La rece, despre Dan Diaconescu: Vinde vise desarte, dar e mai bun ca Vadim

Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 07:31
6882 citiri
La rece, despre Dan Diaconescu: Vinde vise desarte, dar e mai bun ca Vadim

Dan Diaconescu si Partidul Poporului pot juca un rol de arbitru in viitorul Parlament, insa solutiile propuse de patronul OTV sunt lipsite de realism, iar jurnalistul "vinde vise". In plus, tinta PP-DD in randul electoratului o reprezinta cetatenii saraci - o parte din fostul electorat al PSD, sunt de parere sociologii.

"In conditiile in care, in Parlament, o sa fie probabil pe primele doua locuri USL si ARD, e posibil ca partidul lui Dan Diaconescu sa joace in viitorul Parlament un rol de arbitru, adica fiecare din fortele astea sa aiba nevoie de el pentru a o sustine la guvernare. Asta i-ar da o influenta foarte mare, mult mai mare decat cea indicata de procentul numarului de locuri pe care l-ar avea in Parlament.

Cred ca singura sansa pe care o are ARD sa formeze Guvernul, daca USL nu face 50 la suta, este sa se alieze cu partidul lui Dan Diaconescu, pentru ca nu imi imaginez ca o sa obtina un procent suficient pentru asta", a declarat sociologul Mircea Kivu, pentru Ziare.com.

Prezenta lui Dan Diaconescu in Parlament "nu este o veste foarte buna pentru romani"

Acesta arata si diferenta dintre Dan Diaconescu, pe de o parte, si Corneliu Vadim Tudor sau Gigi Becali, sustinand ca fondatorul PP-DD "adreseaza niste teme mai aproape de interesele cetatenilor decat ceilalti doi" si are marele avantaj al unui canal de comunicare. Cu toate acestea, prezenta lui Dan Diaconescu, in Parlament, nu ar fi o veste buna pentru romani.

"Cred ca nu este o veste foarte buna pentru romani, pentru ca solutiilor pe care le propune Dan Diaconescu, chiar daca aparent sunt atragatoare, in fond le lipseste realismul. Si atunci probabil ca actiunile pe care le va desfasura, eventual conditiile pe care le va pune, nu vor fi foarte pragmatice. Cred ca e mai mult decat un populism, cred ca vinde niste vise, ca sa spunem asa", a conchis Mircea Kivu.

PP-DD, peste PDL in Oltenia

Sociologul Bruno Stefan, presedintele Fundatiei "Biroul de Cercetari Sociale", considera ca sansele lui Dan Diaconescu sa obtina aproape 10 la suta in Parlament sunt mari, in prezent, pe seama dezamagirii crescute a electoratului fata de PDL.

"Si aceasta dezamagire se reflecta in cresterea intentiei de vot pentru PP-DD. Am un sondaj in lucru si vad ca, in unele judete, PP-DD este pe locul 2. A intrecut PDL. In zona Olteniei, de pilda, asta este situatia", a spus Bruno Stefan, pentru Ziare.com.

Alegeri parlamentare 2012: USL are 49%, ARD - 24%, PP-DD - 14% - sondaj CSOP

Acesta crede ca ARD nu va face alianta cu PP-DD inainte de alegerile parlamentare, pentru ca fiecare incearca sa-si maximizeze sansele pe distributia voturilor, in colegiile in care USL nu va castiga peste 50 la suta.

"Daca s-ar alia, ar pierde impreuna si nu cred ca isi doresc lucrul asta. (...) Eu prevad o majoritate in Parlament de aproape 60 la suta a USL. Trebuie doar sa se intample ceva de mare impact, ori scandalul care a fost acum pe plan internationl nu a produs impact electoral", a specificat sociologul.

Tema PDL - Justitia - nu prinde la public

"PDL s-a pus pe o tema - asta cu Justitia - , care nu are o mare rezonanta la public... De exemplu, este un candidat de la USL, care a fost arestat, care este foarte cunoscut pentru problemele lui cu justitia, dar lumea il voteaza la scoruri uriase, in defavoarea unui candidat despre care toti au o imagine buna, dar care e de la PDL.

La alegerile locale, fostul ministru de Justitie Predoiu a candidat impotriva unui infractor demult dovedit cu probleme grave, acuzat de crima. Acel infractor a castigat, pentru ca era de la USL. A castigat atat de zdrobitor.

