Plangerea impotriva lui Dan Diaconescu, depusa la Parchetul ICCJ

Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 21:12
4223 citiri
Plangerea impotriva lui Dan Diaconescu, depusa la Parchetul ICCJ
Foto: Cronica Romana

Procurorul Ramona Bulcu, purtatorul de cuvant al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ), a declarat ca plangerea impotriva lui Dan Diaconescu a fost depusa, urmand a fi examinata si a se stabili competenta in raport de obiectul ei si valoarea prejudiciului.

Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) a anuntat ca va sesiza miercuri Parchetul in privinta savarsirii de catre Dan Diaconescu, patronul OTV, a infractiunii de inselaciune in forma continuata prin inducerea in eroare si pentru dobandirea fara drept a calitatii de adjudecatar al Oltchim.

Un reprezentant al OPSPI a venit la Parchetul instantei supreme, miercuri, in jurul orei 15.30 pentru a depune sesizarea.

Acesta a vazut ca programul de lucru pentru relatia cu publicul si pentru depunerea sesizarilor s-a incheiat la ora 15.00, moment in care a plecat, fara sa faca declaratii jurnalistilor aflati la sediul PICCJ.

Purtatorul de cuvant al PICCJ, Ramona Bulcu, a precizat ca plangerea OPSPI a fost depusa, fiind examinata pentru a se stabili competenta structurii de Parchet ce va face investigatii, in raport de obiectul plangerii si de valoarea prejudiciului.

"Seful OPSPI, Remus Vulpescu, sesizeaza, astazi, 3 octombrie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei, cu privire la savarsirea de catre numitul Diaconescu Cristian Dan a infractiunii de inselaciune, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata, prin inducerea in eroare a statului roman si a opiniei publice in ce priveste existenta la dispozitia numitului Diaconescu Cristian Dan a sumei de circa 200 milioane de lei necesara pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni detinut la Oltchim de statul roman, prin MECMA - OPSPI", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.

Diaconescu, castigatorul licitatiei Oltchim

Dan Diaconescu a fost declarat castigator, in urma cu aproape doua saptamani, al licitatiei pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei (45 milioane de euro), cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat.

Contractul de preluare a actiunilor nu a fost semnat, intrucat Dan Diaconescu, nu a prezentat OPSPI dovezi ca detine suma pe care s-a angajat sa o plateasca pentru titluri.

"Intentia numitului Diaconescu Cristian-Dan, de a deturna procedura de privatizare prin inselaciune publica si uz de fals, in scopul de a obtine notorietate si, eventual, in alte scopuri care urmeaza a fi stabilite de autoritati, nu era previzibila si nu a putut fi constatata oficial inaintea zilei de 1 octombrie, cand activitatea infractionala a numitului Diaconescu Cristian Dan a si fost stopata", se arata in comunicat Ministerului Economiei.

Diaconescu, pasibil de acuzatii penale

De asemenea, in comunicat se mai arata ca Diaconescu a savarsit deliberat activitatea infractionala, care "prezinta elemente transfrontaliere", actiune prin care a perturbat "deosebit de grav" activitatea Oltchim si a OPSPI.

"Se apreciaza ca activitatea infractionala reclamata a fost savarsita prin multiple actiuni deliberate, avand drept scop dobandirea fara drept a calitatii de adjudecatar al licitatiei organizate pentru privatizarea Oltchim si a drepturilor decurgand din aceasta calitate, de numitul Diaconescu Cristian Dan. Se apreciaza ca activitatea infractionala reclamata prezinta elemente transfrontaliere", potrivit Ministerului Economiei.

In comunicat se precizeaza ca patronul OTV a utilizat inscrisuri false pe care le-a intocmit sau obtinut de la terte persoane.

Ministerul Economiei mai arata ca procedura de licitatie privind vanzarea actiunilor statului la Oltchim a fost organizata fara incalcarea vreunei dispozitii legale si a fost destinata sa stimuleze participarea unor investitori romani sau straini care, impreuna cu Guvernul, sa asigure redresarea combinatului chimic si solutionarea urgenta a problemelor sociale generate de "ruinarea Olchim prin administrarea defectuoasa din ultimii ani".

Premierul Victor Ponta a declarat in urma cu doua saptamani ca daca Dan Diaconescu nu plateste pana la 1 octombrie pretul pe actiuni, Guvernul este pregatit sa numeasca un nou management la Oltchim si sa dispuna administrarea speciala a combinatului, iar in maximum sase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Diaconescu Oltchim plangere penala, #Diaconescu privatizare Oltchim esec, #Diaconescu plangere penala inselare , #OTV