CSM contesta, CCR decide, Senatul ignora: Proiectul de hotarare pentru constatarea votului la Sova, respins

Luni, 20 Aprilie 2015, ora 20:43
4772 citiri
CSM contesta, CCR decide, Senatul ignora: Proiectul de hotarare pentru constatarea votului la Sova, respins

Plenul Senatului a respins, luni, proiectul de hotarare propus de Biroul Permanent prin care se constata ca in urma votului din 25 martie nu au fost intrunite conditiile pentru incuviintarea retinerii si arestarii preventive in cazul senatorului Dan Sova.

La votul asupra acestui proiect de hotarare au fost inregistrate doua voturi "pentru", 43 de abtineri si 68 de voturi "impotriva".

CCR isi motiveaza decizia privind votul din Senat in cazul Sova - conflict juridic cu Ministerul Public

Proiectul de hotarare supus luni plenului constata ca in urma votului din 25 martie nu au fost intrunite conditiile pentru incuviintarea retinerii si arestarii preventive in cazul senatorului Dan Sova, potrivit dispozitiilor art. 25 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor si dispozitiilor art. 173 din Regulamentul Senatului, in vigoare la 25 martie.

Totodata, proiectul mentiona si decizia Curtii Constitutionale din 8 aprilie, conform careia Senatul are obligatia de a redacta hotararea adoptata in sedinta plenului din 25 martie 2015, prin care atesta rezultatul votului cu privire la cererea de incuviintare a arestarii senatorului Dan Sova, de a comunica hotararea autoritatilor publice competente si de a o publica in Monitorul Oficial al Romaniei.

Acest proiect de hotarare era redactat cu data de 20 aprilie.

CCR a stabilit: Senatul a blocat activitatea Justitiei in cazul Sova - ce urmeaza

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a spus ca este obligatorie insa redactarea unui alt proiect de hotarare in conformitate cu rezultatul votului din 25 martie.

"Propunerea formulata de Biroul Permanent a fost respinsa, pe cale de consecinta cealalta hotarare pe care o aveti in mapa o voi semna si o voi transmite la Monitorul Oficial", a precizat Tariceanu in plen.

Tariceanu, prima reactie dupa ultimatumul dat de DNA

Acest al doilea proiect la care face referire Tariceanu a fost citit in plen de senatorul PSD Serban Nicolae. Acest proiect este similar celui respins luni in plen, cu deosebirea ca este redactat la 25 martie. In plus, nu se precizeaza ca decizia se bazeaza pe regulamentul Senatului aflat "in vigoare la 25 martie".

Anterior, la finalul sedintei Biroului Permanent, presedintele Senatului preciza ca proiectul de hotarare care sa ateste rezultatul votului din 25 martie privind cererea DNA vizandu-l pe senatorul PSD Dan Sova va fi prezentat in sedinta de luni a plenului.

DNA da ultimatum Senatului in cazul Sova

Curtea Constitutionala arata, in motivarea deciziei privind conflictul juridic de natura constitutionala intre PICCJ si Senat, publicata vineri, ca aceasta Camera trebuie sa redacteze hotararea in cazul cererii DNA de arestare a lui Dan Sova, intrucat, altfel, procedura nu este finalizata, pentru ca nu poate fi publicata in Monitor.

Judecatorii Curtii Constitutionale arata ca, potrivit legii, asupra cererii de incuviintare a retinerii, arestarii sau perchezitionarii parlamentarilor, Parlamentul este obligat sa dezbata si sa se pronunte printr-o hotarare, care se comunica ministrului Justitiei si se publica in Monitorul Oficial.

Astfel, judecatorii constitutionali au ajuns la concluzia ca, in cazul lui Dan Sova, Senatul a raspuns cererii de incuviintare a arestarii senatorului Dan-Coman Sova printr-un act denumit "comunicare", care nu a fost publicat in Monitorul Oficial.

CCR a constatat ca "Procedura in caz de retinere, arestare sau perchezitie", prevazuta de lege, nu a fost finalizata in conformitate cu prevederile legale.

CSM va sesiza Curtea Constitutionala in cazul Sova - UPDATE

Curtea a stabilit, in motivarea deciziei, ca refuzul Senatului de a redacta si publica hotararea adoptata in sedinta Plenului din 25 martie echivaleaza cu neindeplinirea unei obligatii constitutionale, legale si regulamentare, care angajeaza aceasta autoritate publica intr-un conflict juridic de natura constitutionala cu autoritatea care a solicitat incuviintarea arestarii unui senator, respectiv Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin intermediul ministrului Justitiei.

CCR a decis, in 8 aprilie, referitor la sesizarea presedintelui CSM, in urma votului in cazul Sova, ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre PICCJ si Senat, declansat de refuzul acestuia din urma de a redacta hotararea care atesta rezultatatul votului.

In 25 martie, la votul din plenul Senatului, din cele 151 de voturi exprimate in cazul solicitarii vizandu-l pe Dan Sova, au fost inregistrate 79 de optiuni "pentru", 67 "impotriva", iar cinci voturi au fost anulate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Senat respins proiect Sova, #Senat proiect hotarare vot Sov , #senator