Ziare.com

Sova: Conditiile USL referitoare la greva nu sunt negociabile - Interviu

de Camelia Badea
Vineri, 17 Februarie 2012, ora 19:49

   

Sova: Conditiile USL referitoare la greva nu sunt negociabile - Interviu
Senatorul PSD Dan Sova declara ca USL va fi de acord cu ratificarea tratatului european de guvernanta fiscala, dar este nemultumita ca populatia nu este informata in privinta efectelor lui. In plus, Sova spune ca Guvernul Ungureanu nu este emanatia Parlamentului si explica ce ar trebui sa faca Puterea pentru a convinge USL sa se intoarca la lucrarile parlamentare.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, senatorul social democrat a explicat ca USL a decis sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la incalcarea normelor procedurale la investirea Guvernului Ungureanu, considerand ca noul Executiv a obtinut in mod "nelegal si neconstitutional" votul de investitura.

In ceea ce priveste tratatul european de stabilitate, USL va sprijini demersul de ratificare a acestuia in Parlamentul Romaniei, dar forul legislativ va trebui sa stabileasca daca el se va aplica incepand de la semnare sau din momentul aderarii Romaniei la moneda euro.

In schimb, USL va fi intransigenta in ceea ce priveste cele patru conditii puse pentru incetarea protestului parlamentar. Niciuna dintre ele nu este negociabila, spune senatorul Dan Sova, care explica si ce garantii trebuie sa ofere Puterea in cazul in care le va accepta.

- USL a reclamat joi la Curtea Constitutionala investirea Guvernului Ungureanu. Nu s-ar crea un precedent periculos in cazul in care CCR v-ar da dreptate? Orice Opozitie, incepand din acel moment, ar putea sa blocheze, chiar si intr-o singura comisie, investirea unui nou guvern.

Procedurile de investire a unui guvern au caracter obligatoriu si pleaca de la principiul consacrat de Constitutie al controlului parlamentar asupra activitatii guvernului.

Procedurile de investire sunt obligatorii si ele includ, pe de o parte, o faza prealabila in comisii, care vizeaza pregatirea politica, cea profesionala, si potrivirea acelei persoane pentru ministerul pentru care a fost desemnat, si apoi o parte politica - votul in plen.

In 22 de ani, niciun guvern al Romaniei nu a sarit peste aceste proceduri. Guvernul Ungureanu a incercat si a si obtinut, in mod nelegal si neconstitutional, un vot de investitura, sarind peste voturile comisiilor de specialitate reunite ale celor doua camere.

Noi am sesizat acest lucru Curtii Constitutionale pentru ca un guvern trebuie sa fie emanatia Parlamentului, iar daca nu ai majoritatea, in comisii sau in plen, atunci guvernul respectiv nu poate sa fie emanatia Parlamentului.

- Dar plenul Parlamentului s-a pronuntat prin vot si a investit Guvernul Ungureanu. De ce spuneti ca nu este emanatia Parlamentului?

Nu este, pentru ca daca era nu am fi contestat la Curte. Daca dupa 22 de ani stabilim ca aceste comisii permanente reunite nu mai au niciun rol, o sa stim, si la viitoarea investire de guvern nu mai pierdem vremea, mergem direct in plen si votam. Dar trebuie sa ne spuna Curtea Constitutionala.

- Un alt subiect de actualitate este tratatul de stabilitate fiscala. Care este pozitia USL fata de acest subiect? Pana in prezent, PNL nu a facut declaratii oficiale legate de pozitia pe care ar trebui sa o aiba Romania, iar Ion Iliescu si Adrian Nastase s-au aratat destul de reticenti.

Este simplu. Primul din cele 15 puncte pe care presedintele Ponta le-a prezentat la investirea Guvernului Ungureanu ca reprezentand punctele pe care viitorul guvern al USL le va pune imediat in aplicare este tratatul de guvernanta fiscala.

USL a spus de nu stiu cate ori ca este de acord cu tratatul si il va vota. Motivul pentru care coalitia de guvernare a semnat acel protocol este situatia caraghioasa de a-i da posibilitatea presedintelui Basescu sa semneze si el alaturi de premier, desi nu are nicio atributie.

Din punct de vedere tehnic, este un tratat la nivel de guverne, nu este un tratat de modificare a tratatelor fundamentale, si ca atare va fi o ratificare la nivelul legii ordinare, asa cum se face pentru orice alt tratat de nivel guvernamental. Va fi implementat printr-o lege, care poate sa fie o lege separata, cu cateva articole, sau o modificare la legea responsabilitatii fiscale, pot fi multe situatii.

