Presedintele PP-DD, despre parteneriatul cu PSD si cum se face opozitie Interviu

Luni, 06 Mai 2013, ora 08:16
3854 citiri
Presedintele PP-DD, despre parteneriatul cu PSD si cum se face opozitie Interviu
Foto: B1 Tv

Presedintele PP-DD, Simona Man, este de parere ca Partidul Poporului poate face un parteneriat cu orice partid care isi asuma programul si promisiunile formatiunii fondate de Dan Diaconescu. In schimb, Man a respins un eventual parteneriat cu USL.

Liderul PP-DD a explicat interventia sa din cadrul Congresului PSD, precizand totodata ca partidul sau exclude o alianta, termenul corect fiind acela de parteneriat.

Mesajul lui Diaconescu pentru PSD: Numai PP-DD va scapa de PNL si PC (Video)

Intr-un amplu interviu acordat Ziare.com, presedintele Partidului Poporului a mentionat ca reprezentantii partidului nu sustin o rupere a USL si a vorbit despre sansele de reusita a nou-infiintatelor fundatii, precum Miscarea Populara sau Initiativa Romania Liberala.

Nu in ultimul rand, Simona Man a precizat ca parlamentarii PP-DD nu au reactionat impotriva Legii retrocedarilor deoarece au decis sa lase guvernul "sa se manifeste" in aceasta privinta. Totodata, presedintele PP-DD a explicat ca partidul sau nu se va opune unei eventuale legi a parteneriatului civil intre persoanele de acelasi sex, urmand a respecta o posibila decizie a majoritatii, desi recunoaste ca demersul deputatului PSD Remus Cernea "nu este ortodox".

Ati avut o interventie in cadrul Congresului PSD din 19 aprilie, cand ati spus "Doar PP-DD va poate scapa de PNL si de PC"... De ce are nevoie PSD sa scape de PNL si de PC?

PP-DD poate scapa PSD de coalitie, in eventualitatea in care si-ar dori sa scape.

Cum poate PP-DD sa scape PSD din aceasta alianta?

Doar un parteneriat cu PP-DD ar putea sa schimbe intr-un mod oarecare, in acest moment, aceasta configuratie.

Este o configuratie negativa, care nu ar trebui sa mai continue?

Avand in vedere toate disensiunile si tot ceea ce era in acel moment promovat pe toate posturile de televiziune si prin presa, a fost o remarca a noastra. (...) Partidul Poporului nu se va alia cu nimeni, asta este foarte clar.

Partidul Poporului ar putea face un parteneriat cu oricare dintre formatiunile politice care si-ar asuma programul nostru pe care noi l-am promovat si pe care domnul Dan Diaconescu l-a tot promovat, cu cele 100 de puncte, si cu cei care si le vor asuma in continuare si vor fi de acord cu acest program al nostru - tinand cont ca noi dorim sa ne respectam promisiunile facute catre electorat - am putea face un parteneriat, nicidecum o alianta.

Dan Diaconescu: Nu fac alianta cu nimeni, toti inalta ode PP-DD

In ce sa conste acest parteneriat?

Inca n-am ajuns intr-o faza de discutii ale unui eventual parteneriat, dar ca idee... Ipotetic, acest parteneriat s-ar putea realiza cu una dintre formatiunile politice sau cu mai multe formatiuni politice care isi doresc sa-si asume programul nostru si promisiunile facute de catre noi electoratului.

Asta ar insemna ca PSD sa-si asume acest program...

Cu siguranta. Nu stiu daca PSD, PNL, PC, UDMR, PDL, nu stiu sa va spun, una dintre formatiunile politice.

Oricare dintre formatiunile politice care isi va asuma acest proiect... cu siguranta cu acele formatiuni politice am putea avea o eventuala discutie in vederea unui parteneriat. De aici am putea porni orice discutie.

Atunci ati fi putut adapta acest mesaj si pentru PNL, ca ii puteti scapa de PSD?

N-a fost cazul. N-am fost invitata la Congresul PNL, ca sa ma gandesc exact. La PSD am fost invitata.

PP-DD sustine o rupere a USL?

Noi nu putem sustine, eu spun doar ca nu se poate face niciun fel de parteneriat intre alte formatiuni politice fara a lua in calcul si PP-DD.

Nu s-ar putea ca PP-DD sa faca un parteneriat cu intregul USL?

Nu, pentru ca noi consideram ca, in acest moment, ei au candidat impreuna, ceea ce inseamna ca ei si-au asumat impreuna o responsabilitate vizavi de electoratul care le-a dat votul, dandu-le un vot intr-un procent de aproximativ 70 la suta, si atunci ei au o responsabilitate impreuna, nu are nimeni ce cauta in aceasta responsabilitate a lor. In eventualitatea in care lucrurile se schimba, sigur ca lucrurile pot curge intr-o alta directie.

In ce priveste candidatura la europarlamentare, cand va incepe pregatirea acestora?

Suntem in pregatiri, in momentul acesta.

De ce si-a rarit iesirile publice Dan Diaconescu, in ultima perioada?

Nu stiu, este decizia care ii apartine. Poate ca are si o justificare a acestor lucruri.

De acord cu infiintarea si functionarea fundatiilor: "De ce nu?"

Ce sanse de reusita au Miscarea Populara, Initiativa Romania Liberala sau Alianta DA pe scena politica? E drept ca doua dintre ele nu sunt formatiuni politice.

Am vazut ca se intentioneaza a se interveni si asupra legislatii in vigoare, pentru a nu mai da voie ca aceste "fundatii" sa se transforme peste noapte in partide politice si a avea o alta tinta sau un alt scop aceste formatiuni. Cel putin asa a promovat domnul Crin Antonescu.

Fondator Romania Liberala, despre necesitatea ei, excluderi si schimbari in PNL Interviu

Neamtu: Cine finanteaza Miscarea Populara si Romania Liberala? Sunt bani din contracte cu statul? Interviu

Pana la urma urmei, este libera asociere a oamenilor politici, a oamenilor care doresc sa se exprime intr-un mod oarecare. Eu cred ca fiecare are dreptul sa se exprime si cred ca ar trebui dat voie ca aceste partide, formatiuni sa se infiinteze si sa functioneze. De ce nu? Cu cat sunt mai multe voci, cu atat putem afla mai multe lucruri, cu atat putem fi la curent cu mai mult lucruri, cu atat putem fi mai informati, cu atat putem sa fim mai vigilenti.

Apatia PP-DD in cazul Legii retrocedarilor: "Sa lasam si guvernul sa se manifeste"

De ce nu a atacat PP-DD in niciun fel Legea retrocedarilor? De ce a fost acceptata formula actuala a legii?

Pentru ca guvernul acesta si-a asumat o responsabilitate si actualii lideri politici care sunt la guvernare si-au asumat niste responsabilitati. Mai mult de atat, si-au asumat si acest proiect. Eu cred ca trebuie sa le dam voie sa se manifeste si sa vedem efectiv ce se intampla cu aceste lucruri pe care si le-au asumat. Cred ca nu este normal ca pentru fiecare proiect pe care il initiaza, sa ne opunem. Ba din contra, noi incercam sa cautam solutii viabile, oamenii sa fie multumiti, oamenii sa fie asa cum ne dorim noi, sa fie indreptatiti, sa-si primeasca niste drepturi samd. Sa nici nu folosim banii publici in locuri in care consideram ca nu trebuie folositi.

PP-DD nu va semna o eventuala motiune de cenzura pe Legea retrocedarilor

Eu cred ca trebuie sa lasam si guvernul sa se manifeste. Pentru ca daca nu il lasam sa se manifeste, o sa spuna ca nu le-a reusit guvernarea datorita faptului ca au fost impiedicati sa se manifeste. Si atunci am considerat ca trebuie sa ii lasam sa se manifeste.

Cum se face opozitie, cazul legii parteneriatului intre homosexuali: "Nu este ortodox, dar nu ne vom opune daca majoritatea va decide"

Care este pozitia PP-DD fata de propunerea deputatului PSD, Remus Cernea, de reglementare a unui parteneriat civil intre persoanele de acelasi sex?

Noi avem o viziune occidentala asupra acestor lucruri, eu cred ca fiecare se poate manifesta asa cum crede ca este oportun pentru el. Pana la urma urmei, sunt acceptate aceste lucruri in toata lumea. La noi, inca oamenii sunt foarte reticenti, dar eu cred ca se va lua hotararea care trebuie sa se ia si din acest punct de vedere.

Remus Cernea are o noua idee: Vrea parteneriat civil pentru homosexuali

Din pacate, nu suntem noi (PP-DD - n.red.) cei aflati in majoritate, sa putem hotari. Noi doar ne vom putea pozitiona. Eu cred insa ca nu este ortodox ceea ce se intampla si cred ca nu este normal, este un lucru impotriva firii, dar nici nu putem sa ne opunem categoric acestui lucru.

Nu ne vom opune. Daca majoritatea va hotari ca acest lucru trebuie sa se intample si in Romania, nu ne vom opune. Dar, din punctul meu de vedere personal, eu consider ca nu este ortodox. Pana la urma urmei, aceasta convietuire intre astfel de parteneri - daca chiar am accepta-o - cu siguranta eu sunt impotriva adoptiei copiilor de catre aceste cupluri.

Care sunt, pe scurt, principalele modificari ale Constitutiei pe care le sustine PP-DD?

In primul rand, noi ne-am dori sa promovam aceasta idee de Curte cu jurati. Sigur ca va fi un proiect foarte greu, dar eu cred ca nu este imposibil.

Revizuirea Constitutiei: PP-DD strange semnaturi pentru propunerile sale

Au fost destul plecari din randul parlamentarilor PP-DD, dupa alegeri. Care este situatia in acest moment? Exista riscul ca cineva sa mai plece din partid?

Da, este posibil sa mai plece si alti parlamentari. Eu vreau sa cred ca nimeni nu este tinut cu forta. Nici nu vreau sa tinem pe nimeni cu forta. Eu vreau ca cei care raman in grupul PP-DD sa fie oameni de calitate. Nu este foarte important numarul lor, ci calitatea oamenilor, si inca o data vin si precizez ca pentru noi este foarte important ca cei care vor ramane sa respecte promisiunile facute catre electorat. Numarul nu este important pentru noi.

#PPDD parteneriat PSD, #Simona Man parteneriat PPDD, #PPDD Legea retrocedarilor, #PPDD Legea homosexualilor, #PPDD modificare Constitutie, #PPDD Romania Liberala , #Partidul Poporului