Totul pentru Sova! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Miercuri, 22 Aprilie 2015, ora 11:37
6339 citiri
Totul pentru Sova! (Opinii)

Hotararea ceruta de CCR ca urmare a votului Senatului din 25 martie asupra cererii de avizare a arestarii lui Dan Sova a devenit un cartof fierbinte pasat dintr-o parte intr-alta pana s-o gasi cine sa-si asume neconstitutionalitatea.

Senatul a refuzat sa adopte o hotarare in acest sens lasandu-l in offside pe Calin Popescu Tariceanu, asa cum a ramarcat si Mircea Geoana.

Cel care a propus ca hotararea sa fie asumata de presedintele Senatului singur- singurel a fost chiar senatorul PSD Serban Nicolae. Motivele nu sunt greu de inteles. Regulamentul s-a schimbat intre timp. Senatul trebuia sa adopte o hotarare datata 20 aprilie, cand in vigoare e regulamentul constitutional, pe un vot dat in 25 martie si interpretat pe un regulament neconstitutional si deja iesit din vigoare. Votul a fost dat atunci, dar hotararea era adoptata acum.

Calin Popescu Tariceanu a simtit ca, daca-si pune singur semnatura pe hotararea care certifica o neconstitutionalitate, il poate paste inclusiv o frumusete de abuz in serviciu. Deja se stie in vizorul DNA care ii cere toate documentele in cazul Sova.

Asa ca si CPT s-a dat la o parte si a pasat cartoful Comisiei Juridice a Senatului. Sa faca ea hotararea. Acolo alta tulburare. Pana la urma, cu 6 la 5, comisia a redactat o hotarare identica practic cu aceea respinsa de plenul Senatului, doar ca datata 25 martie. Adica nu se adopta practic o noua hotarare acum, ci se constata doar hotararea de atunci?

Ce valoare juridica poate insa avea o hotarare a unei comisii juridice? Tot ce face o comisie este validat sau invalidat de plen. Este exact ceea ce spune si senatorul liberal Alin Tise: "Daca redactam un proiect, trebuie sa mearga in plen, mai departe? Sau la publicare in Monitorul Oficial? Comisia Juridica nu are atributii in a redacta hotarari, care ulterior nu ajung in plen".

Senatorii Puterii nu au avut un raspuns concret la aceasta dilema, iar presedintele Comisiei Juridice a trimis proiectul de hotarare inapoi la Biroul Permanent "sa vedem ce face cu ea". In mod normal, o trimite plenului, care insa trebuie sa puna data adoptarii, cand o fi ea, insa nu 25 martie. Si iar o luam de la capat.

Este clar ca, indiferent cine redacteaza si trimite hotararea la Monitorul Oficial, daca ea nu va fi una de interpretare a votului in sensul Constitutiei, adica de avizare a cererii de arestare, ea se va intoarce la CCR. PNL a anuntat deja acest lucru. Si este foarte putin probabil ca magistratii constitutionali sa nu sanctioneze neconstitutionalitatea evidenta care a permis interpretarea votului ca unul de respingere.

Si cine si-o asuma? Aceasta e intrebarea. Nimeni nu vrea. Si se cauta cu disperare un artificiu in care raspunderea sa fie larga, iar actul cat mai putin vulnerabil la CCR. Si pana se gaseste, Calin Popescu Tariceanu arunca flacari catre CCR.

Sigur ca iesirea nu era complicata: hotararea Senatului putea interpreta votul din 25 martie in spiritul Constitutiei si se incheia lucrarea. Dar asta ar insemna trimiterea lui Dan Sova in fata judecatorului de drepturi si libertati cu cerere de arestare. Si cum este acuzat de distrugere de probe, riscul sa intre la "beciul domnesc" ar fi foarte mare. Si de aici efecte incontrolabile, poate chiar si pentru Victor Ponta, cel care incasa bani de la firma lui Dan Sova exact cand aceasta derula contractele cu Turceni si Rovinari anchetate acum.

Mie imi pare ca pentru Victor Ponta mentinerea lui Dan Sova in afara inchisorii este un obiectiv vital pentru care nu poate fi precupetit nicun efort, nicio ilegalitate, niciun artificiu. Ordin pe unitate!, cum ii place premierului sa spuna. Dar, cum spuneam, nu prea vrea sa si-o asume nimeni cu semnatura probabil pentru ca, pe romaneste, a devenit prea gogonata. Asa ca finalul povestii ramane deschis.

Citeste si:
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat că se va întâlni marți, 25 ianuarie, cu greviștii de la STB. Acesta susține că, în calitate de deputat de București, are ”datoria” să...
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni seară, 24 ianuarie, că speră ca greva angajaților STB să se oprească în urma negocierilor între Consiliul de Administraţie al companiei...