Sova: Statul ar putea fi obligat sa dea avizele pentru inceperea exploatarii la Rosia Montana

Luni, 30 Septembrie 2013, ora 18:49

   

Sova: Statul ar putea fi obligat sa dea avizele pentru inceperea exploatarii la Rosia Montana
Ministrul Dan Sova a declarat ca Rosia Montana Gold Corporation ar putea obliga statul roman sa dea avizele pentru inceperea proiectului de exploatare miniera, chiar si in situatia in care Parlamentul ar respinge acest proiect.

"Nu este obligatoriu ca Rosia Montana sau Gabriel Resources sa ceara despagubiri statului roman. Se poate intampla ca investitorul caruia i se refuza eliberarea acordului de mediu sa se adreseze unor instante arbitrare, care pot fi Curtea de la Viena sau Curtea de la Washington si sa ceara obligarea statului roman la eliberarea avizului care lipseste pentru inceperea exploatarii.

Daca Doamne fereste s-ar intampla asa ceva, si sunt obligat sa trag acest semnal de alarma, ne-am trezi in situatia in care Rosia Montana ar putea incepe exploatarea in conditiile de astazi, adica foarte favorabile lor si foarte nefavorabile noua. Nu avertizez in ideea 'ne temem sau o sa castige sigur'. Nu, este foarte posibil ca investitorul sa piarda, ne vom lupta cu el, dar sesizez vulnerabilitati si pericole, exista, nu e obligatoriu sa se si intample", a spus Dan Sova, potrivit Romania TV.

Seful SRI, la comisia Rosia Montana: Organizatii eco-extremiste au vrut sa denatureze protestele

Anularea contractului RMGC s-ar putea produce doar in condtiile in care companiei i s-ar gasi o culpa."Pentru situatia in care apar aceste culpe articolul 39 din Legea minelor prevede anularea licentei. Nu exista alta modalitate de desfiintare a acestui proiect. Daca nu incalca licenta sau nu gresesc din punct de vedere al mediului nu exista posibilitatea de a anula licenta", a mai declarat Sova.

Anastase: Comisia pentru Rosia Montana, teatru politic. Ponta sa vina in fata Parlamentului!

Dupa ce Guvernul a anuntat, pe 27 august, ca si-a dat acordul pentru demararea proiectului de exploatare miniera cu cianuri de la Rosia Montana, mii de ecologisti au iesit in strada pentru a se pronunta impotriva proiectului, considerat nociv pentru mediu. La acea vreme, premierul Victor Ponta si-a motivat decizia sustinand ca daca nu ar fi trimis proiectul de la guvern in Parlament, compania RMGC ar fi putut da statul in judecata si ar fi cerut despagubiri enorme.

Proiectul urma sa fie analizat, cand, Crin Antonescu si alti liberali, precum si democrat-liberalii, au anuntat ca sunt de partea protestatarilor. In replica, premierul Victor Ponta a vrut sa trimita proiectul in Parlament unde spunea ca va cere vot de respingere "si gata". In acel moment, minerii din Rosia Montana au iesit in strada si ei protestand vehement si spunand ca vor sa aiba locuri de munca si ca proiectul minier trebuie demarat in zona.

Pe fondul diferentei dintre cele doua grupuri de protestatari, votarea proiectului in Parlament s-a amanat si s-a decis infiintarea unei comisii care va analiza problema din ambele unghiuri.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1712 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
ORD
rank 5
Sova si Ponta sa-si manance proiectul si cianura.
Daca sunt santajabili de catre potroni RMGC, sa se descurce altfel,nu prin sacrificarea mediului.
3195
rank 5
Pentru MITA prImIta la secret, SOVA a devenit santajabil.
Scaparea lui de santaj este : ATA,CREANGA si FRANGHIA !

M-as bucura mult daca "cel rau" l-ar indemna la asa ceva.
razek
rank 1
Eu nu inteleg de ce dupa...
gafa voita sau nevoita a lui Puie Monta cu valoarea despagubirilor catre RM ,vine acum limbricul asta si da solutii de parca le-ar sti dinainte. In tarile cu apa calda astia doi erau arestati demult !
Sogor
rank 1
@ razek / ptr.sov(a)inu ..limbric..psd.ist..!!?
dacä statul e obligat ..atunci si maman a ta cea cu
strungäreatza ar trebui sä stea caprä la toti voitorii /opozantii folosiri de cianuri..ca apoi sä behäie de
pläcere,dacä ei ia pläcut urmezi tu urmas al Ritanului.!
VOIENI
rank 5
Sovaq ! Proiectul lui maica-ta vitrega si a ta,plasat lui Pontqa,
.....pentru al inmana parlamjentului,nu are baqzqa legala nici nu va fi aprobat ( mai e si CCR) .
Proiectul nu poate suplini avizul de mediu.
Contractul lui Gold Corporation nu mai este valabil.
Scrie in contract ca GC in 60 de zile se obliga sa obtina avizul de mediu, ca obgligatie proprie.
Cum nu l-a obtinut in termeni din contract, contractul cade DE DREPT !
Nastratin
rank 1
si cind te gindesti ce maimute sunt platite gras..
...asta in politica de la noi...Ca in restul UE aceste maimute penale n-aveau ce cauta in fruntea statului...In plus acesti paduchi penali trebuiau sa stea dupa gratii la cita spaga si trafic de influenta si evaziune fac an de an...
Tragicomedian
rank 2
Vaaaai, Sovaila! Mamitza stie? Ea te-a pus sa zici?
Maine, mamitza o sa spuna ca Chevron, Shell, BP si Exxon vor da statul roman in judecata ca sa exploateze gazele de sist, n-asha?

- Hai, sic.tir, mazeto, la cimitir cu voi, toti profitorii uslamishti!
Tezeus
rank 3
D-lor, situatia este mult mai grava ! Ce zice vestul ??
Noi toti, indiferent de ce afiliatii politice avem, sintem considerati in tarile din vest un fel de popor crud, care macelareste cainii, provoaca un genocid, trimitand milioane de romani sa munceasca in alte tari,si in acelasi timp distrugand practic milioane de familii, avem de grija ca tortionarii si criminali anilor 1950-60 sa ramana in viata (se poate interpreta ca , criminalii se protejeaza intre ei ),nu ne ingrijim de tanara generatie, multi dintre ei ajungand sub influenta drogurilor, guvernul nu se ingrijeste de batrani, inchidem spitalele si inchidem fabricile de medicamente (totul avand ca scop distrugerea semenilor nostri),distrugem muntii, padurile, campiile, inlocuim APA cu lacuri de cianuri (vezi cazul RM), mintim de la cel mai inalt nivel pina jos, furam, cersim, etc,etc. Cum putem fi noi caracterizati ? Daca nu ne trezim odata, s-ar putea ca sa primim in viitor o decizie a UE prin care sa fim anuntati : Romania este o tara europeana, frumoasa si nu mai permitem ca voi toti (care va trageti din criminalii anilor 1950, ca oricum personalitatile de elita le-ati omorat si pe ele atunci) sa o distrugeti. De la data de……..carati-va de acolo ! Nu meritati aceasta tara d-lor. Asta ca sa fiu gentil !!
irinaiulia
rank 4
Ameninti, Sova?
Cum isi permite acest avocat de duzina, acest cocalar de doi bani, acest administrator de bloc care s-a ajuns sa faca astfel de declaratii? Ar trebui acuzat de tradare.
MUCALITUL
rank 5
Domnilor ! Saspunem NU,exploatarii miniere cu ceanuri in Apuseni.
RMGC sa-si manance ceanura impreuna cu Sova si Ponta.
Liber
rank 1
Numai avem cum sa spunem NU...
...lucrurile sunt deja aranjate...suntem ca si cobai...Dumnezeu cu mila. Nu vedeti ca au inceput exprorarile la gaze de sist...consecinta 9 cutremure in ultima saptamana si asta nu e decat inceputul.
Frankie Costello
rank 1
Mirare...
Daca se poate lua astfel de hotarari,chiar daca parlamentul nu este de acord,atunci,la ce ne mai foloseste sa avem un parlament?Sa inteleg ca ne-am pierdut identitatea?
queendi
rank 5
Cred ca mai degraba inseamna
ca ei au luat deja decizia de a acorda aviz favorabil RMGC, ca nu-i intereseaza absolut deloc manifestantii din strada, etc.
Si mai cred ca subestimeaza puterea oamenilor care fac front comun pentru a sustine o idee. Poate ar fi bine sa vizioneze ce a patit acel sofer care a intrat cu masina in plin in biciclisti acum o saptamana, si cum era sa fie linsat de multime.
Le-a fost teama sa discute in piata cu manifestantii pasnici anti RMGC. Oare de ce?
Bursucul
rank 1
Si totusi asta e demnitar in stat.
Eu inca nu am auzit in lumea asta ca un stat sa fie obligat de cineva sa dea cuiva,unui particular,ce ii apartine.Asta se face numai cand vii cu armata si-l cuceresti si dai ce vrei.Nu sunt absolut deloc fan marinel dar are dreptate cand spune ca scoala romaneasca scoate numai tampiti.Ca parca asta-i tanar scolit democratic,si daca la mintea care nu o are e ministru,ma intreb cum arata ailalti absolventi de scoli contemporane.
I_Deleanu
rank 5
Marchezi din nou si esti glorios, Bursucule!
Foarte bine ai zis, parca am fi pierdut un razboi si suntem sub streag: Chiar ca nu stiam ca nu mai suntem o tara independenta, a descoperit acum politicianul de duzina Sovete.

