Nica propune modelul german pentru salarizarea unica a bugetarilor (Video)

Miercuri, 06 Mai 2009, ora 13:20
5106 citiri
Nica propune modelul german pentru salarizarea unica a bugetarilor (Video)

Ministrul de Interne, Dan Nica, a declarat miercuri, dupa intalnirea cu liderii de sindicat din invatamant, ca sustine introducerea in Romania a modelului german al legii unice de salarizare a bugetarilor.

"Pozitia mea este aceea de a promova o lege de salarizare unitara similara cu cele din Uniunea Europeana", a declarat Nica subliniind ca "modelul german este cel mai bun".

Ministrul a explicat ca preluarea grilei de salarizare si a exhivalentelor din sistemul german este singura solutie realista pentru Romania, daca vrem sa avem o lege de salarizare unitara cat de curand, care sa nu poata fi contestata de nimeni.

"Modelul german este functional de atatia ani, Germania este o tara prospera iar parerea mea este ca acest model este cel mai bun", a declarat Dan Nica, precizand ca a sustinut aceasta varianta in timpul negocierilor cu sindicatele.

Ministrul nu a ezitat sa afirme ca "ne pacalim daca credem ca in Romania putem face astfel de echivalente de functii", precizand totodata ca daca nu adoptam un model extern "vom perpetua un sistem inechitabil si injust".

"Sistemul actual nu trebuie schimbat cu o smecherie romaneasca ci cu un model care si-a verificat valabilitatea atatia zeci de ani", a sustinut ministrul ferm convins ca in acest mod legea nu va mai fi contestata de nimeni si nu va mai avea opozanti.

Ministrul a precizat insa foarte clar ca nu se refera la sume de bani. "Nu vorbim de valoare pentru ca nu ne comparam cu ei, doar ca ierarhizare a functiilor", a spus Dan Nica.

Astfel, el s-a declarat increzator ca daca si ceilalti parteneri sociali vor fi de acord cu solutia propusa legea salarizarii unice va fi adoptata foarte rapid.

"Cat o traduc in limba romana, apoi adoptata de Guvern si publicata in Monitorul Oficial. Poate intra in vigoare si de saptamana viitoare", a mai declarat minsitrul de Interne, ferm convins ca aceasta este "o solutie buna si decenta".

Descentralizarea avanseaza

Pe de alta parte, ministrul de Interne a declarat ca a fost discutat cu sindicatele si stadiul actual al descentralizarii.

"E un proces care nu e simplu si usor de dus", a declarat Nica anuntand ca in sedinta de guvern va prezenta miercuri o nota cu privire la proiectele de lege care au fost finalizate de ministerul pe care il conduce.

Printre acestea se numara proiectele de lege privind politia locala sau descentralizarea in domeniul sanatatii.

In ceea ce priveste agricultura, "o mutam aproape de tarani, la cei care se ocupa de ea", a spus Nica subliniind ca acum "70% dintre cei care vorbesc despre agricultura stau la oras iar cei care sapa sunt pe camp".

In ceea ce priveste bazele sportive in care nu se face performanta, Nica a precizat ca s-a decis ca acestea vor trece la autoritatile locale cu conditia ca timp de 99 de ani sa nu i se schimbe destinatia, "ca sa nu devina investitii imobiliare".

De asemenea, in privinta descentralizarii in domeniul educatiei s-a decis convocarea pentru marti la ora 9 la sediul MAI a 21 de reprezentanti ai sindicatelor din invatamantul preuniversitar si 21 ai comunitatilor locale pentru a se stabili de comun acord care sunt elementele care vor fi supuse procesului de descentralizare.

Trenuie sa existe un proces in care ambele parti sa fie implicate, astfel ca "scoala sa fie mai buna, elevii mai bine educati si parintii multumiti".

Citeste si:
Ludovic Orban, mesaj pentru tinerii liberali: „Membrii TNL prezenţi la congres nu se vor lăsa controlaţi. Mă aştept de la voi să fiţi liberi” VIDEO
Ludovic Orban, mesaj pentru tinerii liberali: „Membrii TNL prezenţi la congres nu se vor lăsa controlaţi. Mă aştept de la voi să fiţi liberi” VIDEO
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă, 18 septembrie, la Şcoala de Vară a TNL din staţiunea Venus, că se aşteaptă ca tinerii liberali care vor fi prezenţi la congresul din...
Klaus Iohannis, la volanul noului model Dacia Duster. „Firmele s-au pregătit pentru continuarea activităţilor economice” VIDEO
Klaus Iohannis, la volanul noului model Dacia Duster. „Firmele s-au pregătit pentru continuarea activităţilor economice” VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a testat sâmbătă, 18 septembrie, noul model Dacia Duster, varianta facelift produsă la Mioveni. Șeful statului a mărturisit că experienţa şofatului a fost...
Sursa: Ziare.com