Dan Coman Sova la TV Ziare.com: ANI nu ne onoreaza, dar este necesara

Joi, 01 Iulie 2010, ora 15:38
2938 citiri
Dan Coman Sova la TV Ziare.com: ANI nu ne onoreaza, dar este necesara

Senatorul PSD Dan Coman Sova a fost joi invitatul televiziunii Ziare.com, la o emisiune pe tema "Averile ilicite ale alesilor, protejate de noua lege ANI?". El pretinde ca noua lege ANI isi va atinge scopul, dar recunoaste ca existenta acestei institutii doar in Romania este rusinoasa.

In pofida criticilor aduse Legii ANI, adoptate miercuri de Senat, Sova a declarat ca aceasta nu va afecta Raportul Comisiei Europene pe Justitie.

"Noua lege nu va influenta in mod negativ raportul pe Justitie, in opinia mea. Daca decidentii de la Bruxelles vor citi cu buna credinta legea iesita de la Senat, vor vedea ca verificarea averilor celor care conduc in Romania este asigurata.

Daca ar fi sa discutam singurele modificari, care tin insa de vointa Curtii Constitutionale, sunt doua: publicitatea integrala a tuturor datelor demnitarilor, care incalca dreptul la viata privata, si posibilitatea unor activitati jurisdictionale ale inspectorilor ANI.

Acestia nu pot da verdicte in privinta caracterului justificat sau nu al dobandirii averilor, nu se pot pronunta personal. Sunt obligati sa se adreseze tribunalelor, ANAF-ului sau Parchetului. Nu vad o mare problema, din acest punct de vedere.

S-a implementat 70% din ce a cerut presedintele, iar legea isi poate atinge scopul, sa rezolve problemele de integritate. Senatul Romaniei nu a respins decat doua dintre propunerile lui Traian Basescu, anume reinfiintarea comisiilor de ancheta pe langa curtile de apel si declararea contractelor din bani publici ale demnitarilor.

Datele acestea sunt cunoscute de ANAF, asa ca nementionarea lor efectiva in continutul declaratiei de avere nu inseamna ca autoritatile nu le cunosc", a explicat Sova.

Respectarea legii, solutia anti-coruptie

Intrebat daca ANI era o institutie necesara in Romania, Sova a raspuns ca existenta ANI se justifica, dar nu ne onoreaza: "Eu cred ca este nevoie de ANI. Ca cetatean roman nu sunt foarte fericit ca un asemenea organ de verificare nu mai exista in nici o alta tara a UE. Mi se pare ca suntem pusi intr-o postura nu foarte fericita, dar cum in Romania exista un nivel de coruptie care trebuie scazut, e nevoie de ANI".

Pesedistul a spus ca nivelul coruptiei in Romania poate fi scazut doar prin respectarea legii.

"Singura modalitate, intr-un stat de drept, care are o Constitutie, este functionarea institutiilor statului, cu participarea ANAF, a tribunalelor, ANI, politiei economice.

Acestea trebuie sa lupte impotriva coruptiei. Insa in afara de coruptia functionarilor publici si a politicienilor, trebuie sa ne uitam si la mica coruptie", a punctat senatorul.

Sova a explicat diferentele dintre declaratia publica si cea confidentiala: "Sunt mici diferente. De pilda nu apare adresa imobilelor, pentru a proteja demnitarii. Si politicienii sunt oameni si au dreptul la viata privata. Dar si in declaratia publica apar suficiente date. Toata lumea poate vedea nivelul averii la intrarea in demnitate si la iesirea din demnitate".

"ANI are toate instrumentele de control"

La afirmatia unui cititor ca Mircea Geoana, presedintele Senatului, si-a aparat privilegiile, social-democratul l-a contrazis.

"Ieri, plenul Senatului a votat in totalitatea sa, cu doua abtineri. Presedintele Senatului are un singur vot. Toate partidele au votat pentru actuala forma a legii, deci daca vrem sa gasim vinovati, ar trebui sa ii vedem pe toti senatorii, nu doar pe Mircea Geoana".

Sova a raspuns si criticilor pedelistului Iulian Urban, care a spus miercuri ca toata clasa politica a ingropat legea ANI. "Declaratiile domnului Urban nu corespund realitatii. ANI are dreptul sa investigheze modul de dobandire a averilor, incompatibilitatile, valoarea averilor inainte si dupa.

ANI are toate instrumentele pentru a tine sub control modul de obtinere al averilor", a declarat senatorul PSD.

Sova l-a combatut si pe ambasadorul SUA, care declarase ca legea limiteaza puterile ANI: "Cred ca este o afirmatie nejustificata, iar daca Excelenta sa poate da un exemplu concret, sunt dispus sa analizez aceasta idee. Domnia sa greseste, pana la un exemplu concret".

In opinia parlamentarului, demnitarii nu se vor putea sustrage autoritatii ANI. "In mod normal nu prea poate fi evitata ANI, deoarece ai obligatia de a depune o declaratie de avere si una de interese, iar daca nu respecti procedurile de completare, esti sesizat. Procedural, nu poate fi evitata ANI", crede Sova.

Sova nu crede in ridicarea monitorizarii pe justitie

Senatorul PSD este sceptic ca monitorizarea pe justitie va fi ridicata de Comisia Europeana: "Nu cred ca anul acesta se va ridica monitorizarea pe justitie, pentru ca nu sunt indeplinite criterii mai importante decat ANI. ANI era doar o parte a discutiei".

Sova nu a ocolit nici subiectul masurilor de austeritate ale Guvernului Boc, reluand avertismentul unui specialist. "Consultantul lui Obama si laureatul Nobel, Paul Krugman, a spus ca taierea salariilor si cresterea fiscalitatii va duce din recesiune in depresiune tarile care au adoptat aceste masuri".

In incheiere, intrebat daca ar fi de acord cu o lege care le-ar interzice parlamentarilor de dupa 1990 sa mai candideze, senatorul a respins ideea.

"Nu pot fi de acord cu asa ceva, nu exista nici o motivatie de a interzice cuiva sa fie ales. Aceasta gandire prin care punem la zid o intreaga clasa nu este o gandire corecta. Haideti sa individualizam.

Imi placea alta idee, o lege a lustratiei fiscale, prin care se interzicea dreptul de a candida celor care s-au facut vinovati de evaziune fiscala. Din pacate a fost respinsa", a conchis Sova.

Citeste si:
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Dacian Cioloș a câștigat joi, 23 septembrie, prima rundă a alegerilor pentru șefia USR PLUS, reușind să-l întreacă cu două procente pe principalul său contracandidat, Dan Barna, cel care...
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Rareş Bogdan dezvăluie strategia PNL după Congresul din 25 septembrie 2021. El a spus că nu nu vor lua voturi de la AUR. Rareș Bogdan a explicat joi seara, într-o emisiune tv, că...
Sursa: Ziare.com
Comentarii