Opinii: Dan Diaconescu, un autentic pericol

Luni, 19 Iulie 2010, ora 23:59
13244 citiri
Opinii: Dan Diaconescu, un autentic pericol

Anul trecut, arestarea unui potential mafiot, infractor de drept comun, l-a trimis pe suspect direct in Parlamentul European si a umflat spectaculos procentele unui PRM muribund. Atunci ne aflam in fata unui personaj smecher, dar primitiv si grobian, iar criza economica de-abia se profila.

Ei bine, de aceasta data situatia este mai grava si mai periculoasa. Criza economica este dezlantuita, romanii si-au pierdut reperele si increderea in politicienii si partidele consacrate, iar Dan Diaconescu este cu mult mai inteligent decat Gigi Becali. Asa ca ascensiunea sa politica ar putea avea efecte cu mult mai grave decat in cazul finantatorului Stelei.

Reteta sa este simpla: victimizare politica, mita cat incape si manipulare mediatica adresata celor mai vulnerabile categorii, din pacate, majoritare.

Dan Diaconescu nu a inventat-o. Se stie ca perioadele economice dificile sunt cele mai propice pentru ofensiva extremistilor si a sarlatanilor. Dupa cum nu sunt convins ca ambitiile politice ale lui Dan Diaconescu au fost premeditate si, mai degraba, inclin sa cred ele sunt improvizate pentru a asigura scaparea unui om care si-a construit o avere fabuloasa dintr-un post TV mereu la limita falimentului si ale carui practici "jurnalistice" scarnave erau notorii.

Diferenta fata de alte episoade de acest tip, de la noi si de aiurea, este ca Dan Diaconescu tareste in mocirla sa, pana la gat, cele mai importante nume ale politicii romanesti, presedinte si premier, dupa ce acestia au consimtit sa ii gireze emisiunea, postul si, implicit, obiceiurile, adica au consimtit sa intre pana la genunchi in noroiul otevistic.

Asadar, Dan Diaconescu nu se multumeste sa vorbeasca despre o arestare politica, ci si construieste un scenariu de tip Elodia, cu succes testat. Nu Traian Basescu ar fi in spatele anchetei impotriva sa, ci tripleta Berceanu - Videanu - Blaga si Emil Boc, care ar fi incercat sa-i dea o lovitura presedintelui arestandu-i "cel mai bun prieten sau cel mai mare sustinator", spune patronul OTV.

In stilul senzationalist care l-a consacrat, el impinge lucrurile chiar mai departe, pretinzand ca, imediat dupa eliberare, ar fi avut o discutie telefonica cu presedintele, in termeni mai mult decat amicali, chiar plina de umor, in care Traian Basescu s-ar fi jurat ca nu este in spatele arestarii sale.

Episodul este scandalos si inadmisibil, indiferent daca este sau nu autentic.

Daca discutia a avut loc, intr-adevar, este socant ca seful statului sa accepte o discutie atat de colocviala cu un potential infractor de drept comun si sa se justifice pana la juramant in fata acestuia. Presedintele este, pana la urma, reprezentantul intregului popor, iar umilinta sa in fata unui asemenea personaj se rasfrange asupra tuturor romanilor pe care-i reprezinta. E ca si cum toti am face sluj in fata acestui potential santajist.

In plus, cine este presedintele care ar accepta sa dea socoteala in fata unui potential infractor? Este un presedinte extrem de reactiv in fata derapajelor presei, cel care a introdus in strategia de securitate nationala referiri la pericolul pe care-l prezinta anchetele calomnioase, la comanda. Ma tem ca exact asta era specialitatea lui Dan Diaconescu.

Este insa foarte prosibil ca Dan Diaconescu sa nu spuna adevarul. N-ar fi pentru prima data. Sa nu uitam ca prin februarie a falsificat o emisiune tocmai cu Traian Basescu, compusa, de fapt, din fragmente selectate din precedentele interviuri luate sefului statului. Dar daca discutia nu a avut loc, ar fi fost de datoria lui Traian Basescu sa o dezminta categoric din prima secunda.

In mod normal, desigur, presedintele nu are niciun motiv sa coboare in lumea de subsol a unui personaj toxic ca Dan Diaconescu si sa raspunda fabulatiilor acestuia. Atata doar ca Traian Basescu a coborat deja in aceasta lume de subsol, in timpul campaniei, dar si dupa, cand l-a girat pe Dan Diaconescu prin prezentele sale in studioul OTV.

E adevarat ca in afara de B1, OTV era toamna trecuta singura televizune cu audienta consistenta care i-a dat posibilitatea sa-si transmita mesajul in plin boicot al mogulilor. Dar aceasta concesie uriasa isi cere acum pretul ei la fel de mare.

Dupa ce i-a fost invitat si a acceptat in emisiuni un ton mai relaxat decat ar fi fost cazul, Traian Basescu se expune grav suspiciunii ca discutia telefonica relatata de Dan Diaconescu este autentica si, confirma, implicit, atat lucratura tripletei BVB-Emil Boc, cat si victimizarea politica a lui Dan Diaconescu. Este motivul pentru care presedintele ar fi trebuit sa clarifice rapid veridicitatea acestui episod.

Exista o vorba romaneasca veche pe care Traian Basescu pare sa n-o fi aflat inca: daca te amesteci in tarate, te mananca porcii.

Citeste si:
George Simion și-a dezvăluit logodnica: ”Are 24 de ani și s-a amuzat teribil de toate variantele de soții”
George Simion și-a dezvăluit logodnica: ”Are 24 de ani și s-a amuzat teribil de toate variantele de soții”
Președintelui AUR, George Simion, a făcut publică identitatea viitoarei sale soții printr-o postare publicată sâmbătă, 25 iunie, pe pagina sa de Facebook. Politicianul a precizat că...
Cum a fost înlocuit pe tăcute Tudorel Toader în Comisia de la Veneția. Cine îi va lua locul
Cum a fost înlocuit pe tăcute Tudorel Toader în Comisia de la Veneția. Cine îi va lua locul
Fostul ministru al Justiției Tudorel Toader a fost înlocuit din poziția de reprezentant al României în Comisia de la Veneția după ce mandatul său nu a mai fost prelungit. Mandatul lui...
Comentarii
josprostia
rank 5
Da, sa fim realisti si sa recunoastem ca presedintele n-are obiceiul sa se jure pentru a demonstra ceva
GB-e-Doby
rank 5
Pai sa nu...