Dan Diaconescu a profitat de avantajele profesiei de jurnalist si, in loc sa informeze publicul, s-a folosit de calitatea sa pentru a obtine castiguri financiare, in mod ilicit, potrivit motivarii instantei, unde se arata si ca din dosar reiese ca o astfel de conduita nu ar fi izolata la OTV.
"Cu privire la persoana inculpatului Dan Diaconescu, instanta mai retine si faptul ca acesta este o persoana publica care patroneaza doua posturi de televiziune si realizeaza emisiuni cu mare rezonanta asupra publicului, dezbatand subiecte de larg interes.
Inculpatul, in loc sa-si exercite profesia de jurnalist in scopul informarii publicului, a inteles sa dobandeasca prin aceasta avantaje financiare in mod ilicit", se arata in motivarea deciziei de miercuri dimineata a Judecatoriei Sectorului 1, prin care Dan Diaconescu si Doru Parv au fost arestati preventiv pentru 29 de zile.
Totodata, instanta consemneaza, in motivarea deciziei de arestare preventiva ca Diaconescu, "contrar deontologiei profesionale, a profitat de avantajele profesiei sale, intelegand sa valorifice informatiile obtinute in aceasta calitate (cea de jurnalist, n.r.) in interesul sau personal, ingradind libertatea psihica a altor persoane"
Nu era prima oara
Mai mult, arata judecatoarea Elena Zamfir, in motivarea deciziei de arestare, ca din datele dosarului "reies indicii in sensul ca aceasta conduita infractionala nu ar fi una izolata in cadrul postului de televiziune OTV".
Pe de alta parte, in ceea ce il priveste pe Dorel Parv, despre care instanta consemneaza ca este recidivist, acesta ar profitat de impactul deosebit pe care il avea asupra oamenilor, "pentru a desfasura activitati ce intra in sfera ilicitului penal". Astfel, instanta constata analizand fisa de cazier judiciar a lui Parv, ca acesta fost condamnat pentru furt calificat. "Instanta mai retine ca, desi inculpatul a beneficiat anterior de clementa instantelor prin institutia suspendarii conditionate a executarii pedepsei cu fixarea unui termen de incercare, nu a inteles sa-si indrepte comportamentul si sa-si formeze o conduita de respectare a normelor juridice", se consemneaza in decizie.
In ceea ce priveste pericolul public pe care cei doi il constituie pentru ordinea publica, instanta consemneaza ca trebuie luate in considerare date referitoare atat la cei doi, cat si la faptele de care sunt acuzati, "date care in speta sunt de natura a crea un sentiment de insecuritate, credinta ca justitia nu actioneaza indeajuns impotriva infractionalitatii, in lipsa luarii masurii arestarii preventive".
Patronul OTV Dan Diaconescu si realizatorul de emisiuni despre paranormal, Doru Parv, au fost arestati pentru 29 de zile, miercuri dimineata, prin decizia Judecatoriei Sectorului 1, iar cei doi au declarat deja recurs impotriva acestei decizii.
Judecatoria Sectorului 1 a ramas in pronuntare, miercuri dimineata, in jurul orei 4.00, pe cererea procurorilor anticoruptie de arestare pentru 29 de zile a lui Dan Diaconescu si a realizatorului tv Doru Parv, dupa mai bine de sapte ore de la inceperea dezbaterilor.
Ce acuzatii aduc procurorii
Procurorii DNA sustin, in rezolutia de incepere a urmaririi penale fata de Dan Diaconescu ca realizatorul TV ar fi primit 30.000 de euro si 4.200 de lei de la primarul comunei aradene Zarand, Ioan Mot, pe care l-a amenintat ca dezvaluie cum si-a obtinut "ilicit" averea.
Astfel, in rezolutia de incepere a urmaririi penale, din 18 iunie, se arata ca "Dan Diaconescu, in calitate de actionar si administrator al SC Oglinda Television, asociat la SC Ocram Televiziune SRL si relizator de programe la postul de televiziune OTV a exercitat acte de amenintare atat in mod direct, cat si prin intermediul lui Parv, in scopul de a determina persoana vatamata Ion Mot, primar al comunei Zarand, sa dea o suma totata de 200.000 de euro. Sub presiunea acestei amenintari, din suma pretinsa inituial, persoana vatamata a platit efectiv 30.000 de euro si 4.200 de lei".
Totodata, procurorii sustin, in aceeasi rezolutie, ca "amenintarea consta in darea in vileag a unor fapte reale ori imaginare, compromitatoare ptr persoana vatamata, cum ar fi alegatia ca ar detine o avere importanta nejustificata, precum si ca ar fi efectuat tranzactii ilicite cu terenuri agricole, pagubind cetatenii comunei Zarand. In consecinta, s-a dispus inceperea urmarii penale".
Procurorii DNA au ridicat, luni, de la sediul televiziunii OTV o caseta cu inregistrarea unei emisiuni a lui Dan Diaconescu, din luna iulie 2009, care include si promo-ul unde se vorbeste despre "dezvaluiri incendiare" in legatura cu primarul din Zarand.
Potrivit acelorasi surse, la casa din cartierul Primaverii a lui Dan Diaconescu se afla doar soacra acestuia, procurorii plecand fara sa gaseasca inregistrarile unui material care ar fi fost compromitator pentru primarul din localitatea aradeana Zarand si care constituia proba in dosar.
Dosarul instrumentat de procurorii anticoruptie il viza initial pe Doru Parv, prezentatorul unei emisiunii despre paranormal, de la Oglinda TV. DNA a pus in miscare actiunea penala fata de prezentator, intocmind si rechizitoriul in cauza, insa a decis, ulterior, sa schimbe incadrarea juridica din trafic de influenta pentru Parv si sa extinda cercetarile fata de Dan Diaconescu.
Plangerea a fost facuta la DNA de catre primarul comunei aradene Zarand, Ioan Florin Mot, care sustine ca Doru Parv i-a cerut 200.000 de euro pentru a nu difuza la OTV un material compromitator, despre averea uriasa a acestuia. Materialul fusese inregistrat de reporterii televiziunii Oglinda TV.
In luna februarie, realizatorul TV Dan Diaconescu s-a prezentat la sediul DNA, unde a fost audiat in calitate de martor, declarau, la acel moment, surse judiciare. Cu toate acestea, Diaconescu a spus, la iesirea de la DNA, ca a venit sa faca un interviu, desi nu era insotit de o echipa de filmare.