O zi grea pentru Dan Diaconescu: Martor în procesul lui Marian Vanghelie și chemat la poliție în dosarul de sex cu minore

Joi, 11 Mai 2023, ora 03:04
3448 citiri
O zi grea pentru Dan Diaconescu: Martor în procesul lui Marian Vanghelie și chemat la poliție în dosarul de sex cu minore
Dan Diaconescu ar urma să vorbească despre Vanghelioane în dosarul fostului edil al Sectorului 5. FOTO: Ionuț Mureșan

Dan Diaconescu este așteptat în fața judecătorilor joi, 11 mai, pentru a fi audiat ca martor în dosarul de corupție al fostului edil al Sectorului 5, Marian Vanghelie, precum și la Secția 1 de Poliție, unde este nevoit să se prezinte ca inculpat pus sub control judiciar, în dosarul în care fostul patron OTV este acuzat de sex cu minore și folosirea prostituției infantile. Cum ambele „evenimente” sunt programate la ora 13.00, rămâne de văzut cum anume le va onora Dan Diaconescu.

Curtea de Apel București ia în discuție joi un nou termen al dosarului în care Marian Vanghelie a fost condamnat pe fond la o pedeapsă de 11 ani și 8 luni pentru foloase necuvenite de 30 de milioane de euro.

Marian Vanghelie a fost acuzat de procurorii DNA că ar fi luat bani de la 13 firme în schimbul obținerii unor contracte preferențiale de achiziții supraevaluate cu societatea comercială a primăriei Sectorului 5, SC Economat 5 SRL.

Dan Diaconescu se află pe lista martorilor a căror audiere a fost admisă de instanța de apel pe data de 02.06.2022, alături de alte 17 nume propuse de apărătorii lui Marian Vanghelie.

Printre aceste nume s-a aflat și cel al patronului B1Tv, Sorin Oancea, audiat în data de 07.09.2022, atunci când a vorbit despre vremurile în care el și actualul prim-vicepreședinte al PNL, Rareș Bogdan (pe atunci realizator tv), se „băteau” care să transmită în exclusivitate „Vanghelioanele”.

Dan Diaconescu ar trebui să dea detalii cu privire la același subiect, fiind citat și pentru data de 04.05.2023, dar fostul patron OTV nu a dat curs citației, așa că instanța l-a chemat și pentru termenul de joi, 11.05, ora 13.00. Dacă nu se prezintă nici de această dată, instanța are posibilitatea să îl amendeze și să îl citeze cu mandat de aducere.

Problema e că tot la ora 13.00 Dan Diaconescu trebuie să se prezinte la Secția 1 de Poliție pentru procedura de control judiciar pe care o are instituită în dosarul în care este acuzat de sex cu minore. Dacă nu se prezintă la ora stabilită, fostul patron OTV riscă să fie arestat.

11 ani și 8 luni de închisoare pentru Marian Vanghelie

Procesul de corupție în care Marian Vanghelie a fost trimis în judecată în 2015 s-a desfășurat la Tribunalul București pe parcursul a 93 de termene de judecată, timp în care fostul edil a „schimbat” 5 judecători: doi s-a abținut (jud. Liliana Ciupercă, jud. Gheorghiță Sandu), altul s-a pensionat (jud. Otilia Bomboș), iar altul a fost promovat, fapt care s-a soldat pe parcursul timpului cu amânări și reaudieri de martori.

Într-un final, în 2019, cauza a ajuns la judecătoarea Cristina Cristea, care a pronunțat decizia pe fond: 11 ani și 8 luni de închisoare pentru Marian Vanghelie.

Fostul edil al Sectorului 5 a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârșirea a nouă infracțiuni de luare de mită și abuz în serviciu și șapte infracțiuni de spălare de bani.

Acuzațiile DNA pentru fostul edil al Sectorului 5

În același dosar, au fost trimiși în judecată Mircea-Sorin Niculae (vărul lui Vanghelie), Sorin Ștefan Ciocan, Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 SRL, și omul de afaceri Marin Dumitru. Potrivit DNA, în perioada 2006 — 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al sectorului 5 din București, ajutat de Mircea-Sorin Niculae și parțial de Laura Ciocan, a solicitat și primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări).

Aceste foloase au fost pretinse și primite de Vanghelie pentru atribuirea de către Primăria sectorului 5 și serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri Marin Dumitru, dar și pentru a dispune efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală este de aproximativ 738.019.000 de lei).

Scandal la nivel înalt în Rusia. Un ministru decorat de Putin, reținut pentru luare de mită
Scandal la nivel înalt în Rusia. Un ministru decorat de Putin, reținut pentru luare de mită
Ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Timur Ivanov, a fost reţinut sub suspiciunea de luare de mită, informează agenția TASS printr-un comunicat. "Suspectat de comiterea unei...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Dan Diaconescu, #martor, #Marian Vanghelie, #sex cu minore, #luare de mita, #curtea de apel bucuresti , #justitie