Nica ar modifica legislatia pentru a se evita alte scandaluri gen DGIPI

Marti, 31 Martie 2009, ora 17:58
2260 citiri
Nica ar modifica legislatia pentru a se evita alte scandaluri gen DGIPI
Foto: Antena3

Ministrul de Interne Dan Nica a declarat marti, la iesirea de la audierile din Parlament, ca ar putea fi operate cat de curand anumite modificari in legislatia in domeniu, astfel incat sa fie evitate cazuri de genul scandalului din DGIPI.

Invitat de membrii Comisiei Parlamentare de Aparare din Camera Deputatilor pentru a da explicatii cu privire la numirea in functie a lui Serban in conditiile in care acesta era anchetat de DNA, ministrul de Interne a explicat ca el nu a fost informat in legatura cu acest lucru pana la momentul in care Serban a fost retinut.

Dan Nica a mai spus ca procurorul sef al DNA, Daniel Morar, a sustinut ca, potrivit legilor in vigoare, actele premergatoare din desfasurarea unei anchete sunt secrete.

"Procurorul general al DNA mi-a spus foarte clar ca nu au putut fi si nu vor fi furnizate aceste informatii, ca tin de secretul datelor premergatoare si urmaririi penale si nu se doreste prejudicierea unei anchete in curs", a declarat Nica.

Referitor la criteriile care au condus la numirea lui Cornel Serban in functia de sef al DGIPI, Nica a spus ca acesta a avut recomandari foarte bune.

"Am spus si in comisie ca fisa profesionala a acestui fost director DGIPI arata ca peste tot a avut calificativul foarte bine. Si in activitatea desfasurata in Spania, atat cat poate fi dat publicitatii", a declarat Nica precizand ca acesta s-a ocupat acolo de eliminarea grupurilor criminale si a fost foarte bine apreciat.

Ministrul a explicat ca nu poate sa ofere mai multe informatii in acest sens, deoarece "maine are loc un proces si nu vreau sa fiu acuzat ca influentez acest proces".

Ar putea fi introdusa procedura de "vetting"

Dan Nica a mai precizat ca parlamentarii din comisia de Aparare au cazut de acord ca este necesar sa fie operate anumite schimbari in legislatie, astfel incat toti demnitarii care urmeaza sa ocupe anumite functii importante in ministere, de la un anumit nivel in sus, sa fie supusi asa numitei proceduri de "vetting".

"Solutia care se prefigureaza este a obligativatii prin lege ca sa se dea un aviz in acest sens, la fel ca la informatiile clasificate", a spus Nica precizand ca va fi vorba de obligativitatea pastrarii secretului cu privire la informatiile aflate, in cazul in care persoanele respective fac obiectul unor anchete in curs.

"Va fi la fel ca in cazul serviciilor de informatii sau al functiilor ocupate in Ministerul de Justitie", a mai spus Nica.

Pe de alta parte, ministrul a refuzat sa ofere mai multe detalii jurnalistilor cu privire la discutia purtata luni cu presedintele Traian Basescu, legat tot de DGIPI.

"A fost o discutie legata de siguranta naturala si componenta CSAT. Imi pare rau ca nu va pot oferi mai multe amanunte", a spus Nica precizand totusi ca se doreste ca DGIPI sa devina "o structura europeana si cu o defasurare a activitatii pe masura".

Ministrul a mai anuntat totusi ca viitoarele structuri din Ministerul de Interne vor fi mai eficiente si ca se va merge "mai mult catre oameni si catre pregatirea acestora", in conditiile in care "90% din infractori sunt prinsi cu ajutorul DGIPI".

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Dan Nica DGIPI, #Cornel Serban parlament , #stiri Dan Nica