Dan Nica a fost audiat la Parlamentul Europan si a cerut ridicarea imunitatii - surse

Joi, 16 Aprilie 2015, ora 21:09
2701 citiri
Dan Nica a fost audiat la Parlamentul Europan si a cerut ridicarea imunitatii - surse

Europarlamentarul PSD Dan Nica a fost audiat, joi, in comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European, acesta cerand sa i se ridice imunitatea, potrivit unor surse de la Bruxelles.

Comisia va intocmi un proiect de raport, inainte de a vota in privinta cererii Directiei Nationale Anticoruptie de ridicare a imunitatii lui Nica, insa social-democratul chiar ar fi cerut ridicarea imunitatii, noteaza Adevarul.

Cine are dreptate in cazul ridicarii imunitatii lui Dan Nica in PE: DNA vs. Camera Deputatilor

In ce priveste raportul dupa care se va da un vot privind cererea de ridicare a imunitatii europarlamentarului PSD, acesta a fost amanat dupa ce documentele au ajuns la PE prea tarziu pentru a mai putea fi traduse din limba romana in engleza.

Dan Nica, la un pas sa ramana fara imunitate: Anuntul Parlamentului European

Votul in acest caz ar putea avea loc incepand cu urmatoarea sedinta a comisiei pentru afaceri juridice a Parlamentului European, iar raportul urmeaza sa fie trimis apoi in plenul institutiei, unde, spre deosebire de Parlamentul Romaniei, cel vizat de cererea de ridicare a imunitatii nu mai poate sa ia cuvantul.

Camera Deputatilor si Parlamentul European, in incurcatura din cauza lui Dan Nica

Miercuri, Camera Deputatilor a transmis un raspuns solicitat de Bruxelles in care se arata ca singurii care ii pot ridica imunitatea lui Dan Nica ar fi Parlamentul de la Bucuresti sau presedintele Romaniei, PE neavand nicio competenta in acest sens.

In 26 septembrie 2014, DNA a cerut aviz de la presedintele Romaniei, la Senat, Camera Deputatilor si Parlamentul European pentru inceperea urmaririi penale in cazul a noua fosti ministri care in perioada mandatelor ar fi savarsit infractiuni in dosarul licentelor "Microsoft".

Dan Nica, fost ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei in perioada 2000 - iulie 2004, este acuzat de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani. Europarlamentarul PSD a respins acuzatiile, spunand ca nu a cerut si nu a conditionat primirea de bani sau alte foloase din partea nimanui.

Dupa aproape o luna, in data de 24 noiembrie 2014, presedintele PE, socialistul Martin Schulz, a anuntat in plen ca a primit solicitarea DNA si a trimis-o Comisiei pentru afaceri juridice a PE. Abia in data de 20 martie 2015, comisia a cerut precizari de la Camera Deputatilor cu privire la imunitatea lui Dan Nica, raspunsul venind miercuri, la aproape o luna de la solicitare.

Toti ceilalti 8 ministri sunt deja urmariti penal in acest moment. Fostul presedinte Traian Basescu a avizat favorabil inca de la inceputul lunii octombrie cererile DNA de ridicare a imunitatii fostilor ministri Daniel Funeriu, Mihai Tanasescu, Alexandru Atanasiu, Adriana Ticau si Gabriel Sandu, in timp ce Senatul a avizat in luna noiembrie ridicarea imunitatii pentru Ecaterina Andronescu si Serban Mihailescu.

Citește și:
Moțiune simplă împotriva ministrului Bode: ”Pentru acest eșec trebuie să existe și responsabili”
Moțiune simplă împotriva ministrului Bode: ”Pentru acest eșec trebuie să existe și responsabili”
USR şi Forţa Dreptei vor depune moţiune simplă împotriva ministrului Afacerilor Interne Lucian Bode, „pentru eşecul înregistrat în procesul de aderare la Schengen”, a anunţat Ludovic...
Bode invocă detașat intrarea în Schengen în martie: ”Nu s-a pus problema decuplării de Bulgaria”
Bode invocă detașat intrarea în Schengen în martie: ”Nu s-a pus problema decuplării de Bulgaria”
Ministrul de Interne Lucian Bode a declarat că o decizie privind aderarea României la spaţiul Schengen poate fi luată la Consiliul JAI care este programat să aibă loc în luna martie. El...