 si conform articolul 20 din legea minelor 85/2003, ea poate fi prelungita din 5 in 5 ani, iar prevederile arata ca acest lucru se poate face la simpla cerere a RMGC cu 60 de zile inainte de termen. Ei nu vor putea fi dati afara in perioada urmatoare", a explicat Dan Sova, in cadul unui interviu video realizat de Adevarul si preluat de B1 Tv.

El a mai precizat ca legea legata de proiectul Rosia Montana a fost data special pentru statul roman, nu pentru compania care doreste sa faca exploatarea, deoarece licenta pe care o detine RMGC presupune ca extragerea aurului si argintului se poate face fara rezolvarea problemelor referitoare la mediu, investitii sau patrimoniu.

In consecinta, legea propusa Parlamentului are ca scop rezolvarea lor, lucru ce este in favoarea statului roman.

"Licenta de exploatare le da voie sa ia aurul si sa plece cu el in carca, de aceea a fost nevoie de lege", a sustinut ministrul.

El a mai amintit ca proiectul presupune o investitie initiala, adica eliminarea poluarii istorice, dupa care deschiderea minei, pretul in conditiile ecologice impuse fiind de 1,9 miliarde de dolari.

"Aceasta investitie va fi facuta de RMGC pentru a exploata aurul si argintul in cele mai dure conditii de mediu, pe care noi le-am impus prin propunerea legislativa.

Daca statul va dori, statul roman poate sa exploateze singur, el poate face acest lucru, insa va trebui sa elimine poluarea istorica, pentru care trebuie sa dea 430 milioane de euro, si sa deschida mina in aceleasi conditii de mediu impuse unui investitor privat, adica sa plateasca inca 1,9 miliarde de dolari", a mai spus Dan Sova.

El a precizat ca transferul de licenta de la Minvest la RMGC a fost cercetat de trei ori de DNA.

"Am spus la Comisia Rosia Montana ca cedarea cu titlu gratuit a licentei este o greseala majora din punct de vedere patrimonial. Dar nu a dat Minvest licenta, s-a dat prin ordin de ministru. Minvest trebuia sa aiba 80% in RMCG. Core-ul acestui proiect este licenta. In acest moment, daca e un simplu abuz in serviciu, e prescris deja. Daca ne uitam la documente, oamenii au licenta pana in 2019 si o pot prelungi cate cinci ani de o suta de ori", a reiterat Dan Sova.

Sova: In forma actuala, si eu as vota impotriva

El a amintit ca exista patru exploatari de aur care functioneaza in Romania, la Certej licenta este suspendata de Ministerul Mediului si se judeca in instanta, dar in preajma localitatii Rosia Montana mai sunt alte trei exploatari cu cianura.

"M-a surprins refuzul unora dintre cei care se pronunta impotriva proiectului de a avea un dialog rational. Nu s-a venit cu propuneri concrete si, din pacate, oameni chiar de prestigiu dintre cei care s-au pronuntat au facut referire la situatia proiectului dinaintea aparitiei acestei propuneri legi.

Am spus si eu ca daca cineva vrea sa faca proiectul in forma actuala, si eu votez impotriva, pentru ca nu exista eliminarea poluarii istorice, care este foarte grava. Daca ar vrea cineva sa faca proiectul in conditiile actuale, as fi impotriva. Am spus sa indreptam aceste lucruri si am propus o reglementare legala in spatele careia se afla sase luni de munca. Acum, comisia parlamentara va decide", a adugat ministrul.

Exista sau nu metale rare la Rosia Montana?

Ministrul sustine ca este greu sa iei o decizie ca om politic in conditiile in care pe baza acelorasi documente, expertii au opinii diferite, referinduse la pozitiile contradictorii ale Facultatii de Geologie si ANRM, pe de o parte, IGR si Academia Romana, pe de alta parte.

In alta ordine de idei, el a afirmat ca din studiul geologic rezulta ca nu exista elemente rare acolo, asa cum sustineau unele persoane.

"Cu toate acestea, noi am pus asta in lege, am dat interdictie de exploatare a altor elemente, presupunand ca sunt. Raportul pe care il are ANRM se bazeaza pe mii de foraje. Statistic vorbind, raportul ANRM este cel mai complet care exista in istoria geologica a Romaniei", a apreciat Dan Sova.

Problema exproprierilor la Rosia Montana

Dan Sova a sustinut ca legea nu favorizeaza compania RMGC, nici macar in privinta exproprierilor si ca derogarile facute in cazul Rosia Montana s-au aplicat si altor companii. Acestea se refera la formalitati, precum cadastrare.

"Toate aceste avizele sunt prevazute in legile existente, problema este ca autoritatile romane nu au dat un raspuns, noi am spus ca daca apare acest proiect de lege, atunci sa existe un termen de 30 sau 45 de zile pentru ca autoritatile romane sa dea un raspuns pentru avize, sa raspunda cu da sau nu. Acesta este un proiect de interes deosebit si national.

Eu trebuie sa fac rapid exproprieri la Sebes-Turda. Daca mie mi-ar face acum exproprieri autoritatile locale amestecate cu Ministerul de Finante, le-as face in cinci ani. Pentru ca am dreptul sa fac formalitatile la CNADNR, le fac eu cu agenti privati. Acelasi lucru e si la Rosia Montana. Exproprierea se face de Guvern prin H.G.", a adaugat Dan Sova.

In plus, ministrul a sustinut ca daca compania RMGC nu va respecta promisiunile asumate, atunci existe cai legale prin care poate fi oprit proiectul.

"Articolele 33 si 34 din legea minelor arata ca se suspenda si se anuleaza licenta de exploatare daca nu sunt indeplinite conditiile, nu suntem un stat african tribal", a mai spus Sova.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Dan Sova licenta RMGC, #Sova licenta Rosia Montana, #Sova lege Rosia Montans, #Sova Rosia Montana , #ministru delegat