Despre Dan Ilie Morega

Economist, director la mai multe societati comerciale si actionar la trei companii private, Dan Ilie Morega a fost prefect al Gorjului intre 1996-1997 si subprefect intre 2005 si 2006. El este anchetat de procurorii DNA pentru dare de mita, intr-un dosar in care este implicat si fostul ministru al Muncii, Paul Pacuraru.

Procurorii ar fi descoperit doua convorbiri in care ministrul Muncii Paul Pacuraru il ruga pe Morega sa-l prezinte pe fiul sau directorului de la Rovinari Stenogramele convorbirilor lui Morega ascultate de SRI au ajuns si in presa, care a relatat despre o convorbire in care acesta il numeste pe fostul ministru al Muncii „fonfalau”.

Morega se declara nevinovat si sustine ca nu are nicio legatura cu dosarul in care este inculpat si Pacuraru si ca acest dosar este intocmit de „noua politie politica”.

Studii

-Absolvent al Universitatii din Craiova, Facultatea de Stiinte Economice,  Specializarea Economia Industriei Constructiilor si Transporturilor (1970-1974);

-Absolvent al cursului post-universitar de inginerie economica de la Academia de Stiinte Economice Bucuresti (1980-1981);

-Absolvent al cursului de organizare si conducere a activitatii in circulatia marfurilor si serviciilor din cadrul Institutului Central pentru Cadrele de Conducere din Economie si Administratia de Stat Bucuresti (1981-1982);

-Absolvent al cursurilor CNVENTO (domeniul dezvoltarii IMM-urilor) in 1995;

-Doctorand in economie, specializarile Economie Mondiala si Relatii Economice Internationale(2001).

Activitate profesionala

-Inspector la Compania Angajatoare Sectia de Valorificari a raionului Baia de Arama, jud Mehedinti (1964-1966);

-Director de club la Intreprinderea Forestiera Apa Neagra si Intreprinderea Miniera Rovinari, jud Gorj (1966-1968);

-Presedinte la Cooperativa Economica Zonala Targu-Jiu, judetul Gorj (1968-1976);

-Director general la Intreprinderea Comerciala Targu-Jiu (1976-1980);

-Presedinte al Uniunii Judetene a Cooperativelor de Productie, Achizitii si Desfacere a Marfurilor Gorj (1980-1990);

-Inspector principal, inspector general si director la ANP Gorj , angajat de  Guvernul Romaniei - Agentia Nationala pentru Privatizare Bucuresti pentru judetele Gorj si Mehedinti (1990-1993);

-Presedinte la Directia Teritoriala a Fondului Proprietatii de Stat (1993-1996);

-Prefect al judetului Gorj (1996-1997);

-Conferentiar, sef de catedra, profesor universitar, decan la Universitatea Constantin Brancusi Targu-Jiu (1997-2000);

-Decan al facultatii de Stiinte Economice in cadrul Universitatii Constantin Brancusi din Targu-Jiu (2000-2003);

-Expert Guvernamental in Corpul de Control al Ministrului in cadrul Ministerul Administratiei Publice (2001-2002);

-Subprefect de Gorj (2005-2006);

-Conducator de doctorat, membru in Consiliul specializat pentru acordarea titulurilor stiintifice de doctor habilitat in specializarile Relatii Economice Internationale, Management in cadrul Universitatii Libera Internationala din Moldova (2000-2008);

-Membru al Academiei din Kiev;

-Colaborator al INSTITUTI LEINAUDI Pordenone, Italia;

-Director al Editurii Ager, ziarul Ager si asociat la Radio Omega Tg-Jiu;

-Presedinte al Centrului de Dezvoltare a Intreprinderilor Mici si Mijlocii (ROMITA) Gorj din anul 1995;

-Actionar (asociat) la trei societati comerciale private (morarit si panificatie, confectii, consultanta manageriala si contabila);

-Presedinte al Fundatiei Tudor Vladimirescu  Pades,  judetul Gorj;

-Presedinte al Forumului Democrat Roman, Filiala Gorj;

-Evaluator si expert contabil;

-Cadru didactic asociat la disciplinele Economia firmei si Management (1992) si din anul 1997 cadru didactic titular la disciplinele Management general si Managementul firmei la Universitatea Constantin Brancusi Targu-Jiu;

-Autor a 93 de articole de specialitate, incepand cu anul 1977 in reviste de specialitate, ziare nationale si locale;

-A sustinut 32 de comunicari stiintifice organizate de Academia de Stiinte Economice Bucuresti, Facultatile de Stiinte Economice din Timisoara, Iasi, Craiova, Sibiu, Targoviste etc, dar si in universitati din Italia, Republica Moldova, Ucraina;

-A elaborat lucrarea de cercetare sub indrumarea academicianului  N.N.  Constantinescu din  cadrul Academiei de Stiinte Economice Bucuresti, cu titlul Cresterea eficientei economiei prin dezvoltarea, amplasarea si reprofilarea retelei comerciale cu amanuntul , lucrare care a fost preluata ca act normativ de Ministerul Comertului Interior in anul 1983, prin Ordinul Ministrului Comertului Interior nr. 125/1983;

-Autor sau coautor la 18 carti de specialitate economica.

Probleme cu procurorii DNA

In martie 2007, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) s-a sesizat in cazul liderului filialei PNL Gorj, Dan Ilie Morega, care ar fi cerut bani pentru alegerile europarlamentare. Procurorii il acuza pe Morega ca in perioada septembrie 2005 - martie 2007, in calitate de presedinte al PNL, filiala Gorj, si-ar fi folosit influenta si autoritatea pentru a obtine foloase necuvenite pentru partid.

Au mai fost trimisi in judecata, alaturi de Dan Ilie Morega si directorul Sisetmului de gospodarire a apelor Gorj, Teodor popescu, primarul comunei Baia de Fier, Constantin Mihutescu, inspector in cadrul Directiei Apelor Jiu, Ion Radu Popescu-Orodel si seful biroului Gestiune a resurselor de apa din cadrul Sistemului de gospodarire a apelor Gorj. Toti sunt acuzati de savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice, in vederea obtinerii unui avantaj patrimonial pentru altul.

Materiale scolare distribuite unor unitati scolare in numele Partidului National Liberal au fost achizitionate de catre ldierii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Gorj la cererea lui Morega, conform procurorilor.

In calitate de presedinte al Fundatiei Tudor Valadimirescu, Morega ar fi dispus ca, din conturile fundatiei, sa fie achitate sume de bani catre societati controlate de el insusi, catre sine si o societate controlata de fiica sa, in perioada 5 iulie 2004 – 2 aprilie 2007. Suma totala de care a beneficiat ar fi fost de aproximativ 3 miliarde de lei vechi.

In cursul urmaririi penale s-a mai stabilit faptul ca Morega ar fi cerut unei persoane sa plateasca la data de 24 iunie 2007 o suma de 10 milioane de lei pentru Partidul Liberal. Anterior, persoana respectiva fusese numita la conducerea Inspectoratului Teritorial de Munca Gorj (aceasta persoana avand calitate de martor).

Presa a intrat in posesia unei inregistrari audio de la o sedinta a filialei in care Morega le reprosa unor sefi liberali ai unor institutii descentralizate ca nu au strans suficient de multi bani pentru campania electorala la europarlamentare.

Ascultand telefoanele lui Morega, se aude vocea lui Pacuraru

In timp ce SRI asculta telefoanele lui Dan Ilie Morega, acuzat in scandalul banilor pentru partid adunati de la institutii descentralizate, procurorii ar fi descoperit doua convorbiri in care ministrul Muncii Paul Pacuraru il ruga pe Morega sa-l prezinte pe fiul sau directorului de la Rovinari, potrivit jurnalistilor de la „Cotidianul”.

Pacuraru l-ar fi rugat pe Morega sa intervina pe langa directorii Societatii Nationale a Lignitului Oltenia si cei ai complexurilor energetice Turceni si Rovinari, astfel incat acestia sa acorde contracte societatii Intratest, firma condusa de Mihnea Pacuraru, fiul ministrului Muncii.

Pacuraru, un ministru fonfalau!

In stenogramele convorbirilor telefonice ale lui Dan Ilie Morega, care se regasesc in dosarul instrumentat de procurorii DNA, acesta foloseste un cuvant neortodox pentru a-l descrie pe Paul Pacuraru: „fonfalau” (fonf, o persoana care vorbeste pe nas si pronunta cuvintele cu dificultate).

Convorbirea intre Morega si Romancescu cu privire la ordinul de numire a acestuia din urma in functia de Inspector-sef la Inspectoratul Teritorial de Munca Gorj a fost publicata in Evenimetul Zilei.

“Pana te duci, vii cu ea (este vorba de ordinul de numire) ca il facui dracului pe fonf. Ai vazut cum l-am tinut in corzi pe fonfalau? Am stat calare pe el doua zile, ma!" (Dan Ilie Morega).

Morega a negat ulterior ca l-ar fi numit pe fostul ministru al Muncii “fonfalau”, si a sustinut ca va solicita si el ascultarea inregistrarii. El sustine ca dezvaluirea cu privire la discutia intre el si Romanescu a fost facuta din cauza faptului ca el intra in cursa pentru un fotoliu de parlamentar.

Ministrul Muncii Paul Pacuraru a declarat ca cei de la DNA ar fi trebuit sa isi dea seama ca nu a avut nicio intelegere cu Ilie Morega din faptul ca in toate convorbirile telefonice interceptate acesta vorbeste urat despre el, atitudine care tradeaza "lipsa oricarei intelegeri".

Morega se declara nevinovat

In septembrie 2007, conducerea DNA a cerut Presedentiei aviz pentru inceperea urmaririi penale a lui Morega. In ianuarie 2008, dupa ce i s-au adus la cunostinta invinuirile, Morega s-a declarat „uluit” si a sustinut ca este nevinovat. El a declarat ca dosarul in care este inculpat nu este altceva decat un dosar al „noii politii politice”.

El a declarat ca nu are nicio legatura cu contractele pe care firma fiului ministrului Muncii le-a incheiat cu Societatea Nationala a Lignitului Oltenia si cu complexurile energetice de la Turceni si Rovinari.

Pacuraru sustine ca discutiile intre el si Morega au avut loc in calitate de colegi de partid, si ca nu exista nicio „propunere”, pentru ca a fost confundata politetea cu propunerea.

Mandru ca nu a colaborat cu Securitatea

Pe pagina personala a lui Dan Ilie Morega se afla si textul unei decizii a CNSAS care statueaza ca „Dan Ilie Morega nu figureaza in bazele de date ale Directiei de Investigatii a C.N.S.A.S.; S.R.I. ne-a comunicat ca este „necunoscut” in evidentele create de securitate; nu au fost identificate dosare sau documente cu privire la persoana sa in arhiva S.I.E.”.

Se specifica si faptul ca „nu a fost identificat cu dosar de colaborator sau urmarire intocmit de fostele organe de securitate, ca politie politica, precum si ca nu a fost ofiter al Fostei Directii a IV-a, din cadrul Departamentului Securitatii Statului .”

Link-uri utile:

Dan Ilie Morega
Dan Ilie Morega

Data nasterii: 12 ianuarie 1964

Cariera:  economist, director la mai multe societati comerciale, profesor universitar, decan, conferetiar si autor de carti, prefect

Evenimente importante:  trimis in judecata pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, implicat in dosarul in care este acuzat si fostul ministru al Muncii Paul Pacuraru, ministrul "fonfalau"

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Dan Ilie Morega, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.