Sova acuza Germania de troc cu Traian Basescu pe "pactul fiscal". Reactii aprinse pe scena politica

Miercuri, 16 Iulie 2014, ora 22:42
8155 citiri
Sova acuza Germania de troc cu Traian Basescu pe "pactul fiscal". Reactii aprinse pe scena politica
Foto: Evenimentul Zilei

Dan Sova, purtatorul de cuvant al PSD, sustine ca Angela Merkel s-ar fi inteles cu Traian Basescu in 2012, astfel incat Romania sa semneze "pactul fiscal", iar Germania sa il "ajute" pe presedinte sa scape de demitere, dupa referendum.

Declaratiile au fost facute in contextul scandalului declansat de prestatia premierului Ponta la Cotroceni, unde a fost intrebat de presedinte ce face cu "MTO-ul", dar si cu putin timp inainte ca Traian Basescu sa plece la Consiliul European, unde se va stabili, printre altele, ce portofoliu primeste Romania in viitoarea Comisie Europeana.

Basescu a publicat inregistrarile de la consultarile cu Ponta-Petrescu: Ati terminat la Harvard? Ma asteptam la argumente gen Roubini (Video)

Basescu a plecat la Consiliul European: Iata ce vrea sa obtina pentru Romania

"Dansul a semnat in anul 2011 pactul fiscal pentru a ajuta... in 2012, imi cer scuze... pactul fiscal pentru a ajuta Germania, care tocmai ii intinsese o mana de ajutor ca sa il scape de la demitere si a semnat impotriva intereselor Romaniei", a declarat Dan Sova marti seara, intr-o emisiune la Realitatea TV.

Invitat de moderator sa aduca argumente, Dan Sova a raspuns: "Ca purtator de cuvant pot sa vorbesc in numele oricui (...) Ca fost ministru in guvernul Romaniei chiar stiu despre ce e vorba".

In aceeasi seara, intr-o emisiune la Romania TV, Dan Sova a reluat aceeasi idee, dezvoltand-o.

"S-a semnat impotriva intereselor Romaniei participarea acestei tari, de catre domnul Basescu, la tratatul fiscal. Erau 16 tari care vroiau sa il semneze si Germania mai avea nevoie de un vot, ca erau nevoie 17, ca altfel nu trecea, si a venit Romania in schimbul sprijinului din 2012 si a spus 'Uite, votam si noi tratatul fiscal, ca sa fie al 17-lea vot'", a declarat purtatorul de cuvant al PSD la postul citat.

Reactii de la analisti si politicieni

Declaratiile fostului ministru al Transporturilor au generat, miercuri, reactii aprinse din partea analistilor si politicienilor.

Astfel, Valentin Stan, analist de politica externa, a criticat extrem de dur declaratiile lui Sova, reamintindu-i ca nu este vorba despre niciun pact fiscal, ci de un tratat de guvernanta fiscala, si ca el este conceput pentru tarile din zona euro.

"Cei 17 semnatari sunt tari membre ale zonei euro, deci nici o legatura cu Romania. Romania a semnat acest tratat prin derogare de la anumite prevederi. In tratat sunt facute precizari exprese ca tratatul e obligatoriu pentru tarile membre euro, Germania nu avea nevoie de nici o semnatura din partea Romaniei!", a declarat acesta intr-o emisiune la postul B1TV.

De asemenea, Valentin Stan a precizat ca tratatul a fost semnat de 25 de tari, dintre care 17 membre ale zonei euro si alte 8, printre care si Romania, din afara acesteia.

Valentin Stan a reamintit ca Cehia s-a retras si a subliniat ca afirmatiile lui Dan Sova sunt "de o stupiditate crasa", mentionand ca acesta "este o figura faimoasa in Germania dupa ce a negat Holocaustul in Romania".

Mai mult, analistul a precizat ca negocierile pentru acest tratat au inceput inca din 2010 si s-au purtat pe parcursul anului 2011.

"Care suspandere, care demitere a lui Basescu, care aranjament ocult de a-l salva de la ceva ce nici macar nu se preconiza la momentul acela? Aberatii, tampenii, rusine maxima pentru un guvern de impotenti si impostori", a declarat Valentin Stan la postul citat.

De asemenea, Petre Iancu, jurnalist la Deutsche Welle, a comentat ipoteza lansata de Dan Sova spunand ca tratatul a fost semnat cu mult timp inainte de a doua suspendare a presedintelui, ca el este in favoarea Romaniei si ca "nu Germania l-a salvat pe presedinte" de demitere, ci faptul ca la referendum nu au votat pentru demitere atatia romani cat este cerut in Constitutie.

Mai mult, acesta a spus ca este posibil ca declaratiile lui Dan Sova sa aiba legatura cu faptul ca cel mai bine cotat contracandidat al lui Victor Ponta la prezidentiale este Klaus Iohannis, etnic german.

Cristian Diaconescu: Voi cere explicatii Ambasadei Germaniei

Intr-o interventie telefonica, Cristian Diaconescu, presedintele Fundatiei Miscarea Populara, a afirmat ca "toata aceasta poveste urata, dupa parerea mea, nu este intamplatoare".

"Se incearca sabotarea unor parteneriate strategice pe care le avem cu state deosebit de importante. Este un demers deliberat, care face parte dintr-un plan ceva mai elaborat. Sper sa nu fie dus la bun sfarsit", a declarat Cristian Diaconescu.

Totodata, acesta a anuntat ca joi va trimite o scrisoare la Ambasada Germaniei de la Bucuresti "pentru a solicita explicatii oficiale din partea germana in ceea ce priveste existenta unui complot care sa se refere la Romania", si a anuntat ca va discuta subiectul si cu consilierii Angelei Merkel.

"O astfel de chestiune nu poate fi lasata la simpla confruntare de politica damboviteana. Este bine ca si partea germana sa stie cum stau lucrurile, care sunt pozitionarile, pentru a nu ajunge intr-o situatie cum a ajuns Ucraina la un moment dat, cand de reparat era mult prea greu", a mai explicat fostul consilier prezidential.

Declaratiile lui Dan Sova au fost comentate si de Roberta Anastase, vicepresedinte PDL, la postul Realitatea TV.

"Domnul Sova cred ca are nevoie de consiliere psihologica. Am vazut declaratiile dumnealui legate de un complot al Germaniei in ceea ce priveste tratatul fiscal. Sa ne amintim de declaratiile dumnealui legate de Holocaust. Cred ca domnul Sova are probleme", a spus aceasta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Sova Germania Basescu tratat fiscal, #Sova Merkel Basescu fiscal referendum , #PSD