Presa de azi: Analfabetism feroce, benzinarie, o ciorba si-un mos Ion

Vineri, 25 Iunie 2010, ora 07:48
4576 citiri
Presa de azi: Analfabetism feroce, benzinarie, o ciorba si-un mos Ion
Foto: Adevarul

Culisele arestarii lui Dan Diaconescu continua sa fie relatate si in ziarele centrale de vineri. In timp ce Adevarul dezvaluie oferta OTV "platesti acum si nu te injur cinci ani", iar Gandul ne spune ca seful OTV, clarvazatorul si primarul vorbeau codat despre "ciorba, televizoare si plasme" pentru a nu fi depistati, Jurnalul National atrage atentia asupra motivarii rusinoase si pline de greseli pe care au redactat-o magistratii.

Romania Libera: Oferta OTV: Platesti acum si nu te injur cinci ani!

Primarul comunei Zarand, judetul Arad, a fost asigurat ca, daca plateste 200.000 de euro, Dan Diaconescu nu-l va critica in nici o emisiune timp de cinci ani, se arata in decizia magistratilor de la Judecatoria Sectorului 1 din Bucuresti referitoare la arestarea patronului OTV.

Totul ar fi inceput in iunie 2009, cand in comuna Zarand din judetul Arad "a aparut o echipa de reporteri ai OTV din care facea parte si Mihaela Moise, care la acea vreme era angajata a postului OTV, echipa care a luat imagini de pe raza comunei respective, intrand in curtile diferitilor locuitori ai comunei Zarand si intrebandu-i pe acestia despre averea primarului, povesteste Romania Libera.

Primarul i-ar fi cerut lamuri despre continutul filmului lui Doru Parv, realizator de emisiuni la OTV, pe care il cunostea deoarece el si familia sa au beneficiat de serviciile clarvazatorului. Parv l-ar fi asigurat pe primar ca "materialul are caracter compromitator si ca Dan Diaconescu intentioneaza sa declanseze o campanie de dezvaluiri" daca nu ii plateste 200.000 de euro.

Atunci, primarul Mot a platit o prima transa de 30.000 de euro si 4.200 lei. La data de 9 iulie 2009, intr-o interceptare a unei convorbiri ambientale, Parv il invata pe Mot sa foloseasca limbaj codificat, iar cand vorbeste de bani sa foloseasca expresia "banii pe contract", cu scopul de a da o aparenta de legalitate activitatii infractionale. De asemenea, il asigura ca, daca va plati suma ceruta de Dan Diaconescu, timp de cinci ani nu va aparea in sens negativ in programele OTV, ci va beneficia de publicitate, sustin magistratii.

Pentru a impulsiona eforturile primarului de a plati, in seara zilei de 21 iulie 1990, Parv i-a dat un SMS primarului cu urmatorul mesaj: "Uita-te in seara asta la OTV". Astfel, primarul a vizionat "amenintarea" lui Dan Diaconescu din cadrul emisiunii "DD in direct".

"O sa vorbim despre coruptie peste tot in tara, dar vom vorbi despre primarul din comuna Zarand, judetul Arad, care a vandut 500 de hectare din terenul oamenilor din comuna unui italian. Dupa un timp a luat inapoi terenul de la italian (...) Judecatorii din Chisineu-Cris au favorizat castigarea unor procese. (...) Se zice ca are niste vile in padure, baruri, mai multe locuinte pe care, de asemenea, le avem filmate. Multe voci sustin ca domn' primar ar face chiar trafic de influenta cu anumiti ministri", a spus Diaconescu in emisiune.

Imediat, primarul Mot l-a sunat pe Parv sa-l intrebe de ce este terfelit daca a platit aproape 40.000 de euro. Parv i-a spus ca daca nu va plati intreaga suma de pana la 200.000, Dan Diaconescu va continua campania de denigrare. Primarul a promis ca va plati, iar filmul nu a mai fost difuzat.

Adevarul: Metoda OTV: "Ai intrat, te-a tocat Dumnezeu"

Magistratii considera ca aceste afirmatii nu pot fi privite ca promo la un material de presa, fiind nefondate si neprobate. De altfel, investigatiile anuntate nu au mai aparut pe post, iar Dan Diaconescu a sustinut in fata instantei ca materialul nu i-a apartinut, ci doar i-a dat citire, fara a putea preciza cine l-a realizat.

Sustinerile bossului OTV sunt insa contrazise de mai multe discutii telefonice si SMS-uri transmise de Doru Parv primarului Ioan Mot prin care il avertizeaza ca in lipsa cumpararii bunavointei lui Dan Diaconescu, "totul va fi ca un malaxor, cand ai intrat te-a tocat Dumnezeu si sufletul tau", relateaza Adevarul.

DNA a solicitat arestarea preventiva a lui Dan Diaconescu si din cauza faptului ca si alti primari s-ar fi plans ca sunt santajati de angajatii OTV. De asemenea, la linia verde anticoruptie de la DNA s-ar fi primit nenumarate sesizari privind posibile fapte de santaj si amenintare savarsite de colaboratorii lui Dan Diaconescu.

Gandul: Ciorba, televizoare, plasme - limbajul codat dintre Diaconescu, clarvazator si primarul denuntator

Alte probe arata ca santajul era cunoscut de mai multe persoane din jurul lui Dan Diaconescu. O alta discutie interesanta pentru procurori a fost o convorbire telefonica intre Parv si soferul lui Diaconescu - "Cristi" - care a avut loc la cateva ore dupa difuzarea pe post a acelui promo: "CRISTI: Am uitat. Stii ca maine pleaca DAN? PARV DOREL PETRU: Stiu! CRISTI: Ciorba aia de care vorbeai tu e legata de primarul acela de la Arad? (...)

CRISTI: (...) daca pleaca DAN maine, nu mai are timp sa dea in el si se duce pe gheata ciorba".

Oamenii legii sustin ca discutia aceasta arata faptul ca soferul stia despre santajul pe care Doru Parv si Dan Diaconescu il exercita asupra primarului, potrivit Gandul.

Anchetatorii sustin ca Mot a incercat sa vanda terenuri pentru a achita suma pretinsa si, pentru ca nu a reusit, a venit cu propunerea ca in contul banilor sa dea terenuri. Relevanta in acest sens ar fi, potrivit procurorilor, o discutie telefonica intre Parv si Diaconescu si in care se vorbeste de "televizoare" si "plasme", televizoare insemnand euro, iar plasmele - terenuri. Procurorii afirma ca acesta ar fi un limbaj codificat.

Puterea: Judecatoria Sectorului 1 motiveaza decizia de arestare preventiva a patronului OTV: Dan Diaconescu, jurnalist-profitor

Toate probele pe care le-au prezentat procurorii i-au determinat pe judecatori sa afirme ca, in loc sa isi exercite profesia de jurnalist pentru a informa publicul, Dan Diaconescu a inteles sa dobandeasca prin aceasta avantaje financiare in mod ilicit.

"Cu privire la persoana inculpatului Diaconescu Dan, instanta mai retine si faptul ca acesta este o persoana publica ce patroneaza doua posturi de televiziune si realizeaza emisiuni cu mare rezonanta asupra publicului, dezbatand subiecte de larg interes. Inculpatul, in loc sa-si exercite profesia de jurnalist in scopul informarii publicului, a inteles sa dobandeasca prin aceasta avantaje financiare in mod ilicit", au retinut magistratii Judecatoriei sectorului 1 in motivarea deciziei prin care l-au arestat preventiv pe Dan Diaconescu, potrivit ziarului Puterea.

"Contrar deontologiei profesionale, inculpatul a profitat de avantajele profesiei sale, intelegand sa valorifice informatiile obtinute in aceasta calitate in interesul sau personal, ingradind libertatea psihica a altor persoane. De asemenea, din datele dosarului reies indicii in sensul ca aceasta conduita infractionala nu ar fi una izolata in cadrul postului de televiziune OTV", au mai retinut magistratii.

Cu privire la clarvazatorul Doru Parv, co-inculpat in acest dosar, magistratii retin, de asemenea, ca acesta s-a folosit de statutul sau de realizator tv pentru a obtine bani in mod ilegal.

"Beneficiind de imaginea creata prin intermediul unui post de televiziune, inculpatul Parv Dorel a profitat de impactul deosebit pe care il poate avea asupra oamenilor, folosindu-se de acesta pentru desfasurarea unor activitati ce intra in sfera ilicitului penal", au motivat magistratii arestarea preventiva a acestuia, facand referire si la faptul ca Doru Parv este recidivist, el fiind condamnat anterior pentru furt calificat.

Jurnalul National: Motivare rusinoasa la arestarea lui Diaconescu: analfabetism feroce, benzinarie, o ciorba si-un mos Ion

Un personaj atat de controversat nu putea avea parte de un verdict si o motivare pe masura. Motivarea instantei pentru arestarea "mogulului de presa" este plina de greseli gramaticale, savuroase de altfel. Grefierul sau cel care a redactat documentul (oficial) ne incanta chiar de la inceput cu " Inalta Curte de Casatie si Justitiei" sau "Directia Nationala Anticorptie"(ceva de anticorpi, probabil).

In Motivarea oficiala, punctuatia lipseste cu desavarsire pentru paragrafe intregi, rezultand o insiruire de cuvinte, fara nicio noima, aflam din Jurnalul National.

Lasand la o parte, pentru moment, aspectul gramatical al Motivarii, "docomentul" oficial poceste pana si numele partii vatamate (Mot Ion Florin) in Mot Ion Flori. Si daca nu era suficient, in Motivare apare un oarecare Mos Ion. "A urmat o pauza de cateva ore dupa care au urmat doua mesaje de tip SMS adresate in mod direct de d-nul Parv Dorel primarului Mos Ion prin care i se spunea "culca-te".

De asemenea, tot din Motivare, aflam ca "Parv Dorel face presiuni directe asupra lui Mot Ion Florin, in sensul ca daca nu v-a da suma de bani care mai trebuie data, Dan Diaconescu v-a continua campania de denigrare impotriva a cestuia". Mai mult, "Sub presiunea tuturor acestor evenimente, inspirandu-i-se o stare de temere pentru modalitatea in care v-a fi reflectata imaginea sa publica". V-ati lamurit? Noi nu.

"In calitatea susmentionata practic de proprietar de post de televiziune, de realizator de emisiuni de televiziune, daca v-a fi lasat sa plece liber din aceasta sala nu v-a face decat sa continue. Se va duce la postul de televiziune pe care il patroneaza si cu stilul cu care ne-a obisnuit, v-a denigra pe toata lumea, v-a aduce acuzatii la adresa tuturor". Acum ne-am lamurit.

In plus, Motivarea gaseste important sa mentioneze si-o ciorba. " Dupa patru ore din momentul incheierii anuntului din respectivul promo, astfel cum il numeste domnul Dan Diaconescu, exista o convorbire telefonica intre acest domn "Cristi" si Parv Dorel. Era vorba despre o ciorba".

Tot din documentul oficial aflam ca Parv Dorel si Mot Ion se aflau impreuna cu habitaclul autoturismului. "Parv Dorel si Mot Ion s-au intalnit in zona benzinariei Petrom la iesirea din municipiul Arad catre Oradea. Dupa un schimb de mai multe mesaje, de convorbiri telefonice prin care si-au dat aceasta intalnire, aflandu-se impreuna cu habitaclul autoturismului inculpatului Parv Dorel".

Evenimentul Zilei: Inca o minune la Caracal: "Scoala Dan Diaconescu"

Oricat de rusinoasa ar fi situatia in care se afla, Dan Diaconescu este in continuare erou si model acasa in Caracal. Patru din sase elevi model ale caror poze troneaza pe panoul scolii generale pe care a absolvit-o patronul OTV sunt membri ai familiei sale: el, fratii si tatal lor.

Pe strada Mihai Viteazul din Caracal, patronul OTV e tot "Danut". Cand vorbesc despre el, vecinele, trecute de prima tinerete, utilizeaza tot arsenalul stilistic: epitete peste epitete si comparatii cu Mesia, Sfantul Gheorghe sau Ahile. Concluzia: "El e pasarea Felix!... sau cum ii zice aleia care renaste...", scrie Evenimentul Zilei.

Pe aceeasi strada, mai spre centru, e Scoala nr.1 pe care Diaconescu a absolvit-o la inceputul anilor '80. Pe unul dintre pereti atarna un panou prafuit care ii infatiseaza pe cei mai de seama elevi ai institutiei. Din sase nume, patru sunt Diaconescu: Nicolae junior, Mario, Dan si Nicolae senior. Familia ziaristului.

Aplecarea spre matematica despre care pomeneste tatal sau l-a dus pe patronul OTV, la liceu, intr-o clasa cu profil real. "Era elev bun, mai chiuleam, mai jucam fotbal. Nu stiu daca planuia sa fie ziarist, dar mereu se gandea cum sa faca bani. Cred ca i-ar fi scos si din piatra seaca!", povesteste un fost coleg.

Ambitia asta e insurubata bine si in memoria maiorului Diaconescu: "Baiatul meu a avut o viata frumoasa si a muncit pentru asta. O data, cand era student, m-am dus sa-i duc pachet, dar nu era la camin. L-am gasit la o fabrica de langa Politehnica, imbracat intr-o salopeta, cara colete. Noi nu prea aveam bani sa le dam, iar el nu voia sa fie sarac si se descurca!".

Multa vreme, toata familia a trait din cele doua salarii ale parintilor. Nicolae Diaconescu a fost cadru militar si a lucrat la depozitul de carburant al bazei militare Deveselu. Pana in decembrie '89, seniorul a fost si loctiitorul secretarului PCR al unitatii militare.

Sotia lui a lucrat ca functionara la CEC, de unde s-a pensionat in 1997. Cat a fost student, pe Dan Diaconescu l-au mai ajutat si fratii. Cel mare, Nicolae, traieste astazi la Bacau, unde e inginer in aeronautica. Mario, cel de-al doilea baiat, e mana dreapta a patronului OTV.

A.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dan Diaconescu santaj, #Dan Diaconescu arestat, #Dan Diaconescu acuzat , #OTV
Comentarii
Poza TOM
TOM
rank 5
Jurnalul National este o fitzuică peste care dacă trece un crotal, acesta sucombă instantaneu. Chiar si varanul securist cu platosă, Felix, se fereste să il atingă cu ghearele lui in formă de seceră si ciocan KGB.