Cererea DNA de ridicare a imunitatii lui Dan Nica, prezentata in PE

Luni, 24 Noiembrie 2014, ora 22:50
4335 citiri
Cererea DNA de ridicare a imunitatii lui Dan Nica, prezentata in PE

Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a anuntat, luni, in plen, ca a primit de la autoritatile romane cererea de ridicare a imunitatii europarlamentarului social-democrat Dan Nica, aceasta urmand sa fie trimisa Comisiei pentru Afaceri Juridice.

Presedintele PE, Martin Schulz, a anuntat, in sesiunea de la Strasbourg, ca a primit de la DNA cererea de ridicare a imunitatii lui Dan Nica si a precizat ca o va trimite Comisiei pentru Afaceri Juridice (JURI).

Potrivit procedurilor, dupa ce se face un anunt in plen privind cererea de ridicare a imunitatii pentru un eurodeputat, presedintele PE trimite documentul la Comisia pentru Afaceri Juridice, care va numi un raportor. Acesta trebuie sa fie din alt grup politic si sa aiba o alta nationalitate decat europarlamentarul pentru care se cere ridicarea imunitatii.

Procedura de ridicare a imunitatii are loc cu usile inchise, iar persoana vizata are posibilitatea de a-si spune punctul de vedere.

Dan Nica se apara in dosarul licentelor Microsoft: Sper sa fiu chemat cat mai curand la DNA

In conformitate cu articolul 9 al Protocolului nr. 7 privind privilegiile si imunitatile Uniunii Europene, daca presupusele infractiuni au avut loc pe teritoriul unei tari din UE se aplica legea acelei tari.

Acelasi articol stipuleaza ca, pe durata sesiunilor Parlamentului European, membrii acesteia beneficiaza pe teritoriul national de imunitatile recunoscute membrilor Parlamentului propriei tari, iar pe teritoriul oricarui alt stat membru de exceptare privind orice masura de detentie sau urmarire penala.

Totodata, imunitatea este valabila inclusiv pe perioada deplasarii la locul reuniunii Parlamentului European, cat si la intoarcere. Imunitatea nu poate fi invocata in caz de flagrant si nici nu poate constitui o piedica pentru Parlamentul European de a ridica imunitatea unuia dintre membri.

Potrivit regulilor de procedura, Comisia pentru Afaceri Juridice "nu se va pronunta, sub nicio circumstanta, asupra vinovatiei sau nevinovatiei europarlamentarului si nici asupra opiniilor sau faptelor atribuite acestuia".

Dupa ce proiectul de raport va fi votat in JURI, acesta se va duce in plen, "unde va fi votat fara a putea fi prezentate amendamente". Spre deosebire de Comisie, aici europarlamentarul vizat nu mai poate lua cuvantul.

Pe 26 septembrie, DNA a cerut aviz de la presedinte, Senat, Camera Deputatilor si Parlamentul European pentru inceperea urmaririi penale in cazul a noua fosti ministri care in perioada mandatelor ar fi savarsit infractiuni, in cazul licentelor Microsoft pentru scoli.

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, "in conformitate cu prevederile legale si constitutionale", referatul, in vederea sesizarii Parlamentului European pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de Dan Nica, ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, in perioada 2000 - iulie 2004, sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani.

In 27 septembrie, vicepresedintele PSD Dan Nica arata, intr-un comunicat, ca nu a cerut si nu a conditionat primirea de bani sau alte foloase din partea nimanui si ca nu a detinut si nu detine societati offshore.

Dan Nica a fost ales europarlamentar pe listele PSD la alegerile europene din mai.

Citeste si:
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) Marian Neacșu a fost numit de către PSD, partid din care a făcut parte timp de 20 de ani, în postul de...
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Premierul Nicolae Ciucă a adus la Palatul Victoria doi foști consilieri de la Ministerul Apărării
Doi consilieri de stat au fost numiţi joi, 2 decembrie, în Cancelaria premierului Nicolae Ciucă. Este vorba despre Gheorghiţă Agafiţei și Daniel Anghel. Deciziile privind numirea celor...