CSM contesta, CCR decide, Senatul ignora: Proiectul de hotarare pentru constatarea votului la Sova, respins

Luni, 20 Aprilie 2015, ora 20:43

   

CSM contesta, CCR decide, Senatul ignora: Proiectul de hotarare pentru constatarea votului la Sova, respins
Plenul Senatului a respins, luni, proiectul de hotarare propus de Biroul Permanent prin care se constata ca in urma votului din 25 martie nu au fost intrunite conditiile pentru incuviintarea retinerii si arestarii preventive in cazul senatorului Dan Sova.

La votul asupra acestui proiect de hotarare au fost inregistrate doua voturi "pentru", 43 de abtineri si 68 de voturi "impotriva".

CCR isi motiveaza decizia privind votul din Senat in cazul Sova - conflict juridic cu Ministerul Public

Proiectul de hotarare supus luni plenului constata ca in urma votului din 25 martie nu au fost intrunite conditiile pentru incuviintarea retinerii si arestarii preventive in cazul senatorului Dan Sova, potrivit dispozitiilor art. 25 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor si dispozitiilor art. 173 din Regulamentul Senatului, in vigoare la 25 martie.

Totodata, proiectul mentiona si decizia Curtii Constitutionale din 8 aprilie, conform careia Senatul are obligatia de a redacta hotararea adoptata in sedinta plenului din 25 martie 2015, prin care atesta rezultatul votului cu privire la cererea de incuviintare a arestarii senatorului Dan Sova, de a comunica hotararea autoritatilor publice competente si de a o publica in Monitorul Oficial al Romaniei.

Acest proiect de hotarare era redactat cu data de 20 aprilie.

CCR a stabilit: Senatul a blocat activitatea Justitiei in cazul Sova - ce urmeaza

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a spus ca este obligatorie insa redactarea unui alt proiect de hotarare in conformitate cu rezultatul votului din 25 martie.

"Propunerea formulata de Biroul Permanent a fost respinsa, pe cale de consecinta cealalta hotarare pe care o aveti in mapa o voi semna si o voi transmite la Monitorul Oficial", a precizat Tariceanu in plen.

Tariceanu, prima reactie dupa ultimatumul dat de DNA

Acest al doilea proiect la care face referire Tariceanu a fost citit in plen de senatorul PSD Serban Nicolae. Acest proiect este similar celui respins luni in plen, cu deosebirea ca este redactat la 25 martie. In plus, nu se precizeaza ca decizia se bazeaza pe regulamentul Senatului aflat "in vigoare la 25 martie".

Anterior, la finalul sedintei Biroului Permanent, presedintele Senatului preciza ca proiectul de hotarare care sa ateste rezultatul votului din 25 martie privind cererea DNA vizandu-l pe senatorul PSD Dan Sova va fi prezentat in sedinta de luni a plenului.

DNA da ultimatum Senatului in cazul Sova

Curtea Constitutionala arata, in motivarea deciziei privind conflictul juridic de natura constitutionala intre PICCJ si Senat, publicata vineri, ca aceasta Camera trebuie sa redacteze hotararea in cazul cererii DNA de arestare a lui Dan Sova, intrucat, altfel, procedura nu este finalizata, pentru ca nu poate fi publicata in Monitor.

Judecatorii Curtii Constitutionale arata ca, potrivit legii, asupra cererii de incuviintare a retinerii, arestarii sau perchezitionarii parlamentarilor, Parlamentul este obligat sa dezbata si sa se pronunte printr-o hotarare, care se comunica ministrului Justitiei si se publica in Monitorul Oficial.

Astfel, judecatorii constitutionali au ajuns la concluzia ca, in cazul lui Dan Sova, Senatul a raspuns cererii de incuviintare a arestarii senatorului Dan-Coman Sova printr-un act denumit "comunicare", care nu a fost publicat in Monitorul Oficial.

CCR a constatat ca "Procedura in caz de retinere, arestare sau perchezitie", prevazuta de lege, nu a fost finalizata in conformitate cu prevederile legale.

CSM va sesiza Curtea Constitutionala in cazul Sova - UPDATE

Curtea a stabilit, in motivarea deciziei, ca refuzul Senatului de a redacta si publica hotararea adoptata in sedinta Plenului din 25 martie echivaleaza cu neindeplinirea unei obligatii constitutionale, legale si regulamentare, care angajeaza aceasta autoritate publica intr-un conflict juridic de natura constitutionala cu autoritatea care a solicitat incuviintarea arestarii unui senator, respectiv Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin intermediul ministrului Justitiei.

CCR a decis, in 8 aprilie, referitor la sesizarea presedintelui CSM, in urma votului in cazul Sova, ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre PICCJ si Senat, declansat de refuzul acestuia din urma de a redacta hotararea care atesta rezultatatul votului.

In 25 martie, la votul din plenul Senatului, din cele 151 de voturi exprimate in cazul solicitarii vizandu-l pe Dan Sova, au fost inregistrate 79 de optiuni "pentru", 67 "impotriva", iar cinci voturi au fost anulate.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 4489 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
b22
rank 5
Rusine pt excrocii din senat Rusine!!!
Nu va este Rusine excrocilor?? nici un pic de demnitate???
dar nu este de mirare cind insasi presedintele senatului si prim mistretul ponta dau tonul la asemenea nerusinare.
rusine tericene si plagiatorule ponta..Rusine!!!
Tragicomedian
rank 2
Ce manevra de Cirogarla la Senat
Proiect de hotarare care sa constate ne-hotararea.

- Proiectul va fi respins de fo 50 de ori, pana se va constata ca Senatul este indecis.
scu
rank 5
MASCARADA CONTINUA
Senatorii nu vor sa respecte legea. Lege ticluita tot de ei in parlamentul ROMANIEI .
Astia trebuiesc luati cu trupele speciale. si bagati direct la zdup pentru obstructionarea legii.
Utilizator sters
De asta in 25 de ani Romania,
nu numai ca nu a inaintat ci a regresat.Din cauza tampitilor fara creier care au votat si dupa 2 ani vor sa-i aresteze pe aia votati.
AdyCa
rank 4
Boris Elțân a tras cu tunurile în Parlament.....
Poate ar trebui să luăm exemplu....
alphpha
rank 5
Pai,
daca s-a respins proiectul de hotarare...prin care se constata ca n-au fost intrunite conditiile pentru incuviintarea arestarii...inseamna ca s-au intrunit. Conditiile. Deci Sova poate fi arestat.
spartacus
rank 5
Doar DNA mai poate face ordine in Senat !
Presedintele Senatului si intreg Biroul permanent trebuie sa dea cu subsemnatul la DNA. Dar cine mai incuvinteaza arestarea acestora pentru abuz in serviciu si nerespectarea Legii???

Haosul este total. Tariceanu conduce Senatul ca pe compania sa de vanzari de masini!
Aici nu e vorba despre care putere in Stat vrea sa fie mai tare! Pur si simplu este vorba despre respectarea Legii de catre conducerea Senatului. Ori, pentru nerespectarea legii, chiar si de catre Senatul Romaniei, DNA este indrituit sa investigheze, sa ancheteze si in caz de incalcarea Legii sa inainteze Dosarul in Justitie. Punct.
itig
rank 1
gang d'infractori
Cancerul trebue extirpat
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor