Ziare.com

Morega, condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare - ICCJ

Vineri, 27 Mai 2011, ora 17:58

   

Morega, condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare - ICCJ
Deputatul Dan Ilie Morega a fost condamnat, vineri, de magistratii ICCJ la o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu suspendare sub supraveghere, in dosarul Fundatia Tudor Vladimirescu, insa decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

Morega a fost condamnat la o pedeapsa rezultanta de trei ani de inchisoare, iar judecatorii au hotarat suspendarea executarii pedepsei sub supravghere, pe un termen de incercare de cinci ani. De asemenea, instanta a dispus confiscarea de la Morega a sumei de aproape 208.000 lei. Morega a fost obligat la plata a 30.000 de lei cheltuieli judiciare catre stat.

Tedor Popescu, trimis in judecata in acelasi dosar, a primit o pedeapsa de un an de inchisoare cu suspendare, ca si Constantin Mihutescu. Orodel Ion Radu Popescu a fost condamnat la 6 luni de inchisoare cu suspendare, iar Constantin Vladasel la un an de inchisoare cu suspendare. Cei patru au fost obligati la plata de cheltuieli judiciare catre stat de cate 7.000 de lei.

Decizia ICCJ nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

Dosarul, plimbat prin instante din 2007

Dan Ilie Morega a fost trimis in judecata, pe 20 decembrie 2007, in calitate de presedinte al organizatiei judetene PNL Gorj. El a fost acuzat de trei infractiuni de folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii de foloase necuvenite si de instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice.

Alaturi de Morega, in acelasi dosar au fost deferite justitiei alte patru persoane. Teodor Popescu, in calitate de director al Sistemului de gospodarire a apelor Gorj din cadrul Directiei Apelor Jiu, a fost judecat pentru instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice.

Primarul comunei Baia de Fier, Constantin Mihutescu, a fost acuzat de instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice, iar Ion Radu Popescu-Orodel, inspector in cadrul Directiei Apelor Jiu, de abuz in serviciu contra intereselor publice. De asemenea, a fost trimis in judecata si Constantin Vladasel, seful Biroului de gestiune a resurselor de apa din cadrul Sistemului de gospodarire a apelor Gorj, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice.

In rechizitoriul inaintat instantei, procurorii sustin ca, in perioada septembrie 2005 - martie 2007, Dan Ilie Morega, in calitate de presedinte al PNL Gorj, si-a folosit influenta si autoritatea pentru a obtine foloase necuvenite pentru partid.

Aceste foloase au fost pretinse de la persoane care conduceau institutii publice sau societati comerciale cu capital integral de stat si au constat in sume de bani destinate finantarii campaniei pentru alegerile europarlamentare programata sa inceapa initial la data de 13 aprilie 2007. Sumelor pretinse totalizeaza aproximativ un miliard lei vechi, iar in caz de refuz, conducatorii institutiilor erau amenintati cu retragerea sprijinului politic al partidului.

De asemenea, in luna februarie 2007, filiala PNL Gorj a beneficiat de sponsorizari nelegale la solicitarea lui Morega in cuantum de 155 de milioane de lei vechi.

Totodata, pe baza de probe, s-a stabilit ca in perioada mentionata, Dan Ilie Morega si-a folosit influenta si autoritatea pentru a impune filialei locale a partidului sa achizitioneze carti si reviste in valoare de peste 43 de milioane de lei vechi de la firma proprie, SC A.GE.ROM S.A.

In calitate de lider al PNL Gorj si in calitate de subprefect al judetului Gorj, Morega a impus conducatorilor Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Gorj sa achizitioneze materiale de uz scolar, in valoare de circa 24 de milioane de lei vechi, care au fost distribuite unor unitati scolare in numele Partidului National Liberal. Factura de achizitionare a bunurilor a fost emisa pentru institutia publica.

Mai mult, potrivit acuzatiilor procurorilor, in perioada 5 iulie 2004 - 2 aprilie 2007, Dan Ilie Morega si-a folosit influenta si autoritatea de presedinte al Fundatiei Tudor Vladimirescu pentru a dispune ca, din conturile fundatiei, sa fie achitate, in mod necuvenit, sume de bani catre societati controlate de el insusi, catre sine si catre o societate controlata de fiica sa.

Aproape 3 miliarde de lei vechi prejudiciu

Prin aceasta modalitate Morega a beneficiat in mod necuvenit de suma totala de circa 3.356.609.400 de lei vechi.

In cursul urmaririi penale s-a mai stabilit ca, dupa ce a determinat numirea unei persoane (avand calitatea de martor in cauza) la conducerea Inspectorul Teritorial de Munca Gorj, Morega, prevalandu-se de influenta si autoritatea sa in calitate de presedinte al PNL Gorj, i-a cerut acestuia sa plateasca, la data de 24 iunie 2007, suma de 10 milioane de lei vechi pentru Partidul National Liberal.

La data de 11 iulie 2007, Dan Ilie Morega, beneficiind de aceeasi influenta si autoritate, in calitate de lider al Partidului National Liberal Gorj, la solicitarea primarului comunei Baia de Fier, Constantin Mihutescu, i-a cerut imperativ lui Teodor Popescu, director al Sistemului de Gospodarire al Apelor Gorj din cadrul Directiei Apelor Jiu, ca acesta sa solicite anularea procesului verbal de contraventie prin care Primaria Baia de Fier era amendata cu 35.000 de lei si implicit sa avantajeze patrimonial contravenientul.

Ca urmare a solicitarii primite, potrivit DNA, Popescu s-a conformat si procesul-verbal de contraventie din 11 iulie 2007 a fost anulat de cptre Ion Radu Popescu-Orodel, desi dupa intocmire, actul de constatare al contraventiei nu putea fi anulat decat de instanta de judecata, in conditiile in care se exercita calea de atac impotriva acestuia.

Mai mult, in cursul urmaririi penale au fost extinse cercetarile si s-a stabilit ca, in acelasi mod au fost anulate alte doua procese procese-verbale la nivelul Sistemului de Gospodarire al Apelor Gorj. Concret, a rezultat ca la solicitarea lui Teodor Popescu, in calitate de director al Sistemului de Gospodarire al Apelor Gorj, Constantin Vladasel, seful Biroului Gestiunea Resurselor de Apa din cadrul aceleiasi institutii, a dispus anularea proceselor-verbale de contraventie seria A nr. 2457 din 19 septembrie 2006 si seria A nr. 2458 din 21 septembrie 2006, acte de constatare prin care doi agenti economici au fost sanctionati cu amenda de 50.000 de lei.

In cursul urmaririi penale, asupra bunurilor lui Dan Ilie Morega si Teodor Popescu a fost dispusa masura sechestrului asigurator, in vederea confiscarii de catre instanta a bunurilor obtinute necuvenit.

Sursa: rNews

Articol citit de 1658 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Inc-unmafiot facut scapat!

La fel ca si baronul macelar Mistrie!
Traiasca Justitia Romana, mama mafiotzilor si salvarea hotzilor!

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor