Dan Nica, alegerea PSD pentru Interne

Marti, 03 Februarie 2009, ora 23:40
3395 citiri
Dan Nica, alegerea PSD pentru Interne

Dupa ce a fost votat in unanimitate in sedinta Biroului Permanent al PSD si a primit girul Comitetului Executiv, liderii partidului l-au desemnat oficial pe Dan Nica pentru a prelua sefia Ministerului Administratiei si Internelor, dupa demisia lui Liviu Dragnea de luni seara.

Informatia a fost confirmata initial de presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase: "a fost o decizie potrivita, speram ca lucrurile sa mearga bine".

Fostul premier si-a exprimat speranta ca Traian Basescu va fi de acord cu aceasta desemnare - "rolul prsedintelui este unul secundar, insa premierul are puterea de a decide si a hotari in privinta ministrilor sai".

Ulterior, Mircea Geoana a afirmat ca propunerea a fost trimisa deja la Guvern si a subliniat ca vicepremierul va avea "deplina libertate" sa-si aleaga secretarii de stat, dar sa aiba si acceptul partidului.

Liderul PSD a mai admis ca situatia din ultimele zile a fost mai palpitanta si ca era nevoie ca PSD sa dea "o personalitate de calibru" pentru acest minister.

Pentru ca PSD va ramane cu un minister in minus, social-democratii vor propune ca seful DAE, Vasile Puscas, sa aiba o calitate de ministru, astfel incat sa existe o reprezentare paritara la nivelul guvernului, a mai spus Geoana.

Dupa o intalnire fulger la Palatul Cotroceni intre presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc si presedintele PSD, Mircea Geoana, in jurul orei 21,30, a inceput reuniunea Comitetului Executiv, in cadrul caruia liderii din teritoriu au fost consultati, prin videoconferinta, in legatura cu nominalizarea lui Nica.

Al treilea, cu noroc?

Daca va primi girul premierului Boc si apoi pe cel al presedintelui Basescu, Dan Nica va fi cel de-al treilea sef al Internelor in doar o luna de cand coalitia PSD+PC-PD-L se afla la guvernare.

Este putin probabil ca, dupa intalnirea de marti seara de la Cotroceni, premierul Emil Boc sa se opuna numirii lui Nica. Avand in vedere ca liderii PSD urmeaza sa plece, miercuri, la Cluj, depunerea juramantului ar putea avea loc, cel devreme, miercuri seara.

Nica, in varsta de 48 de ani, este deputat PSD, avand mandate de deputat din 1996 in toate legislaturile. A fost ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, in Guvernul Adrian Nastase, in perioada 2001-2004.

Actualul vicepremier a fost director de campanie al Partidului Social Democrat si membru in Biroul de Coordonare PSD si a obtinut, la alegerile parlamentare, un mandat de deputat in colegiul nr.5 din Galati.

Oprea si Dragnea au fugit de la MAI in doar o luna

Dan Nica este cea de-a treia propunere a PSD pentru sefia MAI dupa ce Gabriel Oprea si Liviu Dragnea au reusit sa dea bir cu fugitii in mai putin de o luna de cand s-a instalat actuala guvernare.

Daca in cazul lui Oprea, PSD i-a retras sprijinul politic pentru nesocotirea ordinelor "de partid", in cazul lui Dragnea motivul oficial este bugetul, cel neoficial intarzierea acceptarii numirii lui Ionel Georgescu in fruntea serviciului de informatii din Ministerul Administratiei si Internelor si alte nominalizari impuse de partid.

"Pentru a nu fi intr-o situatie ingrata, imi depun demisia de onoare din functia de ministru al Administratiei si Internelor", a anuntat Liviu Dragnea luni seara, in cadrul unei scurte si neasteptate declaratii de presa.

In cazul primului sef al MAI din Guvernul Boc, la o zi dupa ce PSD i-a retras sprijinul politic, Gabriel Oprea a demisionat din fruntea Ministerului Administratiei si Internelor. Acuzat de colegi ca este "pionul lui Basescu", el nu a renuntat la functie inainte de a mai avea o intrevedere cu sefului statului.

Gabriel Oprea i-a trimis demisia premierului Boc prin curier chiar inainte de a si-o anunta public. Se pare ca varianta demisiei a fost aleasa pentru ca seful statului sa nu fie pus in situatia delicata de a-l revoca, fiind stiut faptul ca presedintele a impus regula ca aproba revocarea unui ministru doar daca exista un inlocuitor pentru el.

"Se pare ca am deranjat. Pentru ca nu am acceptat sa intre in minister si sa ocupe functii importante oameni impusi pe alte criterii decat competenta", a comentat Gabriel Oprea decizia retragerii sprijinului politic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A scăzut rata anuală a inflației. Ciolacu: ”Am atacat creşterea nesimţită a preţurilor prin plafonare”
A scăzut rata anuală a inflației. Ciolacu: ”Am atacat creşterea nesimţită a preţurilor prin plafonare”
Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 6,6% în martie 2024, de la 7,2% în luna precedentă, conform datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Este a doua scădere...
Liberalul care a trecut la PSD alături de 500 de colegi: ”Mulțumesc pentru deschiderea și energia cu care ne-a întâmpinat”
Liberalul care a trecut la PSD alături de 500 de colegi: ”Mulțumesc pentru deschiderea și energia cu care ne-a întâmpinat”
Raul Ambruş, preşedintele Partidului Liberal Timiş, a decis să treacă la PSD Timişoara alături de peste 500 de colegi şi să susţînă candidatura lui Alfred Simonis pentru funcţia de...
#Dan Nica, #mai, #nominalizare, #PSD , #PSD