Sova: Rezilierea contractului cu Bechtel, o chestiune de zile (Video)

Duminica, 12 Mai 2013, ora 16:06
2236 citiri
Sova: Rezilierea contractului cu Bechtel, o chestiune de zile (Video)
Foto: Arhiva

Rezilierea contractului cu compania Bechtel este "o chestiune de zile", iar suma pe care o mai are de platit statul roman constructorului american "va fi o surpriza placuta", a declarat ministrul delegat Dan Sova.

Sova, ministru delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine anuntase anterior ca autoritatile incearca, pana pe 30 aprilie, sa ajunga la un acord cu Bechtel privind despagubirile pe care le are de achitat statul.

"In contractul cu Bechtel exista un consultant care trebuia sa prezinte comisiei de negociere cu ei un raport foarte clar ce datorii mai sunt rezultate din acest contract, pentru ca cei 50 de milioane pe care ni i-a lasat cadou doamna Boagiu reprezentau plati pana la decembrie 2011.

De la 1 ianuarie 2012 nu s-a mai platit nimic. Trebuiau facute niste calcule. Acest consultant a depus raportul pe 29 aprilie. N-aveau cum sa faca pe 30 aprilie. Acum este o chestiune de zile si vom anunta public", a spus Sova la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV.

Ministrul delegat nu a dezvaluit suma pe care statul trebuie sa o plateasca constructorului american, insa a precizat ca "va fi o surpriza placuta".

Sova a specificat ca autostrada Transilvania va trebui sa fie construita in acelasi sistem precum Comarnic - Brasov sau Craiova - Pitesti.

"In momentul in care vom incheia contractul cu Bechtel voi angrena in acest proces inclusiv autoritatile locale, cel putin cele pe al caror teritoriu trece autostrada, cum e Clujul, Salajul, Bihorul, pe toata lumea care este interesata. Acolo trebuie sa gasim formule financiare s-o facem profitabila. Noi, ca Guvern, am reusit sa gasim bani, vreo 800 de milioane de euro in fonduri europene, ca sa construim de la Sebes la Turda", a spus Sova.

Proiectul Autostrazii Transilvania, care prevedea construirea a 415 kilometri de autostrada, a fost aprobat in 2003 si inceput in 2004, in baza unui contract de 2,2 miliarde de euro incheiat cu compania americana Bechtel, care trebuia executat pana cel tarziu in 2012.

Pana in prezent au fost executati doar 52 de kilometri.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Sova reziliere contract Bechtel, #Sova despagubire Bechtel , #ministru delegat