Dan Diaconescu, condamnat definitiv la 5 ani jumatate de inchisoare cu executare

Miercuri, 04 Martie 2015, ora 12:30
23724 citiri
Dan Diaconescu, condamnat definitiv la 5 ani jumatate de inchisoare cu executare
Foto: Arhiva (Radar de Media)

Dan Diaconescu a fost condamnat, miercuri, la 5 ani si 6 luni de inchisoare cu executare in dosarul in care este acuzat de santajarea, prin intermediul televiziunii OTV, a primarului comunei Zarand din judetul Arad, Ion Mot, si a omului de afaceri Paul Petru Tardea.

Decizia Curtii de Apel Bucuresti este definitiva.

In acelasi dosar, Doru Parv, fost realizator de emisiuni la OTV, a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu executare. In plus, el nu mai are voie sa lucreze in presa scrisa sau audio-video, pe o perioada de cinci ani dupa ce isi executa pedeapsa.

De asemenea, Ghezea Mitrus, si el fost realizator de programe la OTV, a primit o pedeapsa de doi ani si sase luni de inchisoare cu executare. Nici acesta nu mai are voie sa desfasoare activitati de presa, pe o perioada de cinci ani dupa ce iese din penitenciar.

In acest dosar, Dan Diaconescu a fost arestat preventiv in perioada 22-25 iunie 2010.

In decembrie 2013, fondatorul PP-DD a fost condamnat de Judecatoria Sectorului 1 la trei ani de inchisoare cu executare, dar la apel DNA a cerut majorarea pedepsei.

Dan Diaconescu, condamnat la inchisoare cu executare

Procurorii au sustinut ca "sentinta este netemeinica sub aspectul cuantumului pedepselor aplicate prin retinerea de circumstante atenuante in favoarea inculpatilor".

DNA cere 7 ani de inchisoare pentru Dan Diaconescu

Tot atunci, Dorel Petru Parv a primit trei ani de inchisoare cu executare, iar Mitrus Ghezea a fost condamnat la doi ani si sase luni de inchisoare cu executare.

De asemenea, instanta a mai dispus ca Dan Diaconescu si Doru Parv sa ii plateasca lui Ion Mot daune materiale in valoare de 30.000 de euro si 42.000 de lei, la care se adauga dobanda calculata de la data de 1 iulie 2009 pana la data platii, precum si 10.000 de euro daune morale.

Totodata, prin decizia instantei a fost instituit sechestru asigurator asupra unor bunuri mobile si imobile ale lui Dan Diaconescu.

Santaj prin televiziune

In 21 octombrie 2010, Dan Diaconescu, asociat majoritar la SC Ocram Televiziune SRL si realizator de programe la postul de televiziune OTV, a fost trimis in judecata pentru doua infractiuni de santaj.

In acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata Dorel Petru Parv, realizator de programe la OTV, administrator la SC Kundalini SRL, si Ghezea Mitrus, jurnalist, fost realizator de programe la OTV, fost director general al publicatiei "Atac la persoana".

In rechizitoriul intocmit de procurorii DNA se arata ca, in perioada mai-septembrie 2009, Dan Diaconescu l-a amenintat in mod repetat, atat in mod direct, in cadrul emisiunii "Dan Diaconescu Direct" din 21 iulie 2009, cat si indirect, prin intermediul lui Doru Parv, pe primarul Ion Mot, pentru a-l determina sa ii dea suma totala de 200.000 de euro.

"Amenintarea a constat in dezvaluirea, la postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare, compromitatoare pentru primar, cum ar fi invocarea faptului ca ar fi corupt, ca ar fi savarsit tranzactii ilicite cu terenuri agricole apartinand cetatenilor comunei, pagubindu-i pe acestia, ca are o avere importanta obtinuta ilicit si ca face trafic de influenta pe langa unii ministri", sustin procurorii DNA.

Primarul a cedat in fata amenintarilor si i-a dat lui Doru Parv suma de 30.000 euro si 42.000 lei, "scopul fiind ca banii sa ajunga, in final, la Dan Diaconescu", se mai arata in referatul DNA.

De asemenea, in aprilie 2005, Dan Diaconescu l-ar fi amenintat in mod repetat, atat direct, in cadrul emisiunii difuzate in seara zilei de 20 aprilie 2005, cat si indirect, prin intermediul lui Ghezea, realizatorul unei emisiuni difuzate pe acelasi post de televiziune, pe omul de afaceri Paul Petru Tardea, pentru a-l determina sa-i dea suma totala de 100.000 euro.

Procurorii spun ca suma primita efectiv a fost de 4.500 de euro.

"Amenintarea a constat in difuzarea, pe postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare compromitatoare pentru persoana santajata, cum ar fi date despre trecutul infractional al acesteia si afirmatii legate de fraudarea jocului televizat Eurotombola, organizat de societatea comerciala condusa de respectivul om de afaceri, joc difuzat de un post de televiziune concurent", au mai sustinut procurorii DNA.

C.B.

#Dan Diaconescu condamnat inchisoare, #Dan Diaconescu condamnat santaj, #Dan Diaconescu dosar DNA santaj , #inchisoare