Senatorii juristi, incurcati de cazul Sova: Curtea ne-a bagat intr-o fundatura din care nu putem iesi! (Video)

Marti, 21 Aprilie 2015, ora 20:25
5673 citiri
Senatorii juristi, incurcati de cazul Sova: Curtea ne-a bagat intr-o fundatura din care nu putem iesi! (Video)
Foto: Hepta.ro

Senatorii din comisia juridica au avut, marti, o dezbatere aprinsa pe tema hotararii pe care trebuiau sa o redacteze in cazul lui Dan Sova, senatorii PSD aratand ca, prin decizia sa, Curtea Constitutionala i-a "bagat intr-o fundatura din care nu pot iesi", Opozitia acuzand "abuzul" Biroului Permanent.

Presedintele comisiei juridice, Catalin Boboc, a declarat in deschiderea sedintei ca proiectul de hotarare pe care trebuie sa il redacteze senatorii juristi "poate suna in doua feluri: incuviintam sau nu incuviintam arestarea preventiva a lui Dan Sova".

La randul lui, senatorul PSD Ioan Chelaru a precizat ca obligatia de a redacta hotararea Senatului este conform deciziei Curtii Constitutionale.

"Hotararea este cea prin care se precizeaza votul. Presupunand ca redactam o hotarare, trebuie sa reflectam rezultatul votului din momentul respectiv. Noi suntem legati intai de decizia Curtii si apoi de reglementarile in vigoare la data votului in cazul Dan Sova, 25 martie 2015", a spus Chelaru.

Ping-pong cu proiectul de hotarare privind votul in cazul Sova: Comisia juridica il retrimite la Biroul Permanent

Senatorul PNL Alin Tise a criticat decizia Biroului Permanent de a trimite la comisia juridica, pentru redactare, hotararea in cazul Sova.

"Astazi, Biroul Permanent, in frunte cu domnul Tariceanu, a facut un abuz. Nu are comisia juridica, conform regulamentului de functionare, nicio atributie privind redactarea unor hotarari privind un vot care s-a dat deja in plen. Avizul comisie pe cererea DNA a fost favorabil, s-a dus in plen, pentru vot final, nu mai avem competenta mai departe", a explicat Tise.

El a mentionat ca "asistam la un refuz al presedintelui Senatului de a semna un act, desi in conformitate cu prevederile legale, aceste atributii apartin presedintelui Senatului".

"Daca redactam un proiect, trebuie sa mearga in plen, mai departe? Sau la publicare in Monitorul Oficial? Comisia juridica nu are atributii in a redacta hotarari care ulterior nu ajung in plen", a mai spus acesta.

"Aceasta plasare de responsabilitate venita din partea Biroului Permanent este un abuz din partea membrilor sai. Ce putem face in comisia juridica? Nu putem face decat o comunicare catre Biroul Permanent, in care sa comunicam faptul ca in urma votului din data de 25 martie, Comisia juridica a avizat favorabil cererea DNA. Aceasta este o opinie personala. Altfel, intram intr-o sfera de competenta care nu ne apartine", a spus Tise, cerand ca propunerea sa sa fie supusa votului comisiei.

CSM contesta, CCR decide, Senatul ignora: Proiectul de hotarare pentru constatarea votului la Sova, respins

Senatorul PSD Ioan Chelaru a intervenit: "Nu putem redacta un proiect de hotarare cu ce hotaram noi. Decizia Curtii Constitutionale e clara, cere redactarea votului din 25 martie. Curtea ne-a bagat intr-o fundatura din care nu putem iesi. Incercam printr-o constructie juridica, sa iesim din aceasta situatie, sa vedem cati dintre noi achieseaza".

El a continuat: "Nu e o urgenta. Nu sta nimeni in arest datorita lipsei acestui act. E bine sa iesim astazi cu un proiect de hotarare, trebuie sa gasim o solutie".

Catalin Boboc: Sa vedem ce face Biroul Permanent cu hotararea

Catalin Boboc a spus, la randul lui, ca aceasta hotarare a comisiei trebuie sa ajunga inapoi la conducerea Senatului. "Trimitem hotararea la Biroul Permanent, sa vedem ce face cu ea", a spus presedintele comisiei juridice.

Un alt senator PNL, Dinca Marinica a acuzat PSD ca duce dezbaterea intr-o zona politica. "Dupa votul din plenul Senatului, s-a decis ca presedintele Tariceanu sa isi asume hotararea", a afirmat el.

Incercarea presedintelui comisiei juridice de a supune la vot doua variante, de incuviintare sau de neincuviintare a arestarii preventive in cazul Sova, a deschis un schimb dur de replici intre senatorii Puterii si cei ai Opozitiei.

"Este aberant", a spus Ioan Chelaru, adaugand ca, prin decizia Curtii, nu se cere o interpretare a votului din 25 martie. "Ce intelegeti dumnevoastra prin 'Senatul atesta? Atatea voturi pentru, atatea voturi impotriva. Atat'", a declarat Chelaru.

Ovidiu Dontu (PSD) a cerut ca propunerea sa, prin care se ia act de votul din data de 25 martie, fie supusa la vot. Pentru ca presedintele Catalin Boboc nu a facut acest lucru, el a cerut colegilor sa ridice mana si sa voteze.

"Nu puteti dumneavoastra sa supuneti la vot, cat timp presedintele comisiei juridice e in sala", i-au replicat senatorii PNL. "Pai s-a terminat sedinta, gata. S-a votat", a spus Dontu.

Catalin Boboc a aratat si el ca, indiferent de ordinea in care se supun la vot propunerile, fiind o decizie politica rezultatul va fi acelasi.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Comisia juridica Senat Sova, #Senat vot Sova, #Senat caz Sova, #CCR Senat Sova, #proiect hotarare Sova Senat, #proiect hotarare vot Sova , #senator
Comentarii
Poza JohnBongiovi
JohnBongiovi
rank 5
Poza Doresc disparitia PSD
Doresc disparitia PSD
rank 5
La viitoarele alegeri,Tariceanu nu va mai fi ales.Urmeaza catusele