Dan Sova: Un parlamentar uninominal ori sta cu mainile in san, ori i se face dosar

Marti, 31 Mai 2011, ora 07:28
3785 citiri
Dan Sova: Un parlamentar uninominal ori sta cu mainile in san, ori i se face dosar
Foto: Arhiva

Senatorul PSD Dan Sova considera ca prezenta parlamentarilor la lucrari nu este un criteriu dupa care mandatul lor poate fi apreciat corect de catre electorat, deoarece "un politician are o activitate complexa".

In plus, Sova spune ca actualul sistem de vot uninominal este "caraghios" pentru ca introducerea lui nu a fost insotita si de o precizare clara a atributiilor parlamentarilor.

Intrebat ce parere are despre oportunitatea introducerii posibilitatii ca parlamentarii sa poata fi demisi printr-un referendum organizat in colegiu, senatorul social-democrat s-a aratat foarte reticent.

El a explicat ca exista riscul ca Justitia sa faca abuzuri, la comanda politica, si nici absenta de la lucrarile Parlamentului nu ar fi un criteriu bun de luat in seama de catre alegatori atunci cand se gandesc sa demita un parlamentar.

Ce spun parlamentarii despre ideea de a fi demisi prin referendum

"Nu sunt de acord, pentru ca un politician are o activitate complexa. V-as putea provoca, fara sa avem lista parlamentarilor in fata, sa va demonstrez ca pe cei care participa cel mai putin ii cunoasteti, in schimb de cei care participa la toate sedintele nu ati auzit niciodata. Nu e un criteriu participarea sau neparticiparea la sedinte", a declarat Dan Sova pentru Ziare.com.

IPP: Hrebenciuc, Antonescu si Voiculescu - cele mai putine prezente la voturile finale din Parlament

Pe de alta parte, Dan Sova a precizat ca, principial, ar fi de acord cu ideea demiterii parlamentarilor prin referendum, dar trebuie modificate cateva institutii fundamentale ale statului si o multime de legi, in conditiile in care parlamentarilor nu le este foarte clar nici pana la aceasta ora ce atributii mai au daca sunt alesi uninominal.

Un parlamentar ar trebui sa fie interesat de numirea unor oameni in functii? Eu cred ca da

"Cineva a venit si si-a batut joc de parlamentari, in 2007, si a impus votul uninominal. Nu credeti ca acest vot ar fi trebuit sa fie insotit si de niste modificari care sa sporeasca sau sa dea niste atributii acelui parlamentar si nu, pur si simplu, sa il scoti de pe o lista si sa il numesti uninominal?

Ma uit la domnul Banias, sa ii iau apararea, sa nu ii iau apararea? Domnul Banias e acum acuzat pe toate canalele ca ar fi facut trafic de influenta pentru ca cineva de la nu stiu ce agentie vroia sa schimbe un director local din Constanta. Stau si ma intreb: in mod normal, in atributiile unui parlamentar numit uninominal ar trebui sa intre interesul pentru numirea acelor oameni in functii sau nu? Eu cred ca da.

Dar nu are asemenea atributii si atunci i se poate face dosar penal pentru trafic de influenta.

La ce vreau sa ajung este ca un parlamentar ales uninominal are doua posibilitati: ori sta cu mainile in san si il demitem prin referendum ca nu face nimic, ori se implica si i se face dosar penal pentru trafic de influenta", a explicat Dan Sova care este opinia sa in aceasta privinta.

Daca vom veni noi la putere, le vom raspunde cu aceeasi moneda

"Va spun cu multa onestitate, pentru ca, probabil, daca vom veni noi la putere le vom raspunde cu aceeasi moneda. Dar mie nu mi se pare firesc pentru ca in momentul asta radem unii de altii, pur si simplu.

Eu nu pot sa inteleg, am spus-o de nu stiu cate ori si in plenul Parlamentului si in comisiile de specialitate si in discutiile de la partid. Am spus ca vreau sa mi se explice si mie diferenta de calitate in ce priveste continutul atributiilor intre parlamentarul desemnat de partid pe o lista si parlamentarul uninominal. Mi s-a raspuns sa il intrebam pe domnul Basescu ca dansul este marele ganditor politic al Romaniei", a continuat Dan Sova, precizand foarte clar ca, daca nu ar fi fost vot uninominal, el nu ar fi ajuns in Parlament, dar asta nu face din actualul sistem de vot "un sistem mai putin caraghios decat este".

Senatorul a mai subliniat ca este normal sa aiba foarte multe rezerve cata vreme orice parlamentar al Opozitiei care ar incerca sa intervina in favoarea alegatorilor din colegiul sau ar putea fi acuzat a doua zi de trafic de influenta.

"O sa vina domnul Basescu sau domnii procurori ai domnului Basescu si or sa spuna ca am facut trafic de influenta pentru orientarea banilor publici in interes propriu, ca e clar, in sensul ca sa ma aleaga lumea", a conchis senatorul PSD Dan Sova.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Oligarhul prorus Ilan Şor pune paie pe foc în relația Chișinăului cu Moscova. Ce spune că s-ar ascunde în spatele referendumului privind aderarea la UE
Oligarhul prorus Ilan Şor pune paie pe foc în relația Chișinăului cu Moscova. Ce spune că s-ar ascunde în spatele referendumului privind aderarea la UE
Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar putea fi folosit de guvernul proeuropean de la Chişinău drept bază pentru intrarea republicii în componenţa României,...
Republica Moldova se pregătește pentru alegeri prezidențiale și referendum pentru aderarea la Uniunea Europeană
Republica Moldova se pregătește pentru alegeri prezidențiale și referendum pentru aderarea la Uniunea Europeană
Alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană (UE), iniţiat de şefa statului, Maia Sandu, vor fi organizate în aceeaşi zi, pe 20 octombrie 2024, a anunţat...
#Dan Sova senator, #vot uninominal, #referendum, #referendum demitere parlamentari , #senator