Senzationalul fapt ascuns de Dan Diaconescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 13:19
20338 citiri
Senzationalul fapt ascuns de Dan Diaconescu (Opinii)

In timp ce domnul Dan povesteste linistit la televizor cum directorul celei mai mari banci din Elvetia l-a asteptat in fata sediului filialei din Monaco pret de mai bine de jumatate de ceas, doar ca sa-i deschida usa, sa-l pofteasca inauntru si sa-i dea bani (asa cum nici cel mai rasfatat miliardar rus nu a avut privilegiul si onoarea sa fie tratat vreodata), in subsolul acestei stiri ingalbenite de breaking news se petrec evenimente care acum nu intereseaza pe nimeni, dar care vor deveni stirile cu adevarat senzationale de maine.

Pana sa aflam de ce nu doneaza generosul domn Dan oricum cele trei milioane de euro angajatilor, de grija carora declara ca moare si pentru binele carora decreta ca se va sacrifica pe sine, observam cum incet-incet pana si pedelistii incep sa se dezica de saltimbancul grizonat.

Semanand cu Ioana d'Arc dupa freza, cu Beavis si Butthead dupa vorba si port, Dan Diaconescu si-a propus sa traga de limitele penibilului pana va ingramadi cu totul numele sau si al partidului infiintat de el in tomberonul istoriei.

Domnul Dan este la ora aceasta un experiment scapat de sub control. Daca nebunii cu acte in regula ar ajunge la performantele comportamentale si lingvistice ale lui DD, imi imaginez ca doctorii care i-ar trata ar innebuni si ei la randul lor.

Presiunea incoerentei la DD este pur si simplu deranjant de agresiva. Si, de unde majoritatea politicienilor si analistilor vedeau in spectacolul lui Diaconescu o capodopera a teatralitatii si histrionismului, dupa ce s-au lamurit ca pe domnul Dan l-ar prinde mai bine un halat alb cu maneci lungi, au inceput sa renunte la profetiile (halucinante si ele) cu privire la viitorul lui PP-DD.

Si, revizuindu-si previziunile, dandu-si seama ca eroul lor din umbra mai degraba s-a facut de ras decat sa doboare USL, s-au trezit in fata unui pericol si mai mare.

Dan Diaconescu, prin delirul sau irational, a devenit fara voia sa un factor de credibilizare a tuturor celor despre care pana acum se spunea ca formeaza duelul nebunilor din politica romaneasca: Corneliu Vadim Tudor si Gigi Becali.

Invitatii sai de baza, de altfel, de pana mai ieri, din garsoniera producatoare de datorii la stat, dar aducatoare de iahturi, masini de lux si vile personale.

Ori asta da ironie a sortii! Sa te sperie intr-atat de mult scleroza lui Dan Diaconescu, incat nebunia clasica a unui Vadim sau Becali sa iti sune drept PR in forma academica! Ce poate fi mai batjocorit decat o astfel de turnura a istoriei.

Daca sentimentul acesta se va generaliza, daca intr-adevar DD mai degraba a speriat, atunci toti sustinatorii sai din umbra au o problema mai mare decat cea pe care o visau cazuta pe capul Guvernului Ponta: recredibilizarea elementelor clasice ale populismului, extremismului si demogogiei din politica romaneasca.

Pe acest teren fertil si proaspat arat, nu doar Becali si Vadim vor putea zburda din nou in voie, resapati si restilizati, ci mai cu seama elementele noi ale filonului politic obisnuite si invatate sa stoarca rapid patosul si irationalul din electoratul tot mai frustrat. Oameni care flutura usturoiul si pretind ca infiinteaza Noi Republici, chipuri mesianice, bine pomadate si unse cu parfumuri scumpe din bani publici, personaje pitite in spatele serviciilor si care ies la lumina sa isi cheme deodata milioanele de ungureni care sa-i voteze ca pe primii salvatori ai neamului.

Cel mai probabil asta e opera pe care, cu voia sau fara voia sa, conform sau nu unui plan dinainte ticluit, Dan Diaconescu e pe cale sa o faptuiasca. Abia asta ar fi, intr-adevar, o capodopera a strategiilor politice.

Cine ar avea de pierdut in acest caz? Pai exact cei care, fortati de responsabilitatea minimala a guvernari, nu isi pot permite luxul de a specula la maximum latura irationala a maselor atat de usor influentabile.

Citeste si:
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat marți, 25 ianuarie, că PSD va cere în coaliție renegocierea cu Comisia Europeană a plafonului de cheltuieli pentru pensii din PNRR. În prezent,...
Dacian Cioloș spune că există ”premise serioase” pentru ca România să intre în Schengen anul acesta: ”În caz contrar, pierdem trenul pentru următorii doi-trei ani”
Dacian Cioloș spune că există ”premise serioase” pentru ca România să intre în Schengen anul acesta: ”În caz contrar, pierdem trenul pentru următorii doi-trei ani”
Președintele USR, Dacian Cioloș, a declarat marți, 25 ianuarie, că ar exista premise serioase pentru ca România să intre în Schengen alături de Croaţia, care este deja confirmată....