Ziare.com

Sova: Conditiile USL referitoare la greva nu sunt negociabile - Interviu

de Camelia Badea
Vineri, 17 Februarie 2012, ora 19:49

   

Sova: Conditiile USL referitoare la greva nu sunt negociabile - Interviu
Senatorul PSD Dan Sova declara ca USL va fi de acord cu ratificarea tratatului european de guvernanta fiscala, dar este nemultumita ca populatia nu este informata in privinta efectelor lui. In plus, Sova spune ca Guvernul Ungureanu nu este emanatia Parlamentului si explica ce ar trebui sa faca Puterea pentru a convinge USL sa se intoarca la lucrarile parlamentare.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, senatorul social democrat a explicat ca USL a decis sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la incalcarea normelor procedurale la investirea Guvernului Ungureanu, considerand ca noul Executiv a obtinut in mod "nelegal si neconstitutional" votul de investitura.

In ceea ce priveste tratatul european de stabilitate, USL va sprijini demersul de ratificare a acestuia in Parlamentul Romaniei, dar forul legislativ va trebui sa stabileasca daca el se va aplica incepand de la semnare sau din momentul aderarii Romaniei la moneda euro.

In schimb, USL va fi intransigenta in ceea ce priveste cele patru conditii puse pentru incetarea protestului parlamentar. Niciuna dintre ele nu este negociabila, spune senatorul Dan Sova, care explica si ce garantii trebuie sa ofere Puterea in cazul in care le va accepta.

- USL a reclamat joi la Curtea Constitutionala investirea Guvernului Ungureanu. Nu s-ar crea un precedent periculos in cazul in care CCR v-ar da dreptate? Orice Opozitie, incepand din acel moment, ar putea sa blocheze, chiar si intr-o singura comisie, investirea unui nou guvern.

Procedurile de investire a unui guvern au caracter obligatoriu si pleaca de la principiul consacrat de Constitutie al controlului parlamentar asupra activitatii guvernului.

Procedurile de investire sunt obligatorii si ele includ, pe de o parte, o faza prealabila in comisii, care vizeaza pregatirea politica, cea profesionala, si potrivirea acelei persoane pentru ministerul pentru care a fost desemnat, si apoi o parte politica - votul in plen.

In 22 de ani, niciun guvern al Romaniei nu a sarit peste aceste proceduri. Guvernul Ungureanu a incercat si a si obtinut, in mod nelegal si neconstitutional, un vot de investitura, sarind peste voturile comisiilor de specialitate reunite ale celor doua camere.

Noi am sesizat acest lucru Curtii Constitutionale pentru ca un guvern trebuie sa fie emanatia Parlamentului, iar daca nu ai majoritatea, in comisii sau in plen, atunci guvernul respectiv nu poate sa fie emanatia Parlamentului.

- Dar plenul Parlamentului s-a pronuntat prin vot si a investit Guvernul Ungureanu. De ce spuneti ca nu este emanatia Parlamentului?

Nu este, pentru ca daca era nu am fi contestat la Curte. Daca dupa 22 de ani stabilim ca aceste comisii permanente reunite nu mai au niciun rol, o sa stim, si la viitoarea investire de guvern nu mai pierdem vremea, mergem direct in plen si votam. Dar trebuie sa ne spuna Curtea Constitutionala.

- Un alt subiect de actualitate este tratatul de stabilitate fiscala. Care este pozitia USL fata de acest subiect? Pana in prezent, PNL nu a facut declaratii oficiale legate de pozitia pe care ar trebui sa o aiba Romania, iar Ion Iliescu si Adrian Nastase s-au aratat destul de reticenti.

Este simplu. Primul din cele 15 puncte pe care presedintele Ponta le-a prezentat la investirea Guvernului Ungureanu ca reprezentand punctele pe care viitorul guvern al USL le va pune imediat in aplicare este tratatul de guvernanta fiscala.

USL a spus de nu stiu cate ori ca este de acord cu tratatul si il va vota. Motivul pentru care coalitia de guvernare a semnat acel protocol este situatia caraghioasa de a-i da posibilitatea presedintelui Basescu sa semneze si el alaturi de premier, desi nu are nicio atributie.

Din punct de vedere tehnic, este un tratat la nivel de guverne, nu este un tratat de modificare a tratatelor fundamentale, si ca atare va fi o ratificare la nivelul legii ordinare, asa cum se face pentru orice alt tratat de nivel guvernamental. Va fi implementat printr-o lege, care poate sa fie o lege separata, cu cateva articole, sau o modificare la legea responsabilitatii fiscale, pot fi multe situatii.

Dar nu Opozitia este problema. Puterea are majoritate si poate ratifica tratatul de guvernanta fiscala, chiar daca Opozitia s-ar opune, dar nu este cazul. In privinta tratatului de guvernanta fiscala nu ne vom opune si vom sprijini acest demers.

- Toate sondajele crediteaza USL ca fiind viitoarea Putere. Nu exista riscul ca aceasta reticenta de a va angaja public inainte de 1 martie, data viitorului Consiliu European, ca veti respecta tratatul sa fie interpretata negativ la Bruxelles?

Nu, Bruxelles-ul nu este foarte interesat. Acest tratat a fost creat doar pentru zona euro, nu pentru zona non-euro, trebuie sa incepem sa spunem adevarul, nu putem doar sa ne aplecam la iesirile de personalitate ale presedintelui Basescu, care intelege mai mult sau mai putin din treaba asta.

Romania trebuie sa il semneze, pentru ca este un stat care aspira la zona euro, dar sa stiti ca problemele juridice sunt mult mai complicate.

Parlamentul va trebui sa stabileasca de cand se aplica: din momentul in care il semnam sau din momentul in care suntem in zona euro? Pentru ca in momentul in care il vom ratifica, in conformitate cu forma finala stabilita de liderii europeni, daca il citim cu atentie vom afla ca din el avem toate obligatiile si niciun drept. Drepturile ne revin numai din momentul in care vom fi membri ai zonei euro.

Pe de alta parte, acest deficit bugetar foarte mic poate bloca dezvoltarea. Este foarte greu sa te compari cu Germania, care are toata infrastructura facuta, in timp ce noi nu avem nimic. Toata infrastructura Germaniei a fost facuta cu deficit bugetar. Trebuie gandit cu mare atentie care sunt consecintele practice asupra Romaniei.

Tratatele europene la care noi am aderat vorbesc despre dezvoltarea unitara a UE si despre recuperarea decalajelor de catre tarile aflate in urma. Ne deranjeaza faptul ca presedintele Basescu vrea sa semneze acest tratat fara sa aduca la cunostinta opiniei publice care sunt consecintele lui, fara posibilitatea dezbaterii. Tara asta are o multime de specialisti care stiu care sunt consecintele si pot analiza.

- Al treilea subiect de mare actualitate este protestul parlamentarilor USL. Cand se va intoarce intoarce Opozitia in Parlament?

Lucrurile sunt foarte simple: avem patru conditii foarte clare. Puterea insa nu are de gand sa ia in considerare niciuna dintre conditiile puse de noi, care reprezinta, pana la urma, criterii de democratie ale unei societati civilizate. In aceste conditii, nu vom reveni la lucrarile Parlamentului.

- Dar macar o parte dintre aceste conditii sunt negociabile? Si ce ar trebui sa faca Puterea pentru ca USL sa primeasca garantiile necesare ca ceea ce doreste se va indeplini?

Nu este nimic negociabil, pentru ca tine de democratie. Noi nu putem sa alunecam pe o panta care nu mai are nicio legatura cu UE, acestea patru sunt conditii minimale pentru a incepe dialogul.

Ar trebui ca doamna Roberta Anastase sa demisioneze, ar trebui sa modificam inapoi regulamentul Camerei Deputatilor si Senatului pentru a nu da posibilitatea unui partid care nu a participat la alegeri sa aiba grup parlamentar si reprezentanti in Biroul Permanent, ar mai trebui ca Mihai Razvan Ungureanu, printr-o declaratie publica, oficiala, de la tribuna Parlamentului sa isi asume ca nu va mai uza de angajarea de raspundere si nici de ordonante de urgenta.

Iar presedintele PDL Emil Boc ar trebui sa isi ia angajamentul in fata Parlamentului ca isi va lasa parlamentarii sa voteze, pentru ca el ii tine in banci, statul in banci este o decizie de partid.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3028 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
41 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sova e o GURA BOGATA.. Cand l-au vrut pe Johannis Kraus...

....neamtul era "Emanatia Emanatilor " ? Dar excrocul tot excroc ramane .Se vede treaba ca Sova este un avocat care...mananca mult si nu se kka, iar cand se umfla da pe gura.

 

Curtea constitutionala

Sper ca Curtea Constitutionala nu este batuta in cap sa decida in favoarea USL.

 

Te iubeste lumea nu gluma!.

Uita-te cate comentarii ai adunat.

 

Avocatul apararii,

Ii prevad un viitor stralucit in apararea mafiotilor si banditilor dar la cat de pregatit este ma tem ca acestia nu vor fi multumiti de prestatiile dn-lui.

 

mai nepoate

ai o fata de pervers si o emanatie tipic iliesciana...daca stai cocotat pe un sac de euroi sunt obligat sa te cred in ceea ce vomiti?pe linga faptul ca furi ca in codru din banii mei si freci menta mai esti si un santajist ordinar...conditionezi viitorul copiilor mei in functie de interesele tale de jeg ordinar ce esti...mars la Jilava impreuna cu sleahta ta

 

ACEST SOVIST ESTE

un Hitler in devenire! Daca Ilici si poanta nu-i pun capastru, s-ar putea sa vizionam un socialism de rit nazist in PSD! Il urmaresc pe acest arogant si isteric domn avocat, de la actiunea aruncarea geonelului pe fereastra! Este un gaunos carierist foarte periculos! Priviti-l in emisiunile in care este invitat! Gardienii-comisari de rit fascisto-bolsevic, zac in el si atitudinea lui!

 

parerea..

Atunci ar fi bine/de dorit sa-i "radem"..mustacioara"..!!

Greva fata de electorat!

Greva intodeauna are un scop si cand protestezi pentru un scop. Dar sa protestezi impotriva propiului electorat, sa nu mai vrei sa-i reprezinti in parlamentul tarii mi se pare absurd si asta doar pentru ca stai acum bine in sondaje si vrei alegeri anticipate! Dar pe cetatenii Romaniei i-a intrbat cineva daca vor sa mearga la vot inainte de termen? De fapt nu ma mira nimic ca la prostiile debitate de acesti lideri ai USL aceasta din urma nici nu mai conteaza. Ei de fapt nu sfideaza nici PDL nici pe aliatii lor ci sfideaza bunul simt ci Poporul Roman.

 
 

 

Spanacus !

Cap ai, minte ce-ti mai trebuie ! Hai la culcarica ,si somn usor !

@Braian Tasesc

vezi ca s-a uzat placa asta. Altceva nu mai sti? Se dovedeste ca tu stai rau cu mintea. Judecata nema!!! Lozinci da. Tu esti de fapt Braian Ceausesc.

Tracule,

Cum iti permiti sa te iei de tinerele sperante ale parvenitismului din Romania? Si sa stii ca dl. Sova ar fi un jurist foarte bun daca ar fi un picut mai destept si ar sti mult mai multa carte!

Sova,marele "specialist"in toate debiteaza enormitati!

Tratatul European de Guvernanta Fiscala,asa cum ii spune si numele este un"Tratat"in plus "European"!Ar fi bine sa mai citeasca tov Sova cate ceva despre cum si cine semneaza "Tratatele"care angajeaza tara!
De fapt USL prin vocile "autorizate" a doi penali(unul condamnat,altul in perspectiva)Iliescu si Nastase,amesteca lucrurile prin vorbe goale pentru a-si ascunde refuzul de a semna Trataul care,in perspectiva ca vor ajunge la ciolan,ii va lispi de posibilitatea de a jefui tara prin mecanismele deficitelor bugetare(cum a facut Tariceanu pulverizand excedentul pe campania electorala)!
Pentru acelasi motiv ar dori sa faca acest tratat aplicabil dupa ce Romania va intra in zona euro,pe care,odata la putere ,o pot amana la calendele grecesti,intre timp asigurandu-si un camp larg de jefuire a economiei!
Tot pentru acelasi motiv,refuza sa semneze protocolul deja semnat de coalitie,ceeace ar duce la inserarea parametrilor de stabilitate fiscala in Constitutie ,lucru pe care nu l-ar mai putea anula daca pun mana pe ciolanul puterii!
Cele patru conditii pentru ca USL sa revina in parlament sunt tot atatea obstructii la democratie.Nu minoritatea impune cine este presedintele Camerei Deputatilor si nici Premierului cum sa guverneze!Nu le convine, sa depuna motiuni!
De fapt,cu cat trag mai mult de chiulul parlamentar,cu atat USL pierde din increderea romanilor!
Dovedesc pe zice trece ca USL este cancerul Romaniei!Teo

 

pana acum avem pozitzia lui Basescu (ca adica indeplinim nu stiu

ce criterii, deja, si ca astfel aderarea la tratat e mai mult formala - o imbarligare de manipulare, desigur),
si avem si pozitzia in capra a pdl cum ca noi am da nu stim ce semnal bun Europei si investitorilor ei cu ochii in lacrimi (asta e versiunea soft, aia hard fiind ca economia romaneasca se va prabushi pe 2 martie daca nu semnam).
la o adica, nu suntem chiar un "copil lasat in casa": le-am dat petrol, le-am dat bani de la fmi, si-au retras bani din banci (cu tot apelu' televizat al capitanului), etc.
adevarul e pe undeva pe la mijloc: trebuie sa le spunem europenilor ca semnam (la urma urmei cine nu vrea disciplina fiscala ?), dar sa intzeleaga si ei ca noi suntem in trentze (oricat ar vraji-o demagogic capitanu' de vapor).

 

Stimate nene Iancule(2)

O sotietate fără printipuri, morală si cinste.
Prezidentul vorbeste romanes, la televizor, cu fratii si surorile lui, la care s-a dat dezlegare să belească Europa.
Fericiti că au un presedinte care ii intelege, fiind apropiat de ei ca nărav si poftă de viată. In tară, băietii destepti
la matrapazlacuri au strans averi din care să se indestuleze toate loazele lor, pană la două mii pas’opt.
Se fac mafioti unii pe ăilalti si mă jur pe cursul valutar că au dreptate toti. Dacă nici ei nu s-or sti intre ei?…
Altminteri e "criză teribilă, monser". Dacă ai cunoaste Parlamentul de acum i-ai dedica "Năpasta", promisiunilor guvernului, schita “1 aprilie", Justitiei “Lantul slăbiciunilor", vietii noastre politice – “D-ale carnavalului", scrisoarea către FMI si Consiliul Europei este “Scrisoarea pierdută", iar viitorul nostru poate fi asemuit cu “O noapte furtunoasă". Bravos natiune! Egzistă niste unii care zic că suntem “Ţara lui Caragiale".
Ei, as! Moravurile de pe vremea matale erau… parfum. Si atunci, eu cu cine votez? Aceasta-i intrebarea!
Cică dă-i, Doamne, romanului mintea de pe urmă si pe urmă el votează la fel…
Intr-un singur loc ai avut dreptate, nene Iancule. Atunci cand ai zis că romanul s-a invătat să aibă din toate cate nimic.
In fruntea sotietătii s-au aburcat mitocanii si nu le poti bate obrazul, intrucat (tot matale ne-ai invătat) mitocanul se naste jignit.
Incolo, frică ne e că ne-am născut in Romania si o că o să murim in Becalia sau Băsescia!
Dar să fim optimisti, că dacă nu murim o să fie si mai rău!

Autor: DAN MIHĂESCU

 

Stimate nene Iancule,

Ambetat de tristete si turmentat de scumpiri bezmetice, iti compun această misivă tristă si de adio, că ce mă
enervează cand vine vorba despre opera matale, este gogorita că satira isi păstrează actualitatea, că personajele seamănă leit cu cele din zilele noastre, poltroni, ***, pungasi, mahalagii, hahalere, bagabonti etc.
Să avem rezon, coane Iancule, tălică ai scris pentru copii, scenarii de desene animate.
Esti mărunt, neicusorule! Ia hai, să te cocosez cu niscaiva exemple. Matale stii cat ar costa acum o masă la “Iunion"? Si cată verzitură ii lipesti pe frunte manelistului minune, care tine acuma locul lui I.D. Ionesco?
Si să te văd eu dacă ai corajul să vii pe jos de la “Iunion" acasă, noaptea. Că te dezbracă lotrii cu ranga.
Heavy metal! Dacă ai vedea cine-i acusica in fruntea bucatelor, te-ai inchide la “Gambrinus" si nu te-ai trezi din
betie decat să te inchini. Suntem o tară penală, mestere. De la prezidentie la govern, toate mangafalele cu fonctii
sunt in libertate conditionată. Nu stii cum si cat se fură. Răcnesc gazetele de vuiesc Carpatii! Si toate oalele sparte
le plăteste poporul acesta de coate-goale, care nu mai visează castele in Spania. Visează căpsuni.
S-au inmultit nesimtitii si prostii si vorba matale: “Cu prostia te poti lupta, dar ea intotdeauna invinge!"
Zicea Nae Ipingescu: "Să nu mai manance nimeni din sudoarea, bunioară, unuia ca mine sau ca dumneata si să
sază numai poporul la masă, că el e stăpan". Mai mult de jumătate din popor e in mare mizerie si tot atata ar vrea
să-si lase tara. O să zici că le crapă obrazul alesilor? Ei, as! Unde este Rică Venturiano cu “Angel radios"?
E timpul cocotelor. Zita, Veta, Joitica, Didina sau Mita Baston au fost sfintele-sfintelor. Parasutele au acusica golaveraj la televizor. Să vezi filme deochiate, nene Iancule! S-a uitat si Bubico al meu la o emisiune si de atunci nu mai latră. Guită!
Domnul Goe e ticsit de droguri si mamita vorbeste la telefon, la linia fierbinte.
Conul Leonida si soata si-au depus pensia la pubelă, de unde si mănancă, Tipătescu este Nasul mafiei judetene, Dandanache face tocsouri de seară, jupan Dumitrache zis “Titircă Inimă-rea" e primar si milostiveste cu parcuri moca toate rubedeniile.
Se face Capitală pană la matale la Ploiesti, numa’ borduri si mijlocul rămane asa cu gropi, cu mahalale fără apă si canal, fără buleftrică. Catavencu combate la gazetă contra marilor corupti, el fiind curat deoarece pană si banii lui au fost spălati.
Ghită Pristanda e finantist acu’, din negotul cu masini furate, alte fapte necurate ca si spăgi nenumărate.
Pană si frizerul Nae Girimea se minunează cată prostime s-a umplut de mătreată si cati politicieni de valută.

 

Ce aerian este neintzarcatul asta; un exemplu:

La intrebarea: "Dar plenul Parlamentului s-a pronuntat prin vot si a investit Guvernul Ungureanu. De ce spuneti ca nu este emanatia Parlamentului?"
Raspunde ca un perfect ***: "Nu este, pentru ca daca era nu am fi contestat la Curte"

 

comentariul lui sova ot rovinari....

numai niste tampiti ar accepta ca cele 4 conditii(i-auzi chestie, nenegociabile) ! dar la pregatirea juridica a lui sova conditiile politice pot fi ...santaj pe fata,iar efectul va fi...ca la vestita rocada geoana-corlatean de la sefia senatului! adica vor castiga un canci, iar puterea va iesi...intarita din clinci!

 

Acest SOVA mai are tupeul sa iese in fata ?

Dupa ce ca are contracte cu statul de milioane de euro, mai are tupeul sa vorbeasca de altii ? De la Rovinari, unde salariile sunt de mizerie, a luat 7 milioane de euro pentru firma lui de avocatura si nu mai vorbesc de contractele cu Primaria capitalei . Si asta in conditiile in care e in opozitie. Ce va fi cand va fi la putere ? Si Ponta se pare ca e si el beneficiar cu o cota parte.

 

@ xxl...

mey sova-ielniculule la intrarea in Jilava...In mod sigur
3-5 ani de "bulau" la Jilava ptr."tunurile dela Rovinari shi altele f.shtiute nu or sa fie negociabile ..singura
derogare ..o sa tzi-l dam companion pe colegul de tun
Pontilescu-praz ofilit gorjean...!!?


Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor