Romania are un ministru care a negat Holocaustul - Scandalul numirii lui Sova - La Repubblica

Vineri, 10 August 2012, ora 08:45
3955 citiri
Romania are un ministru care a negat Holocaustul - Scandalul numirii lui Sova - La Repubblica
Foto: Arhiva

Numirea senatorului Dan Sova in functia de ministru continua sa faca valuri in presa externa.

"Tendinte anti-semite in Uniunea Europeana. O tara membra a UE si NATO, Romania, are in Guvernul sau un tanar politician acuzat de negarea Holocaustului", relateaza La Repubblica.

Protagonistul acestui scandal - scriu jurnalistii italieni - Dan Sova, este prieten apropiat al premierului socialist Victor Ponta. Prim-ministrul este deja acuzat de UE ca a incercat, in zadar, printr-un referendum de legalitate indoielnica sa il demita pe presedintele Traian Basescu. Ba, mai mult, a incercat sa reduca atributiile Curtii Contitutionale.

"Sova a iscat un scandal international in luna martie, cand a declarat, intr-o emisiune televizata, ca datorita maresalului Ion Antonescu (dictatorul roman aliat cu Hitler, in al Doilea Razboi Mondial) nu a fost ranit nici un evreu pe teritoriul romanesc", mai scrie Andrea Tarquini.

Senatorul PSD a negat ca ar fi avut loc Pogromul teribil de la Iasi, cand au fost ucisi intre 13.000 si 15.000 de evrei. "Au fost omorati doar 24 de evrei", a declarat Sova.

Protest al societatii civile fata de numirea lui Sova ca ministru

Numirea acestuia la sefia Ministerului pentru Relatia cu Parlamentul a starnit o reactie virulenta a comunitatii evreiesti, atat la nivel national, cat si in afara Romaniei.

"Vanatorul de nazisti" Efraim Zuroff, directorul Centrului Simon Wisenthal, din New York a atacat dur decizia de numire a lui Sova la conducerea unui minister.

"Scandalul este cauzat de ignoranta, probabil de rasism, anti-semitism si idei ultranationaliste", a spus Zurrof, citat de La Repubblica.

Dan Sova, criticat din Israel, tolerat de Antonescu

De asemenea, mai multi reprezentanti ai societatii civile protesteaza fata de numirea pesedistului in Cabinetul Ponta.

"Consideram ca nu clementa, ci retragerea imediata a sprijinului politic si revocarea sa din functie reprezinta masuri adecvate fata de gravitatea afirmatiilor domnului senator Dan Sova", se arata intr-o scrisoare de protest, semnatata de scriitori si mai multe ONG-uri.

Citește și:
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averile declarate de aleșii în funcții publice au fost întotdeauna subiect de discuție, cu atât mai mult după numeroasele scandaluri și conflicte de interese în care aceștia nu au putut...
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Fostul secretar de stat Cătălin Boboc a anunțat marți seară, 4 octombrie, că demisionează din PNL, în urma scandalului privind branşarea ilegală la rețeaua electrică a unui imobil din...