Oajdea: Presedintele unui partid politic se naste sclav - Interviu

Sambata, 18 Februarie 2012, ora 08:16
3891 citiri
Oajdea: Presedintele unui partid politic se naste sclav - Interviu

Deputatul Daniel Oajdea, care s-a inscris recent in Partidul Poporului - Dan Diaconescu, a declarat ca a ales aceasta varianta deoarece in PPDD "nu este dictatura", iar partidul nu a mai fost la guvernare si, prin urmare, "nu a dezamagit".

Oajdea ne-a mai spus, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca in alte formatiuni politice, precum PNL, UDMR sau PSD, ar fi redus la tacere, de aceea a ales partidul lui Dan Diaconescu, unde se poate exprima si pentru care are ganduri mari. Oajdea crede ca noul sau partid are sanse sa ajunga in viitorul apropiat la guvernare.

Cat despre liderul unui partid politic, Oajdea crede ca acesta "se naste sclav" pentru ca, in momentul in care un presedinte de partid ajunge sa conduca Romania, el nu este dator populatiei, ci unui grup de interese din partidul sau.

Partidul lui Dan Diaconescu a ajuns in Parlament

Daniel Oajdea a fost exclus din PDL in noiembrie 2011, pe motiv ca a adus grave prejudicii de imagine partidului. Deputatul si-a acuzat fosta formatiune ca a decontat criza economica pe spinarea celor saraci, in schimb "nu s-a luat de baietii destepti".

De ce ati ales sa va inscrieti in Partidul Poporului?

Spre sfarsitul anului trecut, am fost exclus din PDL, dupa mai multe incercari ale partidului de a ma exclude.

Legea electorala din Romania este facuta de partide pentru partide. In sensul acesta, ca independent, ai mult mai putine sanse decat un candidat al vreunui partid. Nu ti se asigura nici macar securitatea votului.

Singur, este foarte greu sa reusesti si ai nevoie de o echipa in spate. Prin urmare, era clara nevoia de a intra intr-un partid.

De ce am ales Partidul Poporului? Pentru ca aici nu este dictatura si fiecare este liber sa se exprime asa cum considera ca este corect, pentru ca acest partid nu a mai fost la guvernare si, prin urmare, nu a dezamagit.

Mai mult, o serie dintre punctele pe care cei din Partidul Poporului le urmaresc, cum ar fi confiscarea averilor ilicite, sistem juridic cu jurati, constructia de locuinte, eu le-am avut din campania electorala din 2008.

Adica Partidul Poporului poate fi considerat cel mai curat si cel mai onest din tara?

Nu am spus asta. In ceea ce priveste partidele, fiecare are propria opinie.

Daca as fi mers intr-un partid parlamentar, as fi avut restrictii privind exprimarea libera a unui punct de vedere. Spre exemplu, eu am intocmit un proiect de hotarare a Camerei Deputatilor privind ancheta Petrom. Acolo, toate partidele pastreaza tacere.

In PDL, punctul meu de vedere era cunoscut si tolerat pana am fost exclus. Daca m-as fi dus in PNL, trebuia sa tac, daca m-as fi dus in UDMR, teoretic vorbind, trebuia sa tac, daca m-as fi dus in alt partid, in PSD sau altceva, chiar daca nu reprezinta optiunea mea, tot ar fi trebuit sa tac cu privire la acest aspect (ancheta Petrom - n. red.).

Am mai multe initiative legislative, printre care si cea privind eliminarea subventiei partidelor parlamentare. Iar este un punct care deranja toate partidele. Trebuia practic sa renunt la punctele de vedere pe care le-am avut anterior.

Cea mai buna decizie pentru mine era sa ma inscriu intr-un partid care nu a mai fost la guvernare, un partid care nu are interesul de a acoperi neregulile unor lideri marcanti care au fost intr-o anumita vreme oameni de decizie in tara si in acest sens consider ca am facut o alegere corecta.

Care este viitorul partidului, are potential sa ajunga la guvernare?

Eu cred ca da, cred ca poate. Orice partid care isi intocmeste un program politic pe baza problemelor reale din societate are sansa de a ajunge la guvernare. Pentru a mari aceasta sansa, are nevoie de oameni competenti, de oameni corecti. Daca aceste criterii sunt indeplinite, categoric ca poate sa ajunga la guvernare.

Nu conteaza cat de mic sau nou este partidul

Ce sanse are Dan Diaconescu in disputa cu liderii marilor partide din Romania?

Se va vedea ce sanse are. Cred ca populatia tarii a constatat faptul ca liderii partidelor politice, cel putin ai celor care tot au succedat la guvernare, au facut tot felul de promisiuni, pe care la uita a doua zi dupa ce ajung la guvernare.

In aceste conditii, oamenii vor ceva nou, orice altceva, macar si pentru simplul fapt de a-i sanctiona pe cei care au gresit.

Nu conteaza ca vii dintr-un partid mai mic, nu conteaza ca vii dintr-un partid mai nou. Conteaza ceea ce vrei sa faci, sa fii un om bine intentionat, serios, si sa te inconjori de oameni competenti.

Actuala clasa politica are o mare problema, in opinia mea. Nu permite oamenilor competenti sa acceada la functii importante in partid decat daca sunt sustinuti de un grup de interese sau sunt pe placul liderului de partid.

Am propus o initiativa legislativa in acest sens, pentru a sfarama aceasta cutuma a partidelor politice din Romania, prin posibilitatea fiecarui membru de partid de a vota la alegerea presedintelui.

Astazi presedintele se naste sclav, presedintele intr-un partid politic, pentru ca el este votat prin reprezentanti, este produsul unui grup de interese din partid, este vointa unor baroni.

In momentul in care ajunge presedinte, in momentul in care ajunge sa conduca Romania, pentru ca oricum Romania este condusa de un presedinte de partid, in ultima instanta, atunci el nu este dator populatiei in numele careia s-a obisnuit sa vorbeasca, ci este dator unui grup de interese din partid.

Intrarea in PPDD a fost influentata si de faptul ca Partidul Poporului este asociat lui Dan Diaconescu?

Eu nu as spune lucrurile asa. A fost o discutie care a plecat prima data de la nivel local, intre mine si liderul de acolo, dupa care a fost o intalnire si cu cei din conducerea partidului, inclusiv cu domnul Diaconescu, unde am gasit totala deschidere la toate propunerile pe care eu le-am facut.

Decontarea crizei economice a fost facuta de cei saraci, nu de baietii destepti

Afirmatia lui Dan Diaconescu, ca ati fost exclus din PDL pentru ca sunteti un om cinstit si onest, poate fi o trimitere la PDL?

Nu stiu. Pot sa spun ca afirmatia este adevarata. In PDL nu am facut decat sa imi exprim liber punctul de vedere si in acord cu principiile afirmate atat de mine, cat si de partid, in campania electorala.

Daca cineva s-a rasucit, cum se spune, acestia nu sunt decat cei din fruntea partidului, care una au afirmat in campania electorala si alta au facut dupa. Ei invoca criza economica, eu o inteleg pe deplin si nu vreau sa ma fac ca nu pricep, dar pe de alta parte nici nu pot sa nu observ ca PDL a incercat si a si reusit ca decontarea crizei economice sa fie facuta doar de cei saraci.

Cand spun asta, ma refer la faptul ca nu s-a luat de baietii destepti din energie. Ba mai mult, prin domnul ministru Videanu le-a prelungit contractele. Nu s-a luat de veniturile exagerat de mari ale celor din companiile nationale, care incaseaza peste zece mii de euro lunar, in conditiile in care companiile respective au pierderi uriase.

Nu s-a luat de cei din institutiile financiare, care incaseaza zeci de mii de euro pe luna si nu fac mai nimic. In aceste conditii, nu puteam sa nu sanctionez acest comportament.

Am convingerea ca oamenii ar fi inteles ca este criza economica si ca trebuie sa facem sacrificii, dar cand vezi ca nu se spune sub nicio forma stop celor care fura sau celor castiga nemeritat de mult, parca ceva iti spune ca nu poti sa fii solidar.

Sunt si chestiuni corecte, pe care le-am sustinut, si sunt constient ca au fost luate o serie de masuri corecte, au avut sprijinul meu de fiecare data. Dar nu puteam, din spirit de turma, numita "echipa" de unii, sa merg orbeste inainte si sa nu-mi exprim liber punctul de vedere.

O sa participati la Primaria Iasiului si la alegerile parlamentare, din partea Partidului Poporului?

Sper sa castig alegerile la primarie si atunci nu pot ocupa functia de primar si de parlamentar, in acelasi timp, si nu mai pot candida in toamna. Daca as avea dreptul, probabil as candida si la alegerile parlamentare.

Daca nu as avea convingerea ca Nichita (Gheorghe Nichita, primarul Iasiului - n. red.) va pierde si eu voi castiga, nu m-as baga in aceasta lupta. Am convingerea ca iesenii au constatat ca primarul Nichita nu este nici competent si nici bine intentionat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Daniel Oajdea deputat, #Daniel Oajdea, #Daniel Oajdea Partidul Poporului, #Dan Diaconescu , #Partidul Poporului