Nationalismul, ca arma electorala - cazul Dan Sova (Opinii)

Joi, 08 Martie 2012, ora 23:36
5177 citiri
Nationalismul, ca arma electorala - cazul Dan Sova (Opinii)
Foto: Arhiva (Replica)

Senatorul PSD Dan Sova a comis o tentativa de reinventare a istoriei, citam: "Pe teritoriul Romaniei niciun evreu nu a avut de suferit si asta se datoreaza lui Antonescu".

Declaratia lui a provocat reactia imediata a organizatiilor neguvernamentale, care au depus plangere penala impotriva stimabilului, pentru incalcarea Legii nr.1071/2006 privind interzicerea negarii Holocaustului, senatorul riscand pedeapsa cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani.

Fara a afirma cumva ca "tot Basescu e de vina", reamintesc, in treacat, faptul ca imaginea istorica a maresalului Ion Antonescu a fost actualizata, cosmetizata si utilizata politic anul trecut de presedintele Basescu, atunci cand a facut afirmatii jignitoare si nedovedite la adresa regelui Mihai - "sluga la rusi" si "responsabil" pentru Holocaustul comis sub autoritatea maresalului.

Sa-i oferim senatorului Dan Sova cateva elemente de natura istorica despre masurile anti-evreiesti adoptate de guvernele romanesti din anii '40.

Primele masuri antisemite sunt luate de regele Carol al II-lea, care semneaza la 8 august 1940, la initiativa prim-ministrului Ion Gigurtu, "Decretul lege privitor la starea juridica a locuitorilor evrei din Romania" prin care, printre altele, se stabileau urmatoarele: evreilor le este interzisa dobandirea de proprietati rurale, evreii nu mai sunt acceptati in Armata si sunt obligati, in schimbul serviciului militar, la plata unei contributii financiare sau la prestatii in munca.

In invatamantul de toate gradele se aplica segregarea, in cel mult 6 luni de la emiterea decretului, toti salariatii evrei din institutiile statului urmau sa fie inlaturati etc. Tot la 8 august 1940, un alt act normativ emis de Guvern interzice "casatoriile intre romani si evreii de sange sub sanctiunea de inchisoare corectionala de la 2 la 5 ani".

In stenograma sedintei guvernului roman din 8 iulie 1941, se noteaza afirmatiile lui Mihai Antonescu, vicepresedintele Consiliului de Ministri, despre masurile antievreiesti, din care citam:

"Va rog sa fiti implacabili, omenia siropoasa, vaporoasa, filozofica nu are ce cauta aici. Cu riscul de a nu fi inteles de unii traditionalisti care mai pot fi printre dv., eu sunt pentru migrarea fortata a intregului element evreu din Basarabia si Bucovina, care trebuie zvarlit peste granita. Veti fi fara mila cu ei.

Nu stiu peste cate veacuri neamul romanesc se va mai intalni cu libertatea de actiune totala, cu posibilitatea de purificare etnica si revizuire nationala. Este un ceas cand suntem stapani pe teritoriul nostru. Sa-l folosim. Daca este nevoie, sa trageti cu mitraliera. Imi este indiferent daca in istorie vom intra ca barbari.

Imi iau raspunderea in mod formal si spun ca nu exista lege. Deci, fara forme legale, cu libertate completa".

Intr-o alta stenograma a sedintei Cosiliului de Ministri roman din 5 septembrie 1941, sunt inregistrate afirmatiile despre "razboiul impotriva evreilor" facute chiar de maresalul Ion Antonescu, care se intorsese de pe front, dupa eliberarea Basarabiei si Bucovinei de sub ocupatia bolsevica, citam:

"Lupta este foarte inversunata. Este pe viata si pe moarte. Este dusa intre noi si germani si evrei. Am sa fac o opera de curatire totala de evrei si de toti cei care s-au strecurat la noi. Daca noi nu faceam acest razboi, ca sa curatim rasa de acesti oameni care sug viata noastra economica, nationala si fizica, noi eram amenintati ca sa pierim cu desavarsire. Prin urmare, politica in aceasta privinta este sa facem un tot omogen si in Basarabia, si in Bucovina, si in Moldova si in Transilvania".

Impotriva evreilor din Romania au fost comise pogromuri dovedite cu probe istorice. Pogromul de la Dorohoi a avut loc la 1 iulie 1940 si a fost comis de ofiteri si soldati din Regimentul 3 Graniceri si Regimentul 8 Artilerie, unitati ale Armatei Romane care s-au retras fara lupta din teritoriile cedate in 1940 Rusiei bolsevice.

Oficial s-a stabilit ca numarul evreilor ucisi a fost de 53, comunitatea evreiasca locala acuzand insa ca au fost ucisi aproximativ 200 de evrei.

Pogromul de la Bucuresti a fost comis in ianuarie 1941, in timpul rebeliunii legionare, si s-a soldat cu masacrul din padurea Jilava, unde 90 de evrei au fost dezbracati si impuscati in cap, numarul total de evrei ucisi in Bucuresti fiind de 120.

Pogromul de la Iasi a fost comis intre 27 iunie-29 iunie 1941 de oficialii Politiei, Jandarmeriei si Sigurantei statului si a produs, conform datelor prezentate de autoritatile romane, un numar de 13.266 evrei asasinati.

Am fost intotdeauna impotriva extremismului, inclusiv celui sionist. De aceea, reactionez si impotriva nationalismului antisemit de parada pe care, prin afirmatiile antisemite facute, si-l asuma senatorul PSD Dan Sova, parlamentar al unui stat membru al Uniunii Europene, si consider ca acesta trebuie imediat si sever sanctionat.

Incapabil sa faca cu adevarat opozitie gravelor erori comise de guvernarea Basescu, PSD a incercat lamentabil sa utilizeze nationalismul ca arma electorala, o arma care, prin incultura civica a senatorului Dan Sova, s-a intors impotriva tragatorului. Domnule senator Dan Sova, da-ti demisia de onoare!

Cătălin Predoiu, atac la USR în plenul Parlamentului: „Aţi plecat de la guvernare cu pantalonii murdari, la prima bătălie”
Cătălin Predoiu, atac la USR în plenul Parlamentului: „Aţi plecat de la guvernare cu pantalonii murdari, la prima bătălie”
Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a lansat marţi, 3 octombrie, în plenul Camerei Deputaţilor, un atac la adresa USR despre care spune că s-a retras de la guvernare „cu pantalonii...
”Nu îţi ia nimeni cash-ul din buzunar!” Cum abordează PSD decizia privind limitarea plăților cu bani lichizi la 5.000 de lei/zi
”Nu îţi ia nimeni cash-ul din buzunar!” Cum abordează PSD decizia privind limitarea plăților cu bani lichizi la 5.000 de lei/zi
Social-democraţii precizează că o persoană va putea să îşi cumpere în continuare frigider, televizor, cauciucuri de iarnă sau orice altceva în limita a 5.000 de lei cash pe zi, aceasta...
#Dan Sova Holocaust, #Sova evrei Holocaust, #Sova Antonescu Holocaust, #Sova sanctionat Holocaust , #senator