Sova, mesaj cu intarziere de Ziua Holocaustului: Am fost plecat, nu mi-am putut exprima gandurile

Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 14:24
1708 citiri
Sova, mesaj cu intarziere de Ziua Holocaustului: Am fost plecat, nu mi-am putut exprima gandurile
Foto: Arhiva

Ministrul Dan Sova transmite, cu o zi intarziere, un mesaj de Ziua Internationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

"Pentru ca ieri (duminica - n.red.), de Ziua Internationala de Comemorare a Holocaustului, am fost plecat din tara si nu mi-am putut exprima gandurile si compasiunea fata de cei care au murit si au suferit in lagarele de exterminare naziste, doresc ca astazi sa transmit un mesaj despre trecut, dar cu gandul la viitor", se arata intr-un comunicat semnat de Sova, remis Ziare.com.

"Pe 27 ianuarie s-au implinit 68 de ani de la momentul cand lagarul de exterminare de la Auschwitz-Birkenau a fost eliberat, punandu-se astfel capat unui genocid inimaginabil, care a lasat o rana adanca in istoria noastra europeana. Asemenea acte ingrozitoare ilustreaza cat de mult rau pot face oamenii atunci cand sunt orbiti de ideologii pervertite, corupte de ura si intoleranta.

Comemorarea victimelor Holocaustului trebuie sa ne sensibilizeze fata de tragedia si suferinta a milioane de oameni, dar in aceeasi masura, sa ne responsabilizeze si sa ne oblige sa respingem cu fermitate orice manifestari xenofobe", transmite ministrului delegat pentru Proiecte de Infrastructura.

Rememorarea acestor evenimente, educarea tinerilor in spiritul tolerantei si cunoasterea corecta a istoriei trebuie sa fie obiective cardinale pentru orice societate, astfel incat asemenea orori sa nu mai aiba loc niciodata, continua Sova.

"Am vizitat muzeul Holocaustului de la Washington, am citit documente despre realitatile crude ale Holocaustului si am discutat cu organizatii importante din Romania si din lume. Desi ceea ce am vazut si am aflat reprezinta doar o modesta imagine a ceea ce s-a petrecut cu adevarat, a fost o experienta care ma va marca toata viata.

Tocmai de aceea, imi exprim deplina compasiune fata de victimele si familiile celor care au avut atat de mult de suferit de pe urma regimului nazist si raman implicat cu hotarare in demersurile privind combaterea antisemitismului", conchide Sova.

Sova a iscat un scandal international in luna martie, cand a declarat, intr-o emisiune televizata, ca datorita maresalului Ion Antonescu (dictatorul roman aliat cu Hitler, in al Doilea Razboi Mondial) nu a fost ranit nici un evreu pe teritoriul romanesc.

El a negat ca ar fi avut loc Pogromul teribil de la Iasi, cand au fost ucisi intre 13.000 si 15.000 de evrei. "Au fost omorati doar 24 de evrei", a declarat Sova.

Presedintele PSD Victor Ponta a anuntat, pe 7 martie, ca Dan Sova nu mai este purtator de cuvant al PSD si ca il va trimite la Institutul de Studiu al Holocaustului din SUA pentru documentare, urmand ca apoi sa decida daca il reinstaleaza pe acest post.

Sova s-a intors dupa doua saptamani din SUA, insa nu a mai fost numit niciodata in functia de purtator de cuvant al partidului.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Sova Holocaust mesaj, #Sova ministru negare Holocaust , #ministru delegat