Dar nu Opozitia este problema. Puterea are majoritate si poate ratifica tratatul de guvernanta fiscala, chiar daca Opozitia s-ar opune, dar nu este cazul. In privinta tratatului de guvernanta fiscala nu ne vom opune si vom sprijini acest demers.

- Toate sondajele crediteaza USL ca fiind viitoarea Putere. Nu exista riscul ca aceasta reticenta de a va angaja public inainte de 1 martie, data viitorului Consiliu European, ca veti respecta tratatul sa fie interpretata negativ la Bruxelles?

Nu, Bruxelles-ul nu este foarte interesat. Acest tratat a fost creat doar pentru zona euro, nu pentru zona non-euro, trebuie sa incepem sa spunem adevarul, nu putem doar sa ne aplecam la iesirile de personalitate ale presedintelui Basescu, care intelege mai mult sau mai putin din treaba asta.

Romania trebuie sa il semneze, pentru ca este un stat care aspira la zona euro, dar sa stiti ca problemele juridice sunt mult mai complicate.

Parlamentul va trebui sa stabileasca de cand se aplica: din momentul in care il semnam sau din momentul in care suntem in zona euro? Pentru ca in momentul in care il vom ratifica, in conformitate cu forma finala stabilita de liderii europeni, daca il citim cu atentie vom afla ca din el avem toate obligatiile si niciun drept. Drepturile ne revin numai din momentul in care vom fi membri ai zonei euro.

Pe de alta parte, acest deficit bugetar foarte mic poate bloca dezvoltarea. Este foarte greu sa te compari cu Germania, care are toata infrastructura facuta, in timp ce noi nu avem nimic. Toata infrastructura Germaniei a fost facuta cu deficit bugetar. Trebuie gandit cu mare atentie care sunt consecintele practice asupra Romaniei.

Tratatele europene la care noi am aderat vorbesc despre dezvoltarea unitara a UE si despre recuperarea decalajelor de catre tarile aflate in urma. Ne deranjeaza faptul ca presedintele Basescu vrea sa semneze acest tratat fara sa aduca la cunostinta opiniei publice care sunt consecintele lui, fara posibilitatea dezbaterii. Tara asta are o multime de specialisti care stiu care sunt consecintele si pot analiza.

- Al treilea subiect de mare actualitate este protestul parlamentarilor USL. Cand se va intoarce intoarce Opozitia in Parlament?

Lucrurile sunt foarte simple: avem patru conditii foarte clare. Puterea insa nu are de gand sa ia in considerare niciuna dintre conditiile puse de noi, care reprezinta, pana la urma, criterii de democratie ale unei societati civilizate. In aceste conditii, nu vom reveni la lucrarile Parlamentului.

- Dar macar o parte dintre aceste conditii sunt negociabile? Si ce ar trebui sa faca Puterea pentru ca USL sa primeasca garantiile necesare ca ceea ce doreste se va indeplini?

Nu este nimic negociabil, pentru ca tine de democratie. Noi nu putem sa alunecam pe o panta care nu mai are nicio legatura cu UE, acestea patru sunt conditii minimale pentru a incepe dialogul.

Ar trebui ca doamna Roberta Anastase sa demisioneze, ar trebui sa modificam inapoi regulamentul Camerei Deputatilor si Senatului pentru a nu da posibilitatea unui partid care nu a participat la alegeri sa aiba grup parlamentar si reprezentanti in Biroul Permanent, ar mai trebui ca Mihai Razvan Ungureanu, printr-o declaratie publica, oficiala, de la tribuna Parlamentului sa isi asume ca nu va mai uza de angajarea de raspundere si nici de ordonante de urgenta.

Iar presedintele PDL Emil Boc ar trebui sa isi ia angajamentul in fata Parlamentului ca isi va lasa parlamentarii sa voteze, pentru ca el ii tine in banci, statul in banci este o decizie de partid.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3028 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
41 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

De ce sa se duca in alta parte ?

El in Parlament se simte bine. Aici are posibilitatea sa incheie contracte cu statul si sa ia milioane de euro pentru...mai nimic. Numai de la Rovinari a luat peste 7 milioane de euro. Dar are tupeul sa critice pe altii pentru contracte cu statul. De la firma lui cred ca are si Ponta o cota parte. Niciunde nu-i mai bine decat in Parlament. Vi, nu vi la munca plata merge. Vorba actorului Diaconu, "Vii cand crezi de cuvinta". Si mai spune el ca ei, parlamentarii au un "contract invizibil" cu alegatorii si ca nu trebuie sa se prezinte la serviciu. Iti sta mintea la asemenea afirmatii.

 

 

Te iubeste lumea nu gluma!.

Uita-te cate comentarii ai adunat.

