Presa de azi: "Doi s'un sfert", pe urmele speculantilor din piete

Miercuri, 11 Februarie 2009, ora 07:21
3543 citiri
Presa de azi: "Doi s'un sfert", pe urmele speculantilor din piete

Dan Nica, audiat in logica "bunului-simt", titreaza Romania libera. La doar o zi dupa ce au decis sa-l investeasca pe Dan Nica la sefia Internelor fara audieri, liderii PSD si PD-L si-au dat seama, la ceas de seara, ca procedura ar fi la limita Constitutiei, asa ca marti l-au trecut repede pe Nica prin comisiile de specialitate.

"Nu exista o modificare in cadrul structurii Guvernului, drept care nu putem trimite spre audiere un coleg care a depus juramantul si a fost audiat. (...) Asadar, procedura este una simpla, stabilita prin Constitutie. In plenul comun al Parlamentului nu se va vota, ci se va lua act de scrisoarea domnului Emil Boc", explica Valeriu Zgonea, secretarul Camerei Deputatilor, dupa sedinta de luni a Birourilor Permanente ale celor doua Camere.

Ulterior, la ceas de seara, liderii PSD si PD-L s-au intalnit si, aplecandu-se cu mai mare atentie asupra Legii fundamentale, s-au razgandit si au decis sa-l supuna totusi pe vicepremierul Dan Nica audierii in Parlament si votului plenului reunit.

Schimbarea a fost explicata de liderul PDL Ioan Oltean prin dorinta de "a evita orice discutii sau interpretari ale Constitutiei".

"Doi s'un sfert", pe urmele speculantilor din piete, scrie Evenimentul Zilei. Serviciul secret al Ministerului de Interne va combate evaziunea fiscala si pe "baietii smecheri" care profita de munca taranului.

Angajatii Directiei Generale pentru Informatii si Protectie Interna (DGIPI) vor fi implicati in combaterea evaziunii fiscale, lupta impotriva speculantilor din piete, precum si a falsificatorilor de alcool si de tigari. Acestea sunt obiectivele pe 2009 ale noului ministru al Administratiei si Internelor, Dan Nica.

El a anuntat marti aceste intentii surprinzatoare in cadrul audierilor din Comisiile de aparare si administratie din parlament. Dupa audieri, Nica a primit avizul comisiilor pentru a fi ministru al Administratiei si Internelor, gratie voturilor PD-L si PSD. Liberalii s-au impotrivit, iar UDMR s-a abtinut.

Noul ministru a fost intrebat de Ludovic Orban (PNL) daca intentioneaza sa elaboreze o lege de functionare a DGIPI. Luat prin surprindere, Nica a inceput precaut: "DGIPI trebuie sa functioneze in conformitate cu legea. Aici nu exista dubii. In masura in care nu-si fac treaba, trebuie sa suporte consecintele ca orice functionar. Pana acum nu am semnale ca nu si-ar face treaba".

Din Gandul aflam ca Hrebenciuc aduce grupului de la Bacau primul trofeu: Comisia SIE. Pedelistii si pesedistii si-au impartit, in aceasta saptamana, si comisiile de control asupra serviciilor de informatii.

Dupa ce au negociat la sange ministerele Apararii si de Interne, care au, fiecare, cate un serviciu secret, cele doua parti au reusit sa se inteleaga, intr-un final, si in privinta organismelor parlamentare de control a structurilor informative.

PD-L va prelua, astfel, sefia Comisiei SRI, in timp ce PSD pe cea a Comisiei SIE. Daca democrat-liberalii au gasit rapid un presedinte, in persoana lui Cezar Preda, social-democratii intampina oarece dificultati.

Liderul grupului de la Camera Deputatilor, Viorel Hrebenciuc, insista sa-l impuna in fruntea Comisiei SIE pe omul sau de la Bacau, deputatul Gabriel Vlase, in timp ce liderul filialei pesediste Dambovita, Ioan Stan, vrea sa candideze pentru aceeasi pozitie. Miercuri, PSD ar trebui sa vina cu o nominalizare oficiala in urma unui vot al grupului parlamentar.

PD-L controleaza SRI, iar PSD - SIE. Hrebenciuc si-a pus protejatul sa monitorizeze spionii, noteaza Gardianul. PSD, PD-L si PNL si-au impartit Comisiile comune ale Camerei si Senatului.

In urma intelegerilor facute la nivelul liderilor grupurilor, fiecarui partid ii va reveni presedintia a cate doua Comisii comune. UDMR e singura formatiune care nu si-a revendicat niciuna din aceste structuri parlamentare.

PD-L a preluat presedintia Comisiei de control a activitatii SRI si a Comisiei pentru Statutul deputatilor si senatorilor. La schimb, social-democratii vor avea sefia Comisiei parlamentare de control a activitatii SIE si a Comisiei pentru Afaceri Europene. Liberalii obtin doua comisii fara miza prea mare - cea pentru Problemele Revolutionarilor si Comisia UNESCO.

PD-L il va propune pe vicepresedintele Camerei Cezar Preda la conducerea Comisiei SRI, in vreme ce la SIE ar putea fi propus miercuri plenului deputatul PSD Gabriel Vlase. Acesta din urma este un apropiat al lui Viorel Hrebenciuc.

Hrebenciuc pe SIE, titreaza si Ziua. Pesedistii si pedelistii au finalizat marti negocierile pentru impartirea presedintiei Comisiilor parlamentare de control asupra principalelor servicii de informatii, PD-L urmand sa supravegheze activitatea SRI, iar PSD pe cea a SIE.

Conform algoritmului, Cezar Preda de la PD-L urmeaza sa fie cu ochii pe directorul SRI, George Maior, fost membru PSD, in timp ce omul de casa al lui Viorel Hrebenciuc, Gabriel Vlase, il va monitoriza pe directorul SIE, Razvan Ungureanu, un apropiat de-al lui Traian Basescu.

Negociatorul social-democratilor a reusit sa-l impuna pe favoritul sau in detrimentul lui Ion Stan, considerat ca facand parte din tabara lui Adrian Nastase.

Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
#Dan Nica Interne, #SIE SRI Hrebenciuc , #PSD