Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Nica propune modelul german pentru salarizarea unica a bugetarilor (Video)

Miercuri, 06 Mai 2009, ora 13:20
5253 citiri
Nica propune modelul german pentru salarizarea unica a bugetarilor (Video)
Foto: Antena3

Ministrul de Interne, Dan Nica, a declarat miercuri, dupa intalnirea cu liderii de sindicat din invatamant, ca sustine introducerea in Romania a modelului german al legii unice de salarizare a bugetarilor.

"Pozitia mea este aceea de a promova o lege de salarizare unitara similara cu cele din Uniunea Europeana", a declarat Nica subliniind ca "modelul german este cel mai bun".

Ministrul a explicat ca preluarea grilei de salarizare si a exhivalentelor din sistemul german este singura solutie realista pentru Romania, daca vrem sa avem o lege de salarizare unitara cat de curand, care sa nu poata fi contestata de nimeni.

"Modelul german este functional de atatia ani, Germania este o tara prospera iar parerea mea este ca acest model este cel mai bun", a declarat Dan Nica, precizand ca a sustinut aceasta varianta in timpul negocierilor cu sindicatele.

Ministrul nu a ezitat sa afirme ca "ne pacalim daca credem ca in Romania putem face astfel de echivalente de functii", precizand totodata ca daca nu adoptam un model extern "vom perpetua un sistem inechitabil si injust".

"Sistemul actual nu trebuie schimbat cu o smecherie romaneasca ci cu un model care si-a verificat valabilitatea atatia zeci de ani", a sustinut ministrul ferm convins ca in acest mod legea nu va mai fi contestata de nimeni si nu va mai avea opozanti.

Ministrul a precizat insa foarte clar ca nu se refera la sume de bani. "Nu vorbim de valoare pentru ca nu ne comparam cu ei, doar ca ierarhizare a functiilor", a spus Dan Nica.

Astfel, el s-a declarat increzator ca daca si ceilalti parteneri sociali vor fi de acord cu solutia propusa legea salarizarii unice va fi adoptata foarte rapid.

"Cat o traduc in limba romana, apoi adoptata de Guvern si publicata in Monitorul Oficial. Poate intra in vigoare si de saptamana viitoare", a mai declarat minsitrul de Interne, ferm convins ca aceasta este "o solutie buna si decenta".

Descentralizarea avanseaza

Pe de alta parte, ministrul de Interne a declarat ca a fost discutat cu sindicatele si stadiul actual al descentralizarii.

"E un proces care nu e simplu si usor de dus", a declarat Nica anuntand ca in sedinta de guvern va prezenta miercuri o nota cu privire la proiectele de lege care au fost finalizate de ministerul pe care il conduce.

Printre acestea se numara proiectele de lege privind politia locala sau descentralizarea in domeniul sanatatii.

In ceea ce priveste agricultura, "o mutam aproape de tarani, la cei care se ocupa de ea", a spus Nica subliniind ca acum "70% dintre cei care vorbesc despre agricultura stau la oras iar cei care sapa sunt pe camp".

In ceea ce priveste bazele sportive in care nu se face performanta, Nica a precizat ca s-a decis ca acestea vor trece la autoritatile locale cu conditia ca timp de 99 de ani sa nu i se schimbe destinatia, "ca sa nu devina investitii imobiliare".

De asemenea, in privinta descentralizarii in domeniul educatiei s-a decis convocarea pentru marti la ora 9 la sediul MAI a 21 de reprezentanti ai sindicatelor din invatamantul preuniversitar si 21 ai comunitatilor locale pentru a se stabili de comun acord care sunt elementele care vor fi supuse procesului de descentralizare.

Trenuie sa existe un proces in care ambele parti sa fie implicate, astfel ca "scoala sa fie mai buna, elevii mai bine educati si parintii multumiti".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#lege salarizare unica, #salarizare unica bugetari, #model german salarii , #stiri Dan Nica