 

 

mai nepoate

ai o fata de pervers si o emanatie tipic iliesciana...daca stai cocotat pe un sac de euroi sunt obligat sa te cred in ceea ce vomiti?pe linga faptul ca furi ca in codru din banii mei si freci menta mai esti si un santajist ordinar...conditionezi viitorul copiilor mei in functie de interesele tale de jeg ordinar ce esti...mars la Jilava impreuna cu sleahta ta

 

 

Curtea constitutionala

Sper ca Curtea Constitutionala nu este batuta in cap sa decida in favoarea USL.

 

 

Avocatul apararii,

Ii prevad un viitor stralucit in apararea mafiotilor si banditilor dar la cat de pregatit este ma tem ca acestia nu vor fi multumiti de prestatiile dn-lui.

 

 

Sova e o GURA BOGATA.. Cand l-au vrut pe Johannis Kraus...

....neamtul era "Emanatia Emanatilor " ? Dar excrocul tot excroc ramane .Se vede treaba ca Sova este un avocat care...mananca mult si nu se kka, iar cand se umfla da pe gura.

 

 

Bine toar'su Sova , voi va faceti ca existati

Si noi ne vedem de treaba noastra .

Treaba romanilor daca voteaza oameni ca voi .

 

 

Tracule,

Cum iti permiti sa te iei de tinerele sperante ale parvenitismului din Romania? Si sa stii ca dl. Sova ar fi un jurist foarte bun daca ar fi un picut mai destept si ar sti mult mai multa carte!

 

 

ACEST SOVIST ESTE

un Hitler in devenire! Daca Ilici si poanta nu-i pun capastru, s-ar putea sa vizionam un socialism de rit nazist in PSD! Il urmaresc pe acest arogant si isteric domn avocat, de la actiunea aruncarea geonelului pe fereastra! Este un gaunos carierist foarte periculos! Priviti-l in emisiunile in care este invitat! Gardienii-comisari de rit fascisto-bolsevic, zac in el si atitudinea lui!

 

 

Altceva incearca sa spuna el,

da-i tot o prostie...

 

 

parerea..

Atunci ar fi bine/de dorit sa-i "radem"..mustacioara"..!!

 

 

Tov Sova,pacat de tine ca esti baiat ...senin si chiar prezentabil!

Doctrina lui Iliescu te desfiinteaza ca personalitate si

ca om al...obstii!

 

 

Sogor

tu stii ca next 777 le da licuriciul psd-istilor si puturosului national ...eu iubesc pnl-ul dar fara jegul de lipovan si toate panaramele care au tradat liberalismul

 

 

Sova,marele "specialist"in toate debiteaza enormitati!

Tratatul European de Guvernanta Fiscala,asa cum ii spune si numele este un"Tratat"in plus "European"!Ar fi bine sa mai citeasca tov Sova cate ceva despre cum si cine semneaza "Tratatele"care angajeaza tara!
De fapt USL prin vocile "autorizate" a doi penali(unul condamnat,altul in perspectiva)Iliescu si Nastase,amesteca lucrurile prin vorbe goale pentru a-si ascunde refuzul de a semna Trataul care,in perspectiva ca vor ajunge la ciolan,ii va lispi de posibilitatea de a jefui tara prin mecanismele deficitelor bugetare(cum a facut Tariceanu pulverizand excedentul pe campania electorala)!
Pentru acelasi motiv ar dori sa faca acest tratat aplicabil dupa ce Romania va intra in zona euro,pe care,odata la putere ,o pot amana la calendele grecesti,intre timp asigurandu-si un camp larg de jefuire a economiei!
Tot pentru acelasi motiv,refuza sa semneze protocolul deja semnat de coalitie,ceeace ar duce la inserarea parametrilor de stabilitate fiscala in Constitutie ,lucru pe care nu l-ar mai putea anula daca pun mana pe ciolanul puterii!
Cele patru conditii pentru ca USL sa revina in parlament sunt tot atatea obstructii la democratie.Nu minoritatea impune cine este presedintele Camerei Deputatilor si nici Premierului cum sa guverneze!Nu le convine, sa depuna motiuni!
De fapt,cu cat trag mai mult de chiulul parlamentar,cu atat USL pierde din increderea romanilor!
Dovedesc pe zice trece ca USL este cancerul Romaniei!Teo

 

 

Parlament , inseamna PSD+PNL

restul, sunt fascisti , dupa mintea obtuza a acestei cozi de topor ce si-a propus sa calce pe cadavre cu aceeasi detasare cu care l-a sacrificat pe Geoana ...cu calaii nu se negociaza decit organele de schimb .

 

 

Prima   1   2   3   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor