Sova cere scuze pentru negarea Holocaustului

Miercuri, 07 Martie 2012, ora 09:16
3207 citiri
Sova cere scuze pentru negarea Holocaustului

Senatorul social-democrat Dan Sova regreta profund si retrage orice mesaj ce ar putea aduce cea mai mica atingere memoriei victimelor Holocaustului din Romania.

Purtatorul de cuvant al PSD a facut aceasta precizare marti seara in completarea declaratiilor pe care le-a facut anterior in legatura cu "exprimarea nefericita" de la o emisiune de pe postul de televiziune The Money Channel.

"Respect suferinta poporului evreu si nu am avut nicio clipa intentia de a nega Holocaustul, pogromul de la Iasi sau politica anti-evreiasca a regimului Antonescu. Din pacate, acestea sunt realitati de necontestat.

De asemenea, doresc sa precizez ca resping orice atitudine, orice mesaj si orice manifestare antisemita. Prin natura educatiei si a profesiei, precum si prin prisma valorilor ideologice care ma reprezinta si pe care mi le-am asumat, cred si militez cu tarie pentru toleranta, democratie, solidaritate, justitie sociala.

De aceea, afirm inca o data ca maniera in care m-am exprimat a fost profund gresita. Ea a facut ca mesajul ce a ajuns in spatiul public sa fie in totala contradictie cu ceea ce cred, gandesc si simt in legatura cu drama poporului evreu", subliniaza Dan Sova intr-o declaratie de presa.

Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel" si-a exprimat marti profundul dezacord si indignarea fata de declaratiile senatorului Dan Sova facute luni la postul de televiziune The Money Channel.

Potrivit unui comunicat, Institutul "Elie Wiesel" considera ca afirmatii precum "la Pogromul din Iasi au murit 24 de evrei", o "armata germana este responsabila pentru evenimentele din Iasi", sau "pe teritoriul Romaniei niciun evreu nu a avut de suferit" reprezinta declaratii care neaga Holocaustul evreilor din Romania si responsabilitatea Guvernului Ion Antonescu pentru uciderea a peste 250.000 de evrei romani si ucraineni.

Acest lucru, se mentioneaza in comunicat, este cu atat mai grav cu cat Guvernul Romaniei in iunie 2011 a comemorat 70 de ani de la Pogromul din Iasi, Consiliul Local si Primaria Municipiului Iasi au acordat titlul de cetatean de onoare pentru sase supravietuitori ai Pogromului de la Iasi, iar Institutul "Elie Wiesel" a descoperit in toamna anului 2010 o groapa comuna la 16 kilometri de municipiul Iasi cu 36 de victime evrei. "Consideram ca asemenea pareri exprimate in spatiul public, care desconsidera memoria victimelor Holocaustului din Romania, sunt in contradictie cu prevederile legii 1071/2006 privind interzicerea negarii Holocaustului", se arata in comunicatul de presa semnat de directorul Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania, Alexandru Florian.

Senatorul social-democrat Dan Sova si-a exprimat regretul, intr-un comunicat dat publicitatii marti, daca afirmatiile sale au fost gresit intelese si aminteste ca poporul evreu a avut enorm de suferit in cel de-al Doilea Razboi Mondial, fiind vorba de suferinte pe care nu le-a mai indurat niciun alt popor si care nu pot fi negate de nimeni.

"Asa cum am afirmat si in cadrul emisiunii la care am fost invitat, si cum am precizat si in interventiile ulterioare, pogromul de la Iasi si politica anti-evreiasca a regimului Antonescu sunt fapte incontestabile, pe care in mod evident nu le poate nega nimeni. Mai mult decat atat, aceste realitati sunt acceptate si recunoscute de istorici. Ceea ce am incercat sa subliniez in emisiune a fost ideea ca romanii nu si-au dorit aceste lucruri, ci contextul istoric nefericit si politica nazista au fost cele care au determinat acele evenimente", a afirmat Dan Sova.

Senatorul si-a exprimat profundul regret daca declaratiile sale au fost interpretate in sensul in care ar fi negat, fie si o secunda, suferintele poporului evreu si vinovatiile autoritatilor romane din acea perioada. "Nu am facut acest lucru si nu o voi face niciodata, fiindca pur si simplu convingerea mea este ca aceste lucruri din istorie trebuie spuse, pentru a invata din greselile trecutului", a subliniat Dan Sova.

Citeste si:
Diana Șoșoacă s-a afișat în Parlament cu o botniță de câine la gură: "De 30 de ani încălcaţi pas cu pas Constituţia României"
Diana Șoșoacă s-a afișat în Parlament cu o botniță de câine la gură: "De 30 de ani încălcaţi pas cu pas Constituţia României"
Senatoarea Diana Şoşoacă s-a afişat luni, 6 decembrie, la şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată aniversării Constituţiei, cu o botniţă, susţinând că drepturile şi libertăţile...
Nicolae Ciucă, la aniversarea a 30 de ani de la adoptarea Constituției: „Starea de alertă este la fel de importantă ca şi nevoia drepturilor şi libertăţilor”
Nicolae Ciucă, la aniversarea a 30 de ani de la adoptarea Constituției: „Starea de alertă este la fel de importantă ca şi nevoia drepturilor şi libertăţilor”
Premierul Nicolae Ciucă a declarat luni, 6 decembrie, că va lua toate măsurile necesare pentru ca România să treacă prin această criză provocată de pandemia de COVID-19. De asemenea, cu...