DD condamnat - PP-DD la kilogram (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 19 Decembrie 2013, ora 16:32
4938 citiri
DD condamnat - PP-DD la kilogram (Opinii)

Condamnarea lui Dan Diaconescu la trei ani de inchisoare cu executare, nedefinitiva, ce-i drept, a trecut oarecum neobservata in tumultul acestor zile nebune, desi ea ar putea avea efecte majore pe scena politica romaneasca.

PP-DD, partid parlamentar, nu a avut niciodata nimic altceva decat un lider. Sincer, nu stiu daca e de stanga sau de dreapta, ce ideologie, ce principii are, ce program. Este un partid de lider si nimic mai mult. Un lider informal, pentru ca daca va iau repede nici macar nu stiti cum se numeste presedintele oficial al PP-DD. Nu va spun pentru ca nici nu conteaza.

Singurul care conteaza este Dan Diaconescu, iar el este cu un picior in puscarie. Teoretic, poate primi o achitare la Curtea de Apel, infractiunea e relativ minora, santaj. Dar important este ca Dan Diaconescu se clatina, iar sobolanii de pe corabia lui cu siguranta simt pericolul.

Destramarea PP-DD a inceput demult, dar ma astept ca in perioada urmatoare ea sa se accelereze pana la disparita acestei ciudatenii de pe scena politica. Pentru ca si contextul politic favorizeaza pe deplin aceasta destructurare.

Ruperea USL este deja o chestiune de timp. Cat timp va suporta PNL umilintele la care il supune PSD? Cat timp va mai suporta PSD insultele lui Crin Antonescu? Cine va ceda primul si va rupe pisica? Ramane de vazut, dar in mod cert vorbim despre o chestiune de timp.

Social democratii au nevoie de majoritate. O au deja, mai ales daca vor coopta fara mari eforturi UDMR, dar nu suficient de solida incat sa faca tot ce vor. Parlamentarii PP-DD sunt de aceea o prada valoroasa.

Ma astept ca in perioada urmatoare PP-DD sa fie cumparat nu om cu om ca pana acum, ci la kilogram, pentru ca PSD sa-si formeze majoritatea solida pentru puterea absoluta. Si dupa ce ea va fi formata, ma intreb si eu ce ar putea urma.

In mod aparent paradoxal, este de asteptat ca PNL sa se agate si mai tare de putere decat pana acum. Una este sa faci Opozitie cu sanse si alta este sa infrunti o putere suficient de puternica pentru a face tot ceea ce vrea fara ca macar sa te bage in seama si pentru a te izgoni urgent din toate pozitiile care iti mai ramasesera in urma guvernarii.

Una este sa pleci in Opozitie vulnerabilizand Puterea si alta este sa pleci ca a cincea roata la caruta, fara ca absenta ta sa conteze cine stie ce in ecuatia puterii.

Daca se uita la soarta PDL, PNL poate sa stie ce l-ar astepta. Nu ca PDL este foarte inventiv si activ in Opozitie, dar orice ar face nici nu prea are cum sa determine vreo schimbare majora fara sa faca apel la alte institutii, precum CCR.

Asa ca mai degraba, cel putin in prima perioada, ar fi de asteptat ca pulverizarea previzibila a PP-DD sa intareasca si mai mult o majoritate deja aberant de mare. Ceea ce e toxic pentru democratie.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#condamnare Dan Diaconescu, #Dan Diaconescu inchisoare, #parlamentari PPDD PSD , #Partidul Poporului
Comentarii
Poza OSIRIS
OSIRIS
rank 5
Semnati petitia: "Petitia pentru dizolvarea Parlamentului Romaniei"
Poza OSIRIS
OSIRIS
rank 5
Proteste de amploare sâmbătă în Capitală: “21-22