Dan Sova, la TV Ziare.com: Sunt sanse mari ca Basescu sa fie suspendat

Luni, 27 Septembrie 2010, ora 16:08
4773 citiri
Dan Sova, la TV Ziare.com: Sunt sanse mari ca Basescu sa fie suspendat

Dan Coman-Sova, senator PSD, sustine ca sunt sanse mari ca presedintele Traian Basescu sa fie suspendat.

Senatorul a raspuns intrebarilor cititorilor Ziare.com cu privire la decizia social-democratilor de a il suspenda pe Basescu si a anuntat ca Biroul Permanent National al PSD a decis suspendarea presedintelui fara retinere, in urma scandalului pe Legea pensiilor.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu senatorul Dan Sova

"Sunt sanse foarte mari ca presedintele Basescu sa fie suspendat si imi doresc din tot sufletul sa fie suspendat pentru a incheia cea mai neagra perioada din istoria postdecembrista a Romaniei", a delcarat Dan Sova, la TV Ziare.com.

Acesta a adaugat ca, in opinia sa, criza politica nu poate fi oprita decat dupa eliminarea lui Traian Basescu de pe scena politica. "Criza politica nu poate inceta fara disparitia de pe scena politica a lui Basescu, iar criza economica nu poate trece de la sine, este nevoie de masuri economice pe care actualul Guvern nu le poate lua", a spus senatorul.

Frunda: Suspendarea lui Basescu trebuie sa aiba un motiv serios constitutional

Videanu: Suspendarea presedintelui e un subiect care nu ne ingrijoreaza

Dan Sova a amintit ca exista o modificare la legea de functionare si organizare a Curtii Constitutionale care da dreptul judecatorilor constitutionali sa decida asupra hotararilor Parlamentului, iar senatorul sustine ca acest lucru ar inlesni procesul de suspendare.

PD-L nu va mai putea sa iasa din sala de plen pentru a respinge suspendarea

Posibilitatea ca parlamentarii PD-L si cei din coalitie sa iasa din sala, ducand la respingerea cererii de suspendare, ar fi, astfel eliminata, sustine Sova, deoarece Curtea Constitutionala ar putea decide ca aceasta decizie ar fi necontitutionala.

" (...) Acel articol este o garantie ca suspendarea poate avea loc si nu numai, este o garantie pentru legalitatea activitatii parlamentare de acum incolo", a declarat Dan Coman-Sova la TV Ziare.com, sustinand ca Legea pensiilor a scos la iveala un conflict mai vechi, privind nerespectarea procedurilor de catre conducerea Camerei Deputatilor.

"Erau necesare aceste modificari pentru a putea face corectiile la Curtea Constitutionala in cazul in care este nevoie", a spus Sova, explicand ca CCR va putea de acum sa judece chestiunile de fond, adica incalcarile grave ale Constitutiei, ca si aviz consultativ (decizia nu trebuie neaparat pusa in aplicare de Parlament), urmand ca ulterior sa judece doar pe procedura.

Ambasadorul SUA a vorbit cu Victor Ponta despre suspendarea lui Traian Basescu

PC a decis sa sustina suspendarea lui Traian Basescu

Acesta sustine ca, dupa suspendarea presedintelui, pasii urmatori ar fi organizarea in maxim 30 de zile a unui refendum si in functie de votul pe care ar urma sa-l dea romanii s-ar organiza alegeri prezidentiale.

Articolul din legea de functionarea a CCR prevede ca "Curtea Constitutionala se pronunta asupra constitutionalitatii regulamentelor Parlamentului, a hotararilor plenului Camerei Deputatilor, a hotararilor plenului Senatului si a hotararilor plenului celor doua Camere reunite ale Parlamentului, la sesizarea unuia dintre presedintii celor doua Camere, a unui grup parlamentar sau a unui numar de cel putin 50 de deputati sau 25 de senatori".

Legea a trecut deja de Parlament, a fost declarata constitutionala si urmeaza sa fie promulgata de presedinte. Pana in prezent, presa a prezentat articolul ca fiind o prevedere legislativa care ar face imposibila suspendarea presedintelui, in conditiile in care decizia CCR de respingere a hotararii de suspendare trebuie respectata de Parlament.

Controlul CCR este constitutional, si nu politic

Senatorul a explicat ca, astfel, deciziile Parlamentului vor fi supuse unui control de constitutionalitate, si nu unuia politic.

Intrebata daca aceasta lege nu ar putea da nastere unor abuzuri, senatorul a raspuns: "Desi Curtea Constitutionala este politica, in momentul in care sunt numiti acolo, magistratii sunt independeti si au obligatia de a se supune doar Constitutiei si propriei constiiinte, daca ar proceda altfel inseamna sa se renunte la principiile statului de drept".

In prezent, patru judecatori de la Curtea Constitutionala au legaturi cu PD-L, patru cu social-democratii, si unul cu UDMR. Decizia magistratilor Curtii nu poate fi atacata si nu mai poate fi supusa niciunei alte cenzuri sau contestati ulterioare.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Cum vede Traian Băsescu comasarea alegerilor: ”Se rupe sufletul în mine. Mi se pare ireal”
Cum vede Traian Băsescu comasarea alegerilor: ”Se rupe sufletul în mine. Mi se pare ireal”
Fostul președinte al României Traian Băsescu a criticat și ironizat decizia PSD-PNL privind comasarea alegerilor și liste comune la europarlamentare. Fostul președinte a subliniat miercuri...
Dreapta Unită declară război coaliției PSD-PNL după comasarea alegerilor: ”Nu îi vom lăsa să fure votul românilor”
Dreapta Unită declară război coaliției PSD-PNL după comasarea alegerilor: ”Nu îi vom lăsa să fure votul românilor”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a anunțat miercuri seară, 21 februarie, că Alianţa Dreapta Unită va contesta orice comasare a alegerilor pe toate căile legale. ”Ce vedem astăzi...
#Dan Sova, #suspendare presedinte Basescu, #sanse suspendare Basescu , #stiri Dan Coman Sova
Comentarii
Poza Dyana
Dyana
rank 5
Posibilitatea ca parlamentarii PD-L si cei din coalitie sa iasa din sala, ducand la respingerea cererii de suspendare, ar fi, astfel eliminata, sustine Sova, deoarece Curtea Constitutionala ar putea decide ca aceasta decizie ar fi necontitutionala.