Bravo, de trei ori bravo!
Carrandash
rank 3
staaaaati putin.....
1. carevasazica ca menistru' asta bun de legat avocat pesederast care nici-o decizie a Curtii Constitutionale de citit din cap in coada nu-i in stare, incearca sa arunce pisica ca statu' ar putea fi obligat sa dea avizele pentru inceperea lucrarilor la Rosia Montana.
2. numai ca nea statu' prin cel mai bun, cinstit si correkkt gobermn pe care Romania l-a avut vreodata, gobernu' condus de prim plagiatorul copy-lot dottore tonta viorel viktorarsh a dat liber la exploatare FARA avizele necesare !!!!!
3. care vasazica ca corekktu' gobern a comis o ilegalitate pentru care bugetivorii tonta & compania sunt buni de plata si nu platitorii de bir cu burta goala.
4. in definitiv, ce facura menistrii prea corekktului si cinstitului gobern uslamist se numeste neindeplinirea obligatiilor de serviciu, subminarea economiei nationale si incompetenta crasa - chestii care fac obiectul legii penale.
5. pentru un om normal este greu de priceput cum se poate sa aprobi o chestie ca Rosia Montana fara sa indeplinesti TOATE prevederile legale - adica fara TOATE avizele necesare. numai ca uslamia se sterge undeva cu pravile si face ce vrea muschii ei.
6. gobernu' tontist, de la primul prim si pana la ultimul arlechin, poate fi eventual obligat sa dea avizele cerute. numai ca, marele avocat menistru de legat sova dan nu zice un lucru important: nu scrie nicaieri ca avizul nu poate fi negativ si umbla cu sperietoarea sa sperie tzeara cum ca si asa mai departe....
7. dar, un aviz negativ ar insemna ca kkorekktu si preacinstitu' gobern in corpore, mens insano si punga plina cu'al lui Gabitza gologanu', a comis o faradelege deoarece a APROBAT ILEGAL demararea proiectului in discutie - deci sobect de DNA si cremenal....in corpore si individual!!!!!
just_comment
rank 5
O abureala naiva
Si o situatie oarecum diferita: in urma cu ceva ani in Romania se mansarda intr-o veselie, pentru ca legea de atunci permitea instrainarea terasei blocurilor acordul majoritatii proprietarilor. Guvernul PDL a fost si mai generos: era suficienta majoritatea simpla, fara acordul celor direct implicati.
Dar s-a intamplat ca unor cetateni din Brasov sa nu le prea placa faptul ca sunt obligati sa renunte fortat la dreptul de proprietate. Acum mansardarea este posibila doar cu acordul tuturor proprietarilor.

Vedeti vreo legatura? Dreptul la proprietate este sfant. Nicio instanta din lumea democrata nu va decide impotriva acestui drept!

Stiati ca... Minvest Deva (adica statul Roman) are "in curs de executie" lucrari de conservare la Rosia Montana?
Stiati ca... transferul licentei de exploatare dinspre Minvest Deva are un motiv uluitor (la cererea băncilor si bursei canadiene!?!?!)
MosGerila
rank 5
Statul roman obligat de o mana de sovaielnici, mai Cracanel?
Un vot de neincredere pentru aces guvern devine o obligatie morala!
Romani, treziti-va cereti alesilor vostri sa reactioneze.
Degeaba faceti guvern din umbra daca sinteti muti ca pestii! Neam de moluste, miscati-va!
m.omiduta
rank 5
Ce-mi place cand propii nostri ministri vin cu amenintari!
Dispari Pekinezule!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor