Confiscarea averilor i-a incaierat pe senatorii PSD

Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 22:05
3370 citiri
Confiscarea averilor i-a incaierat pe senatorii PSD

Senatorii PSD Dan Sova si Toni Grebla au intrat miercuri intr-o disputa, la Comisia juridica din Senat, pe marginea dezbaterii a doua proiecte de lege privind confiscarea extinsa a averilor si a faptului ca proiectul propus de Guvern nu ar putea fi discutat.

Disputa dintre cei doi a ajuns la situatia in care Dan Sova l-a acuzat pe presedintele Comisiei, Toni Grebla, de faptul ca il "trateaza cu aroganta" si ca ar fi trebuit sa-i "spuna de la scoala" modul in care se definesc materialele juridice.

Social-democratul, Dan Sova, a luat cuvantul, pe procedura, chiar inainte de inceperea dezbaterilor in Comisia juridica asupra celor doua proiectele de lege privind confiscarea extinsa a averilor. "Initiativa PSD-PNL e depusa pe 4 iulie, iniatiativa ministerului (Justitiei, n.r.) e depusa pe 21 iulie, reglementeaza acelasi lucru. Din cate stiu eu, cea de pe 21 nu poate fi luata in considerare, ministerul daca vrea poate sa vina cu amendamente la propunerea PSD-PNL", a explicat Sova.

La randul sau, senatorul PDL, Iulian Urban, a sustinut ca ar trebui sa se discute toate actele legislative care reglementeaza acelasi subiect. "Iulian, n-ai cum. Eu stiu ca vrei sa o iei pe aia a ministerului (in dezbatere, n.r.), dar nu se poate, doar daca renuntam la Regulament, daca plecam acasa... Nu, eu nu pot sa fac asta", a replicat Sova.

Senatorul UDMR, Cseke Attila, a intervenit precizand ca Sova "in principiu are dreptate". "Problema este ca prima propunere de la punctul 1 (cea a MJ, n.r.) trebuia sa-i dam raportul demult. Noi mai discutam acum pentru ca am cerut prelungirea termenului de dezbatere, deci practic noi trebuia sa fim cu acest proiect finalizat, cu raportul dat si intrat in plenul Senatului. Intr-un fel si noi suntem cauza faptului ca acest proiect inca nu este finalizat", a sustinut senatorul UDMR, propunand continuarea dezbaterilor pe cele doua propuneri.

Ulterior, a luat cuvantul si ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, care a sustinut ca este vorba de doua proiecte cu continut diferit. "Din punct de vedere procedural, ministerul nostru nu poate face niciun amendament, nici la alte propuneri pe care le aveti pe agenda, pentru ca mandatul nostru este foarte strict, si anume noi putem doar sustine initiativa noastra (...) Mandatul primit prin decizie a Guvernului a fost de a veni sa sustinem in fata dvs proiectul asa cum a fost sesizat in Parlament", a spus Predoiu.

Grebla: Ordinea nu are importanta

Presedintele Comisiei juridice, Toni Grebla, a sustinut ca cele doua proiecte de lege ar trebui dezbatute, intrucat oricum nu se putea lua o decizie prin vot atata vreme cat la momentul respectiv nu era intrunit cvorumul de sedinta. "Ordinea nu are importanta, ca e primul, ca e al doilea...", a explicat Grebla, moment in care a fost intrerupt de Dan Sova. "Nu vreau sa dezbat o chestie care nu poate fi dezbatuta din punct de vedere procedural, nu pot sa trec peste exceptiile dirimante (lipsa calitatii de a intra in dezbatere, n.r.) Eu propun sa dezbatem astazi proiectul nostru cu averile ilicite, si dupa aceea daca avem nevoie sa ne lamurim, pana cadem jos, ca nu-l putem dezbate pe al doilea, o sa ne lamurim alta data", a sustinut Sova.

"Invocati o exceptie dirimanta..." a replicat Grebla. "Da, absolut, este introdusa ulterior si are exact aceleasi obiect", a raspuns Sova. "Si care este textul?", a mai intrebat Grebla. Presedintele Comisiei a fost intrerupt si de senatorul PDL, Iulian Urban, care a semnalat ca sesizarea Comisiei a fost in prima instanta pe proiectul propus de Guvern, si abia apoi pe cel propus de PSD-PNL. La randul sau, Sova a precizat ca relevant din punct de vedere procedural este momentul inregistrarii initiativei legislative.

Senatorul PSD, Adrian Tutuianu, a intervenit pentru a preciza ca la nivelul Comisiei nu sunt prezenti decat cinci senatori din unsprezece, iar senatorii puterii absenteaza. "Dnul ministru, nu aveti sustinere, Guvernul. Majoritatea nu e prezenta la lucrari, doar o parte a ei. Asta e, nu putem decide", a mai spus Tutuianu.

Ulterior, Grebla a propus continuarea dezbaterilor pentru ca saptamana viitoare sa se decida prin vot. In replica, Sova a insistat asupra faptului ca nu se poate continua dezbaterea pe proiectul Guvernului.

"Domnule coleg, ca sa nu inteleaga oamenii ca noi, cei din Comisia juridica chiar nu vrem sa respectam Regulamentele, si in sfarsit, exista unul care vrea. Vreau sa va spun ca in ceea ce priveste proiectele de lege, ele sunt diferite. Unul priveste modificarea Codului penal in vigoare si a Codului penal care o sa intre in vigoare, iar celalalalt priveste regimul juridic al averilor ilicite. N-are nimic una cu cealalta. Nu ne-ati invocat niciun text din Regulament care interzice ca doua proiecte, care au acelasi text si se afla pe rolul Comisiei, unul sa fie luat in seama... celalalalt nu, sa fie in paralel, sa fie separat. Nu ne-ati precizat care este textul de lege pe baza carui va bazati aceasta exceptie dirimanta", a sustinut Grebla.

"Domnul presedinte, daca vreti sa fim aroganti, eu am sa va citesc cele doua texte, in paralel, ca sunt in limba romana amandoua", a replicat Sova. "Luati si dv. art 3 din Legea privind regimul averilor ilicite, si am sa va spun de la scoala ca nu se defineste un material prin titlul, ci prin continut. Asta pentru ca ati fost arogant putin cu mine, si o sa va spun ca sunt indentice", a mai spus Sova.

Disputa dintre cei doi senatori ai PSD a fost aplanata de Adrian Tutuianu (PSD). "Deci nu e cvorum, ca atare nu se poate dezbate nici punctul 1, nici punctul 2, este o chestiune de care trebuie sa tinem cont, si vedem cand o sa fim in cvorum care e decizia pe care o vom lua vis-a-vis de ce ridica colegul Sova", a spus Tutuianu. Ulterior, Grebla a suspendat sedinta Comisiei juridice motivand lipsa cvorumului de sedinta.

La finalul sedintei, Toni Grebla, a declarat presei ca spera ca in cel mai scurt timp unul dintre proiectele privind confiscarea extinsa a averilor sa poata sa intre in vigoare "pentru a da si un semnal ca dam justitiei mijloacele penale pentru a lupta eficient impotriva coruptiei". "In primul rand, au lipsit senatorii puterii, astfel incat care mai e atitudinea actualei puteri fata de problemele importante aflate in dezbaterea Senatului (...) Dnul ministru Predoiu a fost prezent, parlamentarii care sustin Guvernul nu l-au onorat", a declarat Grebla.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#disputa Grebla Sova Senat, #lege averi confiscate, #disputa Grebla Sova , #PSD