Ziare.com

Protest al societatii civile fata de numirea lui Sova ca ministru

de Diana Robu
Joi, 09 August 2012, ora 14:01

   

Protest al societatii civile fata de numirea lui Sova ca ministru
Dupa ce reprezentanti ai comunitatilor evreiesti au criticat numirea senatorului PSD Dan Sova in functia de ministru, acum mai multi reprezentanti ai societatii civile protesteaza fata de numirea pesedistului in Cabinetul Ponta.

"Consideram ca aceasta decizie politica, validata de presedintele interimar Crin Antonescu, este o grava eroare si un semnal cat se poate de ingrijorator in raport cu eforturile Romaniei de a-si asuma trecutul si responsabilitatea Holocaustului, exprimata inclusiv in documente oficiale ale statului roman precum Raportul final al Comisiei Internationale pentru Studierea Holocaustului in Romania, prezidata de dl. Elie Wiesel", se arata in scrisoarea de protest.

Organizatia ActiveWatch protesteaza fata de numirea lui Dan Sova in Guvern

Semnatarii amintesc de declaratiile facute de Dan Sova, la inceputul acestui an, intr-o emisiune televizata.

"Mentionam ca senatorul Dan Sova a exprimat intr-o emisiune televizata urmatoarele: 'pe teritoriul Romaniei niciun evreu nu a avut de suferit'; 'la Pogromul din Iasi au murit 24 de evrei'; 'armata germana este responsabila pentru evenimentele din Iasi', ignorand consensul istoric asupra dramelor suferite de evrei pe teritoriul Romaniei si citand istorici negationisti.

Astfel Raportul final contine informatii complete despre Pogromul de la Iasi (pp. 118-124) pe care un senator al Parlamentului Romaniei si un absolvent al Facultatii de Istorie nu le poate ignora. Mai mult decat atat, ca jurist, dl Dan Sova ar fi tebuit sa stie ca, in conformitate cu Legea nr 107/2006, art. 6, 'negarea in public a Holocaustului ori a efectelor acestuia constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi'. In loc sa fie sanctionat politic, dl Sova este premiat cu un post de ministru in Guvernul Romaniei", se mai noteaza in scrisoare.

Protestatarii atrag atentia ca afirmatiile lui Sova "nu sunt doar false din perspectiva istorica, ci lezeaza profund memoria victimelor Holocaustului, a urmasilor acestora si reprezinta un afront irecuperabil pentru comunitatea evreiasca din Romania si din lumea intreaga".

Dan Sova, criticat din Israel, tolerat de Antonescu

"Consideram ca nu clementa, ci retragerea imediata a sprijinului politic si revocarea sa din functie reprezinta masuri adecvate fata de gravitatea afirmatiilor dlui senator Dan Sova. Astfel, Guvernul actual al Romaniei poate arata ca se conformeaza recomandarilor Raportului Final, sanctionand negationismul selectiv si iresponsabilitatea declaratiilor politicienilor de nivel inalt, intr-o Europa Unita care nu tolereaza nici amnezia, nici ambiguitatea fata de traumele secolului XX", continua sursa citata.

Negarea Holocaustului nu este insa singurul scandal in care a fost implicat, recent, Dan Sova. Semnatarii scrisorii de protest amintesc de corespondenta Radio Romania Actualitati la Bruxelles, Carmen Valica, care a fost chemata la ordine, dupa ce Sova a acuzat-o ca ar fi dezinformat-o pe Viviane Reding, comisar european pe justitie, privind "iminenta arestare a judecatorilor de la Curtea Constitutionala a Romaniei".

Dan Sova: La initiativa mea, tineretul PSD va studia istoria Holocaustului

Ulterior, s-a dovedit insa ca reprosurile social-democratului erau nefondate. Purtatorul de cuvant al Comisarului European pe Justitie Viviane Reding a declarat ca acuzatiile aduse de senatorul PSD Dan Sova jurnalistei RRA sunt "absurde si profund ingrijoratoare".

"Reiteram, cu acest prilej, protestul comunicat pe data de 6 august in legatura cu promovarea domnului Dan Sova in funtia de ministru, protest motivat de minciunile lansate cu iresponsabilitate la adresa unei jurnaliste de la Radio Romania Actualitati, fapta considerata a fi un atentat la libertatea de exprimare si de intimidare a presei", incheie sursa citata.

Semnatarii scrisorii de protest sunt Expert Forum, Grupul pentru Dialog Social, Freedom House Romania, ActiveWatch Agentia de Monitorizare a Presei, APADOR-CH
ACCEPT, Centrul de Resurse pentru participare publica - CeRe, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Resurse Juridice, Institutul pentru Politici Publice, Romani CRISS, ProDoMo, Reaching Out, Alexandru Gabor, Adrian Cioflanca, Bogdan C. Iacob, doctor in istorie, Universitatea Central Europeana, Damiana Otoiu, lector dr., Universitatea din Bucuresti, cercetator asociat, Universite Libre de Bruxelles, Cristian Vasile, istoric, cercetator stiintific.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4258 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
31 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

cum e cu democratia? ..

.. respectarea legilor oare ce-o insemna ? democratie ? anarhie ? dictatura ? .. sa umblam la biblioteca cu maxime si aforisme ? ... In conformitate cu Legea nr 107/2006, art. 6, "negarea in public a Holocaustului ori a efectelor acestuia constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi". Cu toate acestea, in loc sa fie judecat si trimis la inchisoare, dl. Sova nu a fost nici macar sanctionat politic. Dimpotriva, a fost premiat cu un post de ministru in Guvernul Romaniei.

 

 

Prima   1   2   3   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor