Razboiul pentru Dan Sova. Ce urmeaza? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 09 Aprilie 2015, ora 11:41
9243 citiri
Razboiul pentru Dan Sova. Ce urmeaza? (Opinii)

Curtea Constitutionala a confirmat ceea ce multi au acuzat de la inceput.

Si anume ca dl Tariceanu, presedintele Senatului, a incercat ceea ce as numi fara rezerve o golanie politica neconstitutionala in cazul Dan Sova. Si nu ma refer doar la interpretarea votului in baza unei prevederi de regulament neconstitutionale, cat la faptul ca a incercat sa ingroape aceasta neconstitutionlitate prin lipsa unei hotarari.

In urma unei sesizari perfect tintite a CSM, "in urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) si Senatul Romaniei, declansat de refuzul acestuia din urma de a redacta si publica hotararea care atesta rezultatul votului dat in plenul Senatului".

Potrivit presedintelui CCR, Augustin Zegrean, Senatul este obligat acum sa redacteze hotararea adoptata in 25 martie, cand senatorii au respins ridicarea imunitatii lui Dan Sova si sa o publice in Monitorul Oficial.

In loc sa se conformeze rapid si fara obiectii, deja culpabil, Calin Popescu Tariceanu a izbucnit intr-o sarja impotriva CCR demna de vara lui 2012:

" (...) semnificatia, profunzimea si impactul deciziilor luate azi de CCR depasesc cu mult spetele care au inspirat sesizarile inaintate Curtii de catre Presedintie si CSM. Ar fi de bun augur si un semn al revenirii la normalitate pentru societatea romaneasca, atat de bruscata de regimul Basescu, ca CCR sa nu mai fie sesizata in viitor cu vreo cerere de solutionare a unor presupuse conflicte juridice de natura constitutionala intre autoritati sau institutii ale statului".

Serios? Si cam ce ordine se mai crede indreptatit dl Tariceanu sa dea Curtii Constitutionale? Macar sa faca o comanda completa ca la chelner, sa fie treaba clara. Cel putin pentru aceasta ultima mostra de aroganta extrema, ca sa n-o numesc de-a dreptul nerusinare, CPT mi se pare total incompatibil cu functia pe care o ocupa si cu orice alta demnitate in statul roman.

Si asta pentru ca prin atacul la CCR dovedeste clar ca nu intelege nimic, dar nimic din statul de drept, despre suprematia Constitutiei, despre regula si legalitate. Despre ceea ce spunea in urma cu ceva vreme Augustin Zegrean: "cei care fac legile sunt obligati sa le si respecte".

Eu inteleg ce-l enerveaza asa de tare. Daca redacteaza hotararea de repingere ea va fi atacata distinct la CCR. Deja liberalii au anuntat ca o vor face.

Cum mi se pare improbabil sa reziste in fata CCR fiind bazata pe un text neconstitutional, ii pot fi anulate si efectele. De aici reluarea votului in cazul Sova sau, mai grav, dar mai improbabil, reinterpretarea rezultatului votului din 25 martie, conform Constitutiei, deci de-a dreptul ridicarea imunitatii.

Calin Popescu Tariceanu spune ca Senatul respecta decizia CCR si nici nu cred ca are de ales pentru ca incalcarea unei hotarari general obligatorii a CCR poate capata aspecte penale.

Dar dupa reactia furioasa a domniei sale ma astept sa recurga la orice tertip pentru a o eluda totusi cumva. Cel mai probabil mod, dar nu stiu daca si singurul posibil, ar fi prelungirea sine die a redactarii hotararii pentru care nu are impus niciun termen. Adica refuzul implicit de a se supune deciziei CCR.

De ce este Dan Sova atat de important cred ca ne-am lamurit cu totii. Pentru ca, in opinia mea, el poate duce direct la Victor Ponta pentru ca exact in perioada contractelor problematice cu Turceni si Rovinari, dl Ponta primea 181 mii de lei, ca avocat, de la "Sova si Asociatii".

Ce-i cu banii aceia? Cum a ajuns Dan Sova la un contract atat de avantajos in fieful electoral al lui Victor Ponta? Nu stiu ce ar putea raspunde Dan Sova "guantanamizat" la "beci". Nu stiu, dar la unele banuieli am dreptul. Si nici nu mi se pare omul care sa se sacrifice pentru camarazi.

Una peste alta, cred ca dl Sova trebuie tinut la aer curat cu orice pret. Si cum acuzatia de ascundere si distrugere de probe este ca de manual pentru arestare preventiva, este esential sa nu ajunga in fata instantei. Asa ca batalia se anunta in continuare grea.

Citeste si:
Cine este Asztalos Csaba, șeful CNCD. Membru al instituției încă de la înființare și președinte de 17 ani
Cine este Asztalos Csaba, șeful CNCD. Membru al instituției încă de la înființare și președinte de 17 ani
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) este condus de peste 17 ani de către Asztalos Csaba, care de altfel este membru al instituției încă de la înființarea sa în 2002....
AUR își trimite politicienii la școală. Cu ce se ocupă academia condusă de Claudiu Târziu
AUR își trimite politicienii la școală. Cu ce se ocupă academia condusă de Claudiu Târziu
Partidul AUR a început să își trimită politicienii la școală, iar în acest sens a creat ”Academia AUR”, o ”școală politică a partidului, formată în vederea instruirii continue a...