Politia Locala se infiinteaza de la 1 ianuarie, dar nu se stie de unde va fi platita

Sambata, 26 Septembrie 2009, ora 17:23
2535 citiri
Politia Locala se infiinteaza de la 1 ianuarie, dar nu se stie de unde va fi platita

Proiectul de lege privind Politia Locala, care ar putea intra in vigoare de la 1 ianuarie, nu prevede alocarea unor sume de la bugetul de stat pentru finantarea acestei institutii, a precizat sambata, la Galati, ministrul de Interne dan Nica,

Potrivit acestuia, responsabilitatea finantarii apartine exclusiv primariilor, nu si autoritatilor centrale, asa cum au cerut primarii de municipii in ultima perioada.

"Aceasta lege spune doar ca Politia care functioneaza la ora actuala are competente extinse. Asta inseamna ca ea poate sa aplice amenzi in cateva domenii care au fost solicitate in mod expres de catre autoritatile locale. Nu sunt prevazute sume de bani de la bugetul de stat pentru aceasta actiune, ea neputand fi luata in considerare atata timp cat nu exista niste standarde de cost si cu atat mai mult cu cat decizia de a infiinta si de a dimensiona Politia Locala a apartinut autoritatilor locale", a afimat Nica.

Ministrul de Interne a afirmat ca Legea Politiei Locale se afla inca in dezbatere in Parlament, insa ea trebuie sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2010.

"Este extrem de important ca aceasta lege sa intre in vigoare cu 1 ianuarie pentru ca noile competente ale Politiei Locale sa poata fi exercitate", a declarat Dan Nica.

Ministerul Finantelor se mai gandeste

Totusi, Dan Nica a lasat sa se inteleaga ca varianta finantarii unei cote din cheltuielile de functionare a politiilor locale nu este exclusa definitiv, Ministerul Finantelor identificand si resursele financiare. Insa, pentru ca banii sa poata fi trimisi in teritoriu, trebuie determinate standardele de cost.

"In momentul in care exista cateva elemente care sa fie cuantificabile, putem discuta si despre posibilitatea in care sa fie finantata si aceasta activitate. Au fost propuse cateva variante, inclusiv cresterea cotelor defalcate cu doua puncte procentuale tocmai pentru sustinerea acestei activitati, dar care erau prevazute si pentru peluarea anumitor politisti din Politia Nationala in Politia Comunitara.

Ministerul Finantelor a spus ca aceste standarde de cost sunt esentiale pentru a deterrmina cati bani si unde. Standardele de cost spun asa: se asigura un nivel minim al cheltuielilor de functionare, prin bugetul statului. Cine doreste sa faca alte lucruri, acest lucru nu se poate realiza decat prin resursele proprii ale bugetului local", a explicat ministrul de interne, Dan Nica.

In august, primarul municipiului Galati, Dumitru Nicolae, a declarat ca municipalitatea nu va putea asigura finantarea Politiei Comunitare in lunile noiembrie si decembrie si a amenintat ca, daca Guvernul nu trimite bani in teritoriu si nu accelereaza procesul de adoptare a Legii Politiei Locale, va propune Consiliului Local desfiintarea Politiei Comunitare. Luna aceasta, inainte de a beneficia de o suplimentare de fonduri in urma rectificarii bugetare operