Sova: Legea asistentei poate trece tacit, cea privind ICCJ e nedemocratica

Joi, 20 Octombrie 2011, ora 15:52
1544 citiri
Sova: Legea asistentei poate trece tacit, cea privind ICCJ e nedemocratica
Foto: Arhiva

Senatorul PSD Dan Sova raspunde solicitarii adresate Parlamentului de presedintele Traian Basescu privind adoptarea urgenta a Legii asistentei si a proiectului privind promovarea la ICCJ, afirmand ca primul act poate fi adoptat tacit, Senatul fiind prima Camera, iar al doilea este deja respins, fiind "complet nedemocratic".

"Apreciem grija presedintelui Traian Basescu pentru adoptarea Legii asistentei sociale si a legii privind modificarea modalitatii de numire a judecatorilor la Inalta Curte de Casatie Justitie. Din punct de vedere al procedurii parlamentare, ii aducem la cunostinta presedintelui Traian Basescu ca Legea privind modalitatea de numire a judecatorilor la ICCJ a fost deja respinsa de Senatul Romaniei in urma cu zece zile, incercarile grupului parlamentar PDL de reluare a votului fiind complet nelegale si neconstitutionale.

Amintim, totodata, ca Legea asistentei sociale se afla pe rolul Senatului, in calitate de prima Camera sesizata, iar daca Senatul nu va reusi sa dezbata deloc aceasta lege, pe data de 3 noiembrie ea va fi adoptata tacit si va trece la Camera Deputatilor", se arata intr-un comunicat al senatorului Dan Sova.

In ceea ce priveste proiectul privind ICCJ, social-democratul afirma ca adoptarea lui ar fi reprezentat "o incalcare grosolana a separatiei puterilor in stat si a atributiilor constitutionale ale CSM".

"Prin adoptarea reglementarii la care Traian Basescu tine atat de mult, magistratii ICCJ ar fi ajuns sa fie numiti sub directa influenta a presedintelui Romaniei", considera Sova, apreciind ca proiectul este "complet nedemocratic" si acesta a fost motivul pentru care Senatul l-a respins.

In legatura cu Legea asistentei sociale, Sova ironizeaza angajamentul Guvernului fata de FMI si CE pentru adoptarea proiectului, considerand ca Executivul ar trebui sa explice "care mai este continutul suveranitatii de legiferare a Romaniei" atata timp cat autoritatile se angajeaza in fata unor organisme internationale, "promitand ca Parlamentul va face un anumit lucru".

"Consideram ca Legea asistentei sociale aflata in dezbaterea Senatului si promovata de ministrul de trista amintire Sebastian Lazaroiu, ar trebui sa poarte denumirea de Legea privind desfiintarea asistentei sociale in Romania. (...) Probabil, organismele internationale au solicitat unificarea legislatiei si, eventual, clarificarea unor norme, dar in nici un caz reprezentantii acestor institutii, care provin din tari unde asistenta sociala reprezinta un ajutor real si consistent acordat celor in nevoie nu ar putea solicita unui stat al UE punerea la zid a propriei populatii", mai spune Sova.

"In acest context, il invitam pe presedintele Traian Basescu sa observe cu atentie sustinerile parlamentarilor opozitiei si, in calitate de presedinte al tuturor romanilor, sa se adreseze Executivului si sa ceara acestuia efectuarea corectiilor necesare pentru intrarea in normalitate", conchide social-democratul.

Doua legi aprig disputate intre Putere si Opozitie

Presedintele Traian Basescu a adresat presedintilor celor doua Camere o scrisoare prin care cere adoptarea "cat mai urgent posibil" a proiectului Legii asistentei sociale, precum si a proiectului privind promovarea la ICCJ, ambele blocate in Senat de dispute intre putere si opozitie.

"Am convingerea ca veti intelege necesitatea urgentarii adoptarii acestor doua proiecte de lege, acest lucru nefiind o cerinta personala, ci un mod de a ne indeplini angajamentele asumate fata de partenerii nostri internationali", se arata in scrisoarea sefului statului. Traian Basescu noteaza ca face aceasta solicitare in calitate de presedinte al Romaniei si de garant al aducerii la indeplinire a obligatiilor dintre Romania si UE.

Legea asistentei sociale se afla pe ordinea de zi a Senatului, in calitate de prima Camera, inca din luna septembrie, insa opozitia a anuntat ca nu doreste sa o voteze pana in apropiere de termenul de adoptare tacita, deoarece nu este o prioritate, iar astfel dezbaterile au fost blocate, iar o serie de sedinte de plen suspendate dupa dispute intre USL si arcul guvernamental.

Proiectul privind criteriile de promovare la ICCJ a fost respins de Senat in octombrie, in calitate de Camera decizionala, insa PDL a solicitat ca proiectul sa fie revotat, deoarece a fost votat intr-o zi de miercuri, cand, potrivit deciziei Biroului Permanent al Senatului, nu pot fi votate legi organice. Opozitia a respins aceste solicitari, afirmand ca nu s-a facut nicio contestare oficiala a votului.

Ultimele doua sedinte de plen ale Senatului au fost astfel blocate pe dispute asupra acestui proiect, fara a se ajunge la niciun rezultat nici dupa o intalnire intre presedintele Senatului, Mircea Geoana, si liderii de grup.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#Dan Sova senator, #legea asistentei sociale, #lege promovare magistrati, #Basescu scrisoare Parlament legi , #senator