La Senat, PP-DD a stins lumina. Ultimul senator al partidului a plecat la PSD.
La Camera, grupul PP-DD redus la 6 membri s-a unit cu grupul PMP in grupul Popular si Democrat. Experimentul lui Dan Diaconescu se cam sfarseste, dar el ar trebui sa ne puna pe ganduri.
La precedentele alegeri parlamentare, PP-DD obtinea in jur de 14%, adica 68 de mandate, un scor urias nu numai pentru un partid nou infiintat, ci, mai ales, pentru tipul de partid despre care nici nu stiu sa spun daca a fost sau mai este PP-DD. Adica unul fara nicio doctrina, cu program fantasmagoric, coagulat in jurul unui lider exotic, dovedit ulterior un gainar ajuns in puscarie.
Nici macar partid televiziune nu poate fi numit, asa cum este PC spre exemplu, pentru ca si OTV era, in opinia mea, la randul sau o caricatura. PP-DD a fost pur si simplu o mutatie politica, una insa care a capatat voturile unui electorat furios si needucat, care intelegea ca ii merge rau, dar nu intelegea pe deplin sau chiar deloc sursele acestui rau si, de aceea, era foarte usor de manipulat cu un discurs agresiv, dar fals justitiar si cu promisiuni rizibile.
Insailarea nu avea cum sa tina pe termen lung, dar ea a adus de-a valma in Parlament ciudati si penali, cam tot ce au refuzat alte partide sa mai puna pe liste.
Scorul obtinut de PP-DD, partid aflat mai apoi la un pas de a deveni guvernamental, arata de fapt cat de mare este segmentul electoral fara exigente si fara discernamant politic real. Si ma refer aici la nivelul celei mai primitive oferte, cum a fost aceea a PP-DD.
Dar daca oferta va fi la fel de toxica, dar mai bine ambalata, ceva mai rafinata, cu un lider mai "spalat", sa zicem un soi de Tsipras, oare cat ar putea capata din electorat? Eu ma tem ca foarte mult si cred ca acesta si este marele pericol care pandeste in umbra.
PP-DD a avut succesul pe care l-a avut pe fondul unui clivaj tot mai mare dintre clasa politica traditionala si electorat. Oameni care nu mai aveau incredere in nimeni, care s-au simtit mintiti si tradati, si-au gasit in PP-DD o modalitate de exprimare a furiei.
Numarul dezamagitilor ma tem ca este in crestere. Clasa politica nu pare a oferi mai nimic interesant. Figurile promitatoare din politica romaneasca pot fi numarate pe degete, dar si ele poarta povara de imagine a partidelor din care fac parte. Unde te intorci in politica dai peste impostura, incompetenta, coruptie, demagogie.
Toate fortele politice sunt compromise si complet decuplate de electorat. Criza de incredere este uriasa si ei i se adauga criza de competenta.
In aceste conditii, aparitia unui nou PP-DD, upgradat, condus de un lider mai putin primitiv, dar la fel de toxic ca Dan Diaconescu, ar putea fi strict o chestiune de timp. Am vazut deja ca se poate la noi, vedem ce s-a intamplat in Grecia. Nu sunt scenarii SF.
Da, in acest moment, DNA curata clasa politica. Dar aceasta curatenie nu inseamna reforma, am mai spus-o. Este doar primul pas, dur, radical. Dar el trebuie urmat de reconstructie. Pe terenul ramas liber dupa eliminarea tumorilor politice va aparea ceva, pentru ca politica, la fel ca natura, are oroare de vid. Ce anume? Asta e intrebarea cheie.
Deocamdata nu vad sa se profileaze ceva solid si credibil ca fenomen larg in politica romaneasca. Si in aceste conditii, riscul sa asistam doar la o schimbare a generatiilor fara niciun salt calitativ este foarte mare. Iar fara acest salt calitativ, recredibilizarea clasei politice este imposibila, iar clivajul dintre aceasta societate nu face decat sa se mareasca.
In acest clivaj, ridicarea unui nou PP-DD nu mi se pare deloc imposibila, ci, dimpotriva, probabila, cu toate efectele dramatice de rigoare.