Dan Dianconescu si-a cumparat un combinat. Stie sa-l puna la priza? (Opinii)

Luni, 24 Septembrie 2012, ora 20:52
2751 citiri
Dan Dianconescu si-a cumparat un combinat. Stie sa-l puna la priza? (Opinii)

Problema din titlu nu-i gluma. Daca intr-adevar Dan Diaconescu are banii pentru combinatul cumparat - si nu m-as indoi ca-i are - se pune foarte serios intrebarea: care va fi pasul urmator?

Strategia electorala

Dan Diaconescu, pe care o ziarista cu mult umor l-a si poreclit Dan Danache, n-a condus niciodata un combinat, nici macar o fabricuta, o sectie, un atelier, o echipa. El a condus numai un ziar cu tiraj minuscul si o televiziune avand-o ca obiect principal de activitate pe disparuta Elodia.

Dar, sa sari de la Elodia direct la combinat, este un nod la fel de gordian, ca si cum ai plonja de la combinat, la emisiunea de stiri a postului Antena 3.

E drept ca Dan Diaconescu conteaza pe sprijinul financiar ocult al unui "mare gigant al petrochimiei", dar este greu de imaginat ca marele gigant (ca sa vezi, pleonasm!) da banii gramada pe mana unuia care se lauda ca dispune de 203 milioane in cont, dar n-are de unde plati datoriile catre fisc, despre care se zice ca ar depasi cu mult un miliard.

N-am nicio indoiala ca domnu' Dan, cum il numesc admiratorii si amiratoarele de varsta a treia spre a patra, va plati salariile angajatilor de la Oltchim, asta tine de strategia electorala cu care s-a lansat in licitatie. Dar ce va face el pentru reluarea productiei, asta este o enigma absoluta. Vazandu-l la chip, iti vine sa crezi ca nici nu i-a trecut prin cap.

Echipa care nu exista

Poate isi inchipuie ca productia porneste de la sine in momentul cand ai dat banii, poate n-a observat ca fabrica nici macar nu mai are administrator. Cel care a fost si-a dat demisia, iar Dan Diaconescu trebuie sa numeasca altul.

De unde altul? De la OTV? De la PPDD? Are Dan Diaconescu un om destoinic si de nadejde, plus o echipa, care sa reporneasca motoarele combinautului ramas pe butuci?

Ii trebuie cineva care sa se priceapa la retehnolocizare, sa aiba expertiza pietii, sa poata vinde produsele, sa gaseasca parteneri straini, sa trateze cu ei si, mai ales, sa dispuna de prestigiul necesar, ca sa atraga capital, pentru ca nu poti sa reincepi productia, din datoriile OTV catre fisc.

Repet, Dan Diaconescu poate plati banii, dar este putin probabil ca experienta cu Elodia ar fi suficienta ca sa le stie pe toate, cate are de facut.

Cel mai mare pericol se intrezareste insa in limbajul confuz al acestui Dan Danache. El e hotarat sa plateasca 203 miloane, in numele inscris pe plic Dan Cristian Diaconescu, care devine brusc, din persoana privata, brand. Se pare insa ca a cam oscilat cand a fost vorba sa-si branduiasca numele.

Cadoul poporului roman

Prin presa s-a vehiculat numele unei societati, "Proprietatea Poporului Dreptate si Demnitate SA" - prescurtat tot PPDD - pe care n-a apucat s-o inregistreze, desi la Registrul Comertului, orice societate noua se inregistreza fix in sase zile.

In comentariile sale la OTV, a explicat in nenumarate randuri ca toate actiunile cumparate le cedeaza "poporului roman", o notiune foarte vaga si chiar confuza, fara alt sens, decat poate electoral.

Daca noul patron isi inchipuie ca productia o va reporni "poporul roman", imediat ce fiecare cetatean se va vedea cu o actiune in portofel, inseamna ca si-a cumparat o jucarie uriasa, pe care nu poate s-o porneasca, nestiind pe unde se rasuceste cheia.

Poate nici n-a observat ca respectivul combinat mai are doua pietre de moara legate de gat, respectiv statul insusi si creanta Electrica, amandoua de vreo 700 milioane. Niciuna nefiind licitata de nimeni, statul poate cere oricand insolventa combinatului.

Un caiet de sarini facut pe genunchi

Teoretic da. Practic insa nu, pentru ca asta ar opri eventuala productie repornita, oamenii nu si-ar lua salariile, iar Dan Diaconescu ar avea o ocazie stralucita sa dea vina pe "ciocoi", tocmai in preajma alegerilor.

Pana la urma, singura problema care ramane in picioare este cea a reinceperii productiei, pentru care noului proprietar ii trebuie un bun administrator (si de incredere), o echipa de specialisti si fonduri cu care sa realizeze retehnolocizarea, sa cumpere materii prime si sa plateasca salarii de acum incolo - in total, cateva sute de milioane.

Este putin probabil ca Dan Diaconescu va putea sa porneasca jucaria cumparata. Dar nu este vina lui. Este vina celui care a intocmit caietul de sarini, stabilind scrupulos pretul si nestabilind in niciun fel expertiza si prestigiul celui care cumpara.

Foarte plastic s-a exprimat Varujan Vozganian pe blogul sau, apreciind ca statul a vandut Oltchim in stilul in care se vand carnatii la bacanie: da-mi banii, na-ti marfa.

Deodamdata, pana la alegeri, Dan Diaconescu nu-si face nicio grija: statul se va feri de noi tulburari sociale la Oltchim. Dupa alegeri, isi va face si mai putina grija: sigur, va avea imunitate parlamentara. Dupa patru ani, vom mai vedea.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Dan Diaconescu PPDD, #combinatul Olchim, #gigant al petrochimiei, #Varujan Vozganian PNL , #stiri Dan Diaconescu