Basescu a semnat numirea lui Nica interimar la Interne

Miercuri, 04 Februarie 2009, ora 19:06
1036 citiri
Basescu a semnat numirea lui Nica interimar la Interne

Presedintele Traian Basescu a semnat, miercuri, decretul de numire a lui Dan Nica in functia de ministru al Internelor pe o perioada interimara de 45 de zile.

Dan Nica a fost numit, deocamdata, interimar pentru ca, in contextul in care isi va pastra si functia de vicepremier, regulamentul de functionare a Guvernului trebuie modificat.

Dupa ce modificarea va fi inclusa in regulament, cel mai probabil Dan Nica va fi numit oficial in functia de ministru al Administratiei si Internelor.

Tot in contextul cumulului functiei de vicepremier cu cea de ministru de Interne a ajuns la Parlament, surse din conducerea Senatului au anuntat, miercuri, ca aceasta sesizare adresata de primul-ministru Emil Boc a ajuns la Parlament.

Sesizarea Guvernului privind faptul ca Dan Nica ocupa doua posturi in Executiv, cel de viceprim-ministru si cel de ministru de Interne, a fost remisa conducerii celor doua Camere ale Parlamentului.

Adresa Guvernului urmeaza sa fie discutata in Birourile Permanente ale Senatului, respectiv Camerei Deputatilor. Cum problema structurii guvernamentale este de resortul ambelor Camere, procedura de urmat va fi decisa, cel mai probabil, in Birourile reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor.

Primul-ministru Emil Boc a inaintat miercuri presedintelui Romaniei propunerea de desemnare a vicepremierului Dan Nica in functia de ministru interimar al Administratiei si Internelor, informeaza Guvernul.

De asemenea, primul-ministru a sesizat conducerile celor doua Camere ale Parlamentului in vederea modificarii structurii Guvernului, astfel incat Dan Nica sa cumuleze atat functia de vicepremier, cat si pe cea de ministru al Administratiei si Internelor.

In drept, solicitarea premierului este fundamentata pe articolele 106, 107 si 85 alin. 3, din Constitutia Romaniei.

Potrivit art. 85 alin.3 din Constitutia Romaniei, "daca prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a Guvernului, Presedintele Romaniei va putea exercita atributia prevazuta la alin. (2) numai pe baza aprobarii Parlamentului, acordata la propunerea primului-ministru".

Nica, a doua oara interimar la Interne

Dan Nica indeplineste pentru a doua oara functia de ministru interimar la MAI, prima oara vicepremierul preluand portofoliul Internelor dupa demisia lui Gabriel Oprea.

Vicepremierul Dan Nica este a treia persoana propusa de PSD la conducerea MAI, in conditiile in care Ministerul Administratiei si Internelor a fost prima alegere a PSD din randul ministerelor la impartirea portofoliilor cu PD-L.

Liviu Dragnea si-a anuntat demisia "de onoare" luni seara, declarand ca resursele alocate sunt prea putine pentru a isi indeplini obiectivele asumate la preluarea functiei.

Potrivit unor surse politice, Liviu Dragnea a demisionat de la MAI din cauza intarzierii numirii sefului DGIPI si a unui secretar de stat, propunerile fiind neacceptate in PSD si PD-L. Potrivit acelorasi surse, PD-L nu ar fi fost de acord cu numirea lui Ionel Georgescu la DGIPI, in timp ce in PSD au fost discutii aprinse cu privire la numirea lui Mincu Silvestru ca secretar de stat.

Si demisia lui Gabriel Oprea de la conducerea MAI, prima nominalizare a PSD pentru acest portofoliu, are legatura cu numirile de la DGIPI si pentru secretari de stat. PSD i-a reprosat lui Oprea ca nu a consultat conducerea partidului cand l-a propus ca sef la DGIPI pe Virgil Ardelean.

Vezi mai jos decretul de numire a lui Dan Nica interimar la Interne

Citeste si:
PNRR a primit aprobare din partea Consiliului UE. Când ar putea primi România prima tranșă de bani
PNRR a primit aprobare din partea Consiliului UE. Când ar putea primi România prima tranșă de bani
Planul Național de Redresare și Reziliență al României a primit joi, 28 octombrie, aprobarea din partea Consiliului Uniunii Europene. După decizia oficialilor europeni, premierul interimar...
Când au convocat liberalii ședința biroului executiv. Va fi discutată lista de miniștri a cabinetului Ciucă VIDEO
Când au convocat liberalii ședința biroului executiv. Va fi discutată lista de miniștri a cabinetului Ciucă VIDEO
PNL va avea vineri, 29 octombrie 2021, o ședință a biroului executiv, unde vor fi discutate variantele de miniștri în cabinetul Ciucă. Ședința va avea loc la ora 11.00. Premierul...
Sursa: Ziare.com