Cum il santaja Dan Diaconescu pe primarul aradean - stenograme din dosar

Marti, 23 Iunie 2015, ora 18:29
7838 citiri
Cum il santaja Dan Diaconescu pe primarul aradean - stenograme din dosar

Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a avut in vedere interceptarile telefonice si ambientale facute de procurorii DNA in dosarul lui Dan Diaconescu si arata ca acestea sunt relevante cu privire la practicile sale de santajare a primarului comunei aradene Zarand, potrivit deciziei de condamnare.

In motivarea deciziei Curtii de Apel Bucuresti (CAB), din 4 martie, de condamnare a fondatorului postului de televiziune OTV, Dan Diaconescu, la cinci ani si sase luni de inchisoare, este descris in detaliu mecanismul prin care era santajat fostul primar al comunei aradene Zarand Ion Mot si i se cerea mita, fiind amenintat ca altfel vor fi difuzate pe postul de televiziune materiale compromitatoare despre el, in conditiile in care existau informatii ca desfasura operatiuni ilicite cu terenuri agricole.

Judecatorii CAB au analizat interceptarile ambientale si ale discutiilor telefonice purtate de Dan Diaconescu si Doru Parv cu Ion Mot, aratand, in motivarea deciziei de condamnare, ca acestea sunt revelatoare in cazul practicilor ilegale folosite de fondatorul OTV.

Termeni revelatori

"Termenii utilizati de inculpatul Parv sunt revelatori asupra metodelor utilizate de inculpatul Dan Diaconescu in situatia in care Mot Ion nu satisface solicitarile inculpatului Diaconescu: dublu ancheta, dintr-un fir ti-l despica in douazeci.

Tot in scopul de a arata partii vatamate faptul ca santajul exercitat asupra sa nu reprezinta un act singular al inculpatului DD si ca astfel de practici sunt curente in cazul acestuia, PDP (Dorel Petru Parv -n.red.) ii explica lui M.I.F. (fostul primar din Zarand -n.red.) ca actiunile patronului postului OTV se pot indrepta impotriva unor persoane cu functii mult mai inalte, lasandu-l sa inteleaga ca si pretentiile financiare ale acestuia sunt mult mai mari in astfel de situatii, astfel incat se poate considera norocos", au scris judecatorii in motivarea deciziei din 4 martie.

De ce a fost condamnat Dan Diaconescu la inchisoare: Avea telefon special pentru santaj. Cum cerea mita

Intr-o astfel de discutie, Doru Parv ii spunea lui Ion Mot: " (...) Daca era Falca, era altceva! (...) Da' stai ca si pe Falca il ia! (...) Da' cinci luni il tine pe Falca (primarul municipiului Arad - n.red.)! Sa vezi cate i-a adunat (...) Mie mi-e rusine sa dau ochii cu Falca (...) Stai sa vezi cand il ia pe Falca! Numa' sa vada daca pica Basescu (...) Nu pica Basescu si cat e Basescu in picioare, cam nu se baga ei cu Falca (...) ".

Metodele de presiune

Judecatorii au mai aratat ca metodele lui Doru Parv de a pune presiune pe Ion Mot variaza de la aprecieri generice referitoare la postul OTV si Dan Diaconescu, la discutii concrete privind situatia in care se afla fostul primar al comunei Zarand:

"PDP: L-am sunat si i-am zis 'Vezi ca vine maine omu' si s-ar putea sa-ti aduca toti banii'. A zis catre mine (...) 'Daca mi-aduce maine omu' toti banii, sa-i spui la om ca ii trimit un reporter si are de la mine o emisiune (...) daca-l intereseaza', 'Ma, nu stiu daca mai vrea sa auda de tine ala!'

MIF: Sa ma scapi de el, Dorule! (...)

PDP: A zis ca iti da... o ora; iti trimite reporter sa-ti faca campanie.

MIF: Ma f**t in ea de campanie si in mama lui, mie nu-mi trebuie campanie!".

Judecatorii au mai aratat ca Doru Parv ii dadea asigurari lui Ion Mot ca, daca va achita intreaga suma de bani, Dan Diaconescu isi va onora promisiunea de a nu porni campania mediatica impotriva sa:

"MIF: Da' auzi, caseta sau ceva eu nu pot sa... amandoi sa ne deie sa vedem? (...) Ce-a tras, stii?

PDP: Ti-o da, caseta... Fii atent! Ba, asta e clar! Tu la DD nu apari! Aicea atata, macar atata e corect! Deci, el nu face tiganisme, show-uri de astea, ca te ia si ca o sa te... Nu!".

Dan Diaconescu, condamnat definitiv la 5 ani jumatate de inchisoare cu executare

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au precizat ca Doru Parv ii spunea lui Ion Mot, intr-o discutie care a avut loc in Bucuresti, in 9 iulie 2009, ca Dan Diaconescu foloseste termenul "contract" atunci cand se refera, in discutiile telefonice, la sumele cerute prin santaj:

"MIF: Sau poate vezi, poate ma pune sa fac contract cu el sau ceva, nu? De sponsorizare sau ceva pentru banii astia, eu ce dracu...? (...)

PDP: Nu, el asa mi-a zis mie ca 'pe contract' pentru ca 'Vezi, cu telefoanele' (...) Asa zice la telefon: 'Cand vine omul cu banii pe contract?'".

Limbaj codificat

Judecatorii mai spun ca acest element are relevanta, intrucat "confirma utilizarea limbajului codificat in cursul convorbirilor telefonice" de catre Dan Diaconescu atunci cand se refera la aspecte legate de santajul impotriva fostului primar, el avand o "precautie deosebita".

Judecatorii arata in motivarea deciziei de condamnare ca aceasta convorbire telefonica "evidentiaza amenintarea fatisa" a lui Doru Parv asupra lui Mot, in sensul ca rabdarea lui Dan Diaconescu se apropie de sfarsit, acesta fiind iritat ca primarul intarzie plata urmatoarelor transe de bani, astfel incat urmeaza sa prezinte in emisiunea sa materialele compromitatoare.

Convorbirea la care face referire instanta si de care a tinut cont in cazul condamnariii celor din dosar decurge astfel:

"PDP: Hai ca am calmat spiritele, ca am vorbit cu directoarea lui, ca DD e sub orice critica, i-o ars sediul nou. (...) 'Intelegi, dom'le, gata, nu mai e nimic, spune-i ca s-o incheiat contractul, vii sa-ti dau, sa duci inapoi, gata cu pornesc cu... ' Ba', am crezut ca nu vorbesc cu el... (...) S-acuma am vorbit cu directoarea lui, s-am explicat 'dom'le, vezi ca asta o luat-o razna (...)

MIF: Bine macar ca ai vorbit cu directoarea.

PDP:... am vorbit acum cu Diana...

MIF: Cu aia ce-ai zis tu ca-i spurcata sau cum....

PDP:... aia, aia, da, s-am vorbit acum cu Diana, ii... nu... o zis 'lasa-l, da-i pace si uite-asa si-asa' si no', zic 'bine... vorbim noi luni, marti' d-aia ti-am zis... ".

Judecatorii noteaza ca aceasta succesiune de convorbiri contureaza modul in care Doru Parv incearca sa il manipuleze pe primar, initial acreditand ideea ca Dan Diaconescu va da curs amenintarilor referitoare la publicarea materialelor denigratoare, iar apoi sugerandu-i ca a reusit sa obtina o amanare a difuzarii informatiilor compromitatoare si ca intelegerea ramane valabila.

Dan Diaconescu, fondatorul postului de televiziune OTV si al Partidului Poporului-Dan Diaconescu, a fost condamnat definitiv, in 4 martie, de Curtea de Apel Bucuresti, la cinci ani si sase luni de inchisoare cu executare, pentru santajarea lui Ion Mot, fost primar al comunei aradene Zarand, precum si a omului de afaceri Paul Petru Tardea.

Citeste si:
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că nu există riscul contaminării testelor de salivă din școli în momentul în care se...
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că atribuțiile instituției pe care o conduce sunt stabilite prin lege. Medicul a subliniat că...
Comentarii