Colega din Senat care l-a dat cu mir pe Sova: Lasati-ma cu Constitutia!

Miercuri, 25 Martie 2015, ora 13:34
9998 citiri
Colega din Senat care l-a dat cu mir pe Sova: Lasati-ma cu Constitutia!
Foto: B1 TV

Senatorul PSD Dan Sova a fost dat cu mir de o colega de grup parlamentar, Florina Ruxandra Jipa (UNPR), fost avocat si judecator, inainte de votul din plen privind retinerea si arestarea sa.

Intrebat in legatura cu acest gest, Dan Sova a spus ca a fost "un gest prietenos foarte frumos".

"Cred ca au inteles colegii parlamentari, un proces se defasoara in instanta. Astept sa trimita cineva dosarul in instanta, pentru a putea sa ma apar acolo in fata judecatorilor", a adaugat senatorul PSD.

De asemenea, Ruxandra Jipa a explicat de ce i-a facut semnul crucii cu mir pe frunte, ceafa si maini.

"Pentru ca sunt un om credincios, ca am fost la Mormantul Sfant si pentru ca eu am un crez pe lumea asta. (...) Crezul este ca totdeauna am facut dreptate, si ca avocat, si ca judecator, si nu voi sta niciodata in genunchi", a spus Jipa.

Mirul salveaza parlamentarii de DNA: Sova scapa, Valcov poate fi arestat LIVE

Intrebata de unde a avut mirul, aceasta a precizat: "Mi l-am adus eu de la Mormantul Sfant, e bine?".

"Eu tin foarte mult la acest om, e un baiat extraordinar de bine pregatit, cred in nevinovatia sa si a fost un gest spontan", a mai afirmat senatorul UNPR, adaugand ca a auzit ca Sova s-a rugat inainte de vot, dar ca acest lucru nu are legatura cu gestul mirului.

Votul la vedere, pentru unii muma, pentru altii ciuma: Ilegalitate sau respect pentru Justitie? Argumentele PSD si PNL

La intrebarea cum se ia decizia privind incuviintarea arestarii - cu jumatate plus unu din numarul de senatori sau cu jumatate plus unu din numarul de senatori prezenti, Ruxandra Jipa a raspuns doar: "Se ia cu jumatate plus unu, ca ati observat ca au fost niste voturi in plus".

"Mai, lasati-ma cu Constitutia... Pai daca voi stiti mai bine decat mine ce am vrut sa demonstrez azi, nu ma mai intrebati pe mine. Nu fiti ca niste...zau!", le-a spus senatorul UNPR jurnalistilor.

Anterior, inaintea votului, Jipa i-a luat apararea lui Dan Sova, sustinand ca acesta nu reprezinta un pericol social.

"Va intreb eu dupa un numar de ani de cand i se reproseaza anumite fapte d-lui Sova (...): ce pericol prezinta, pentru ca aud tot timpul 'pericol social'? Nu pericolul social se refera la infractiune, e pericolul social al faptei. Dar ce pericol prezinta dl Sova astazi, colegul nostru, dupa un numar de nu stiu cati ani de la fapta de la care i se imputa niste lucruri care dupa parerea mea nu au fost dovedite?

Ceea ce este foarte grav, si as vrea sa reflectati cu totii, ca veti fi supusi la niste lucruri cu totul si cu totul deosebite, cine a putut sa inteleaga a inteles, cine nu, nu. (...) Ar trebui sa ne aplecam cu multa atentie, si nu imi este teama, nu trebuie sa va fie teama. Aceasta teama blocheaza la ora aceasta Romania. Niciun primar nu mai semneaza nimic, nimeni nu mai semneaza nimic de teama", a spus senatorul UNPR, potrivit Agerpres.

Ruxandra Jipa se afla la primul mandat de senator, obtinut pe listele PP-DD, trecand dupa doar un an in tabara UNPR. In varsta de 70 de ani, Jipa a fost deputat in perioada 2000-2012, din partea PRM si ulterior PSD.

Scandal pe votul din Senat

Dan Sova a fost scapat, miercuri, de colegii sai din Senat de arestare preventiva, acestia votand impotriva cererii DNA. La fel ca si senatorul PNL Varujan Vosganian in urma cu cateva saptamani, Sova le-a vorbit colegilor despre Dumnezeu, Buna Vestire si a fost uns cu mir in plenul Senatului.

In cazul Sova s-au inregistrat 79 de voturi pentru, 67 impotriva si 5 abtineri, iar senatorii PSD sustin ca, potrivit regulamentului Senatului, nu s-a intrunit numarul cerut - 85 de voturi favorabile, cererea fiind respinsa. Numarul total al senatorilor este de 168, iar prezenti au fost 151. Astfel, ar fi fost nevoie de doar 76 de voturi pentru arestare, astfel incat senatorul PSD sa-si piarda imunitatea parlamentara, daca senatorii ar fi decis conform prevederilor constitutionale.

In Constitutie se spune ca este nevoie de jumatate plus unu din numarul senatorilor prezenti, caz in care cererea procurorilor in cazul Sova a fost admisa.

Ce prevede Constitutia

La articolul 76 al Constitutiei, privind "Adoptarea legilor si a hotararilor", la alineatul (2) se arata ca "Legile ordinare si hotararile se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare Camera".

Doar legile organice si hotararile privind regulamentele Camerelor se adopta cu votul majoritatii membrilor fiecarei Camere, potrivit primului alineat.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Dan Sova dat mir, #Ruxandra Jipa scandal vot Sova, #Ruxandra Jipa Constitutie Sova , #senator