Acelasi lucru se va intampla si acum - nu conteaza calitatea indivizilor. Nu mai exista sanse prea mari pentru a obtine vreun colegiu fara redistributie, decat in zonele din Ardeal, acolo lucrurile stau altfel. Aplicati afirmatia cu calitatea indivizilor si la PP-DD. Conteaza locomotiva, in cazul PP-DD", a spus Stefan.

Ponta, despre o alianta intre PDL si PP-DD: Cine se aseamana se aduna

Acesta a mentionat ca Dan Diaconescu reprezinta pentru alegatori "cineva care tine cu poporul, tine cu cei saraci, si ei (alegatorii - n. red.) cred ca Dan Diaconescu este atat de destept incat isi alege la fel oameni care tin cu poporul, cu oamenii saraci".

Astfel, indiferent cine este candidatul - o persoana necunoscuta pe care nimeni nu punea pret - in momentul in care a devenit posibil candidat al PP-DD, devine foarte iubit si tot electoratul PP-DD il apreciaza.

"Voteaza individul imediat, nu conteaza ca nu stiu nimic despre el, conteaza ca el este proiectia lui Dan Diaconescu", este de parere sociologul.

Cine reprezinta electoratul PP-DD

Bruno Stefan arata si care este electoratul tip al partidului infiintat de Dan Diaconescu.

"Electoratul PP-DD este din mediul rural sau din orasele mici, preponderent din sudul tarii si din Moldova, deci mai degraba din vechiul regat, o persoana cel mai adesea cu studii medii sau scazute, persoane trecute de 45 de ani, fara ocupatii sau cu ocupatii agricole. Sunt someri, in parte si muncitori, dar mai putin - persoane cu un venit foarte scazut. Au venit din partea PRM si PNG intr-o masura foarte mare. Sunt cativa de la PDL in acele locuri in care candidatii PP-DD sunt fosti pedelisti", a precizat sociologul, care face si o paralela intre PRM-PNG si PP-DD, dar si intre PDL si PP-DD.

Blaga: PDL nu exclude o colaborare cu PP-DD

"Corneliu Vadim Tudor si Gigi Becali se adresau aceluiasi segment de populatie, lasat in urma de valul asta care se considera mai smecher, mai destept, care stie sa faca bani. Si o parte insemnata din oameni, care aveau alte valori, au migrat atunci la PRM si PNG si acum trec dincoace. Din punctul asta de vedere, au avut un electorat relativ similar. La PRM erau si persoane nostalgice. La PP-DD nu este vorba de nostalgie, este vorba de dorinta unei bunatati pe care ei o vad la Dan Diaconescu.

PDL merge pe tema Justitiei, dar tema asta nu are un impact foarte mare in randul populatiei sarace. Sunt foarte putini care marseaza pe aceasta tema. PP-DD marseaza pe tema bunatatii, pe tema ajutorarii celor saraci, pe o tema care pare cu mai multa rezonanta nu doar la un electorat neajutorat, ci si la un electorat mai degraba crestin. A confiscat aceasta parte a crestinismului prin mesaje. Si atunci oamenii il iubesc pe Dan Diaconescu si tot ce vine de la el are un castig acolo", spune Bruno Stefan, care se asteapta ca PP-DD sa aiba peste 10 la suta in Parlament.

Dan Diaconescu si Traian Basescu

"Dan Diaconescu pare apropiat de oameni. Apropiat a fost si Traian Basescu, din punctul asta de vedere, mai apropiat de oameni, si a castigat cu asa ceva. Lumea nu-i iubeste pe cei care sunt aroganti, care sunt sus, care epateaza bogatia, puterea, ci pe cei care se coboara pe langa oameni. (...) Asta conteaza mult, sa te apropii de oameni", a mai spus presedintele Fundatiei "Biroul de Cercetari Sociale".

Nu in ultimul rand, Bruno Stefan crede ca PDL are sansa sa recastige voturi doar daca de acum fiecare candidat sta cel putin 4-5 ore pe strada, incercand sa stea de vorba cu oamenii, "dar nu fac lucrul asta, odata ce au fost satanizati, si tind sa se ascunda de electorat, nu ies in fata".

O parte din electoratul sarac al PSD a ramas sa graviteze in jurul lui Dan Diaconescu

Sociologul Alfred Bulai, conferentiar universitar doctor la Catedra de Sociologie a Facultatii de Stiinte Politice de la SNSPA, este convins ca PP-DD va ajunge in Parlament, chiar daca, in mod normal, partide de genul celui creat de Dan Diaconescu nu ajung in Parlament, pentru ca in conditii normale, voturile pe care le aduna si le colecteaza intre doua momente electorale se pierd in ultimul an electoral.

"(...) Numai ca referendumul de suspendare si rezultatul acestuia au resetat partidul, pentru ca un asemenea partid aduna nemultumitii de partidele de pe scena politica. O parte din electoratul in general sarac, care se reorienteaza spre PSD in special, (...) a ramas sa graviteze in jurul partidului lui Dan Diaconescu, care a avut o pozitionare destul de buna, in sensul in care a criticat ambele tabere, tocmai pentru ca sa poata sa se legitimeze astfel ca un alt gen de forta politica", a explicat Alfred Bulai, pentru Ziare.com.

Acesta crede ca procentele obtinute de PP-DD in Parlament nu vor fi foarte multe - vor fi cateva procente peste pragul electroral - insa in ecuatia politica ar putea sa conteze in configurarea scenei politice de dupa alegeri.

Cum ar putea intra PP-DD in Parlament

Bulai a dat exemplul PRM, care a intrat in Parlament, in anul 2000, cu 23 la suta, dar apoi a pierdut numerosi parlamentari, "luna si parlamentarul", ceea ce se poate intampla si cu PP-DD.

"PP-DD va putea sa joace un rol important doar in conditiile in care USL ar lua un scor sub 50 la suta, asta ar insemna o revigorare destul de puternica - ceea ce nu este totusi foarte foarte credibil - a PDL, altfel n-ar avea cum. In acest moment, in Parlament, nu intra decat trei formatiuni: USL, PDL si partidul lui Dan Diaconescu.

Teoretic, numai daca PDL ar scoate 30 la suta, ceea ce ar fi imens, si peste 10 la suta Dan Diaconescu, atunci se pune problema reala ca se pot face aliante electorale ale celor trei grupari impotriva USL. Este singurul joc in care poate sa conteze Dan Diaconescu cu adevarat. Sansa este foarte mica insa ca PDL sa ia voturi similare cu cele pe care le-a luat in 2008, asa cum Dan Diaconescu sa depaseasca 10 la suta este greu de crezut. Dar in urmatoarele trei luni se pot intampla multe lucruri", a explicat sociologul.

Comparatie Dan Diaconescu - Corneliu Vadim Tudor

Acesta considera ca Dan Diaconescu l-a imitat aproape 100 la suta pe Corneliu Vadim Tudor si, chiar daca "nu are nivelul intelectual al lui Vadim Tudor", are insa o televiziune, asa cum Vadim Tudor a avut o revista "si a contat imens in anii '90".

"Intr-un anumit gen de radicalism, l-a imitat foarte bine pe Vadim Tudor. Dar sa dam Cezarului ce este al Cezarului, Dan Diaconescu este mult mai bun politician decat Vadim Tudor. Vadim Tudor, tocmai pentru ca era intelectual, nu prindea decat la un anumit gen de public. Dan Diaconescu vorbeste simplu, se adreseaza oamenilor foarte simplu. Are un anumit fler al socialului mai bun decat al lui Vadim Tudor", a mai declarat Alfred Bulai.

Sociologul continua, subliniind insa ca "Dan Diaconescu nu are fata de candidat la presedintie, nu are niste atribute elementare pe care ar trebui sa le aiba si are anumita limita maxima, avand insa avantajul noutatii partidului si credintei unei parti din populatie si a unei parti din membri ca va castiga la parlamentare".

"Partidul lui Dan Diaconescu va capota destul de repede - dupa alegeri se va intampla acest lucru. Partidele de aceste gen - de mesaj, de imagine - dupa anumita perioada de timp capoteaza", a incheiat Alfred Bulai.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
Susţinerea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei nu este pe agenda de lucru a PNL, susține purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe. Întrebat, în emisiunea România...
#Dan Diaconescu sanse Parlament, #Dan Diaconescu alegeri, #Partidul Poporului alianta guvernare , #Partidul Poporului