Dan Sova, simptomul autismului politic total (Opinii)

Vineri, 10 August 2012, ora 23:38
7013 citiri
Dan Sova, simptomul autismului politic total (Opinii)
Foto: presidency.ro

Daca exista un gest al actualei Puteri care concentreaza simbolic intreg autismul sau sinucigas, dar si fatal pentru viitorul Romaniei, acela este desemnarea lui Dan Sova intr-o functie de ministru, decizie care, in pofida evenimentelor cu care a concurat, a atras o multime de reactii exclusiv negative.

Domnul Sova a comis, dintr-un nationalism excesiv, dintr-un antisemitism prost mascat sau dintr-o grava incultura, o eroare fundamentala pentru un politician. Domnia sa negat existenta Pogromului de la Iasi, sustinand ca niciun evreu nu a avut de suferit pe teritoriul Romaniei. Sigur ca in aceasta tara, unde politicienii sunt intr-un concurs din ce in ce mai febril de rostit tampenii, afirmatia lui Dan Sova n-a provocat mai mult decat cateva ridicari de sprancene.

Dar domnia sa a calcat intr-una dintre cele mai mari strachini care exista in politica internationala: chestiunea Holocaustului este un tabu recunoscut ca atare de intreaga lume civilizata. De existenta lui Dumnezeu te mai poti indoi, dar de cea a Holocaustului, nu.

Si nu exista politician cu o inteligenta macar medie care sa nu cunoasca si sa nu respecte acest tabu in spatele caruia stau atat de multe crime si atat de multa suferinta.

Dan Sova nu l-a cunoscut sau nu l-a respectat, desi este si absolvent de Istorie, dar ar fi trebuit ca jurist sa stie ca in Romania negarea Holocaustului sau a efectelor acestuia este infractiune si se pedepseste cu inchisoarea.

E drept, Dan Sova n-a ajuns la inchisoare, dar reactiile, ale comunitatilor evreiesti si nu numai, nu l-au iertat. Cand l-a retras din functia de purtator de cuvant al PSD, pe care o ocupa atunci cand si-a dat drumul la gura, si cand l-a trimis la Washington sa se documenteze la Muzeul Holocaustului, Victor Ponta ar fi trebuit sa stie ca Dan Sova nu mai are o vreme cale de intoarcere spre o pozitie inalta in PSD si, cu atat mai putin, catre o demnitate publica.

Pentru ca e foarte vulnerabil si antipatia pe care a starnit-o se va rasfrange automat si asupra functiei pe care o ocupa, si asupra institutiei pe care o reprezinta, dar si asupra tarii unde astfel de oameni in loc sa fie pedepsiti sunt promovati. Si in politica, mai ales cea internationala, "gura bate fundul", si-l bate rau.

Ei bine, n-au trecut decat cateva luni de la penibilul incident si Victor Ponta a socotit potrivit sa-l aduca pe Dan Sova in Guvern. E drept, nu in pozitia la care visa tanarul avocat, aceea de ministru al Justitiei, nu de alta dar Bruxelles-ul nu ar fi acceptat in veci in aceasta functie un personaj cu antecedente antisemite si suspectat de catre ANAF ca ar fi muls cu spor niste societati de stat falimentare. Asa ca i-a dat portofoilul relatiei cu Parlamentul.

Care a fost calculul politic al lui Victor Ponta nu e greu de inteles si el nu tine doar de prietenia dintre dl. Sova si premier. Victor Ponta a avut nevoie sa-si intareasca aripa dura a Executivului. In plus, Dan Sova a fost recompensat pentru zelul depus in timpul suspendarii si al referendumului. Va amintiti povestea cu milionul si jumatate de voturi din urnele mobile si de pe listele suplimentare, nu?

Doar ca dincolo de aceste socoteli marunte, Victor Ponta a dovedit ca habar nu are de politica externa si habar nu are pe ce lume traieste. Cand te straduiesti sa-ti refaci imaginea externa in picaj, cand ai de contracarat mesaje nationaliste tot mai agresive ale partenerului tau ajuns presedinte interimar, cand alergi cu limba scoasa dupa finantare internationala, nu iti ridici in cap comunitatea evreiasca.

Cand "vanatorul de nazisti" Efraim Zuroff, directorul Centrului "Simon Wisenthal" din New York, declara despre un ministru din cabinetul tau ca "ar fi un oaspete binevenit in Iran! E revoltator ca se afla in Guvern!", inseamna ca te-ai impuscat grav in picior. Din nou.

Si incerci rapid sa opresti sangerarea si sa pansezi rana, scotandu-l pe Dan Sova sub orice pretext din Guvern. Faptul ca Victor Ponta nu da niciun semn ca s-ar gandi la asa ceva nu face decat sa amplifice reactiile externe si interne.

Ultima a venit din partea celor mai importante organizatii non-guvernamentale din Romania, care cer demiterea lui Dan Sova, dar nu numai pentru antecedetele antisemite, dar si pentru ca dl. Sova s-a aflat la originea retragerii corespondentului RRA la Bruxelles, sub acuzatia ca prin intrebarile (sic!) adresate comisarului Viviane Reding ar fi lezat imaginea Romaniei. Adica dl. Sova are o problema nu doar cu Holocaustul, ci si cu libertatea presei, si cu ANAF. Mare boier, mare caracter!

Este problema lui Victor Ponta daca vrea sa si-l lege pe Dan Sova bolovan de glezna, dar nu inteleg de ce a legat acelasi bolovan si de glezna Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#Dan Sova negare Holocaust, #Dan Sova reactie evrei, #Dan Sova ministru contestat , #ministru pentru Relatia cu Parlamentul