Dan Sova se declara "putin mirat" de protestele din Portul Constanta

Joi, 22 Mai 2014, ora 08:21
2699 citiri
Dan Sova se declara "putin mirat" de protestele din Portul Constanta
Foto: Facebook/Dan Sova

Ministrul Transporturilor, Dan Sova, sustine ca este "putin mirat" de protestele din Portul Constanta, pentru ca a avut discutii atat cu patronatele, cat si cu sindicatele, in cadrul carora a explicat situatia din port si ce intentioneaza ministerul sa faca.

Dan Sova a declarat miercuri, la Iasi, intr-o conferinta de presa, ca la Constanta nu se protesteaza "deloc" fata de Ministerul Transporturilor, dar ca este "putin mirat" de declansarea acestor actiuni.

"Am stat de vorba cu cei din port. Sunt putin mirat de aceste proteste dupa discutiile pe care le-am avut. Am aratat exact ce intentionam sa facem si care este situatia din Portul Constanta. I-am intrebat si pe cei de la patronate, si pe cei de la sindicate daca pot explica cum anume vad dansii ca trecerea a 13 la suta din actiuni de la Transporturi catre Constanta ar impieta cu ceva interesele salariatilor sau ale operatorilor din port", a afirmat ministrul Transporturilor.

Dan Sova a precizat ca afirmatia ca se doreste trecerea portului de la Ministerul Transporturilor la Primaria Constanta nu este adevarata.

"Tot vad ca se spune asta, dar nu este adevarat. Daca trec cele 13 la suta, Ministerul Transporturilor ramane cu 47 la suta din actiuni, urmand sa scoata pe bursa 14 la suta. Daca se vor scoate si cele 14 la suta, va ramane ministerul cu 33 la suta, Consiliul Local Constanta cu 33 la suta, Fondul Proprietatea cu 20 la suta, iar 14 la suta vor fi pe bursa", a afirmat ministrul Dan Sova.

El a mai spus ca Romania nu face decat sa aplice principiul european privind porturile, si anume fie ca acestea sa fie detinute suta la suta de autoritatea locala, fie detinerea in comun, in parti egale, de catre o autoritate centrala si de o autoritate locala.

"Toata lumea vorbeste de transferul portului Constanta, dar portul inseamna dane, cheiuri, macarale. Aceea este infrastructura strategica nationala, care este a statului roman, in administrarea Ministerului Transporturilor si nu se transfera nimanui. Este domeniu public. Noi discutam doar de transferul unui pachet de actiuni de 13 la suta la o societate de administrare", a mai afirmat ministrul Dan Sova.

Peste 300 de angajati portuari au protestat, de luni pana miercuri, in fiecare dimineata, in fata sediului Administratiei Porturilor Maritime, opunandu-se ca municipalitatea sa primeasca un nou pachet de actiuni in port, la protest fiind aduse si zece utilaje care au claxonat pe toata durata actiunii.

Ei ameninta ca vor continua actiunile de protest saptamanile viitoare, luand in calcul si oprirea lucrului in port.

Luni, o delegatie a Federatiei Nationale a Sindicatelor Portuare s-a intalnit cu primarul Radu Mazare, insa discutiile nu au ajuns la niciun rezultat.

Cele doua parti s-au acuzat reciproc, primarul spunandu-le sindicalistilor ca ii apara pe oamenii de afaceri din port, iar sindicatele acuzandu-l ca i-a fortat pe cei care au semnat pentru transferul de actiuni.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#proteste port Constanta, #port Constanta transfer primarie , #ministrul Transporturilor