Pentru cine alearga Dan Diaconescu (Opinii)

Autor: Cristian Mihai Chis
Miercuri, 21 Martie 2012, ora 12:10
7467 citiri
Pentru cine alearga Dan Diaconescu (Opinii)

Anuntul lui Dan Diaconescu privind o afiliere la tabara USL in situatia in care va fi nevoit sa aleaga dintre doua rele i-a destabilizat probabil pe cei ce miroseau in initiativa sa politica un tertip al lui Traian Basescu si isi frecau mainile bucurosi.

Parea varianta cu cele mai mari sanse de a fi adevarata, si asta doar pentru ca arta rasturnarilor de situatii, beneficiarul celor mai suculente tunuri de presa are, in Romania, un singur campion: pe actualul presedinte.

Pentru a descalci insa agenda ascunsa a "marturisirii" lui DD trebuie privit inspre efectele ei - sa nu ne amagim, constructia in centrul careia se afla patronul OTV nu s-a facut alandala, este rodul uneia dintre cele mai destepte strategii politice a ultimilor 22 de ani.

Sa vedem care sunt evidentele - pentru cei care nu le zaresc, sa se mute la alt text! In primul rand, un asemenea anunt a dat frisoane tuturor liberalilor si social-democratilor care il considera pe Dan Diaconescu nefrecventabil. Adica celor mai multi. In prima faza. A doua a fost de natura sa le aseze inima la loc, deoarece mergand pe varianta ca l-au crezut pe DD pe cuvant, au realizat ca, alaturi de acesta, USL va forma majoritatea parlamentara - mai trebuie sa obtina 51 de procente pentru a obtine nominalizarea premierului, dar sa ignoram acest aspect. Trecem cu vederea si faptul ca mai intai sunt localele, care fac parte dintr-un film unde Diaconescu nu exista.

Un alt detaliu evident este acela ca in ciuda doctrinei PP-DD (sa fim indulgenti cu termenii), romanii nu s-au azvarlit spre exotica formatiune. O treime dintre alegatori sunt in continuare nehotarati, ceea ce inseamna un potential de a fi convinsi de restul partidelor politice. Cum vor ractiona ei dupa constientizarea alaturarii PP-DD initiativei USL?

Prost! Daca ar fi avut argumente sa-si manifeste optiunea pentru una dintre tabere, ar fi facut-o deja. Indecizia lor inseamna respingerea ofertei, iar faptul ca Dan Diaconescu inclina sa linga unde scuipa de cateva luni nu este de natura sa le starneasca dorinta de a redeveni electorat. Deci grosul nehotaratilor isi vor pastra statutul.

Mai mult decat atat, o atare combinatie ii va indeparta din plaja sustinatorilor pe cei care inclina spre talibanii PNL, ceea ce ma duce cu gandul la un principiu de aur al marketingului politic: din dorinta de a castiga aderenti noi, actorii trebuie sa aiba grija sa nu-i piarda pe cei din cercul captiv.

Este adevarat ca initiativa combinatiei nu le-a apartinut lui Crin Antonescu si Victor Ponta, dar anuntul fiind facut in favoarea lor, sunt beneficiarii directi ai efectului. Totodata, cei doi nu-si pot permite sa respinga oferta, deoarece nu realizeaza cat de otravit este marul lui Dan Diaconescu.

Desigur ca toate cele de mai sus se bazeaza pe o lume ideala. Prin urmare concluzia depinde de raspunsul la o intrebare simpla: cat de moral mai este electorul roman?

Citeste si:
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu a criticat vineri, 21 ianuarie, proiectul de lege depus de AUR, care prevede că fiecare român are dreptul să dețină până la 100 de kilograme de materiale pirotehnice,...
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ministrul Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat vineri, 21 ianuarie, că nu există în PNRR prevederea conform căreia românii vor primi eșalonat banii din Pilonul II de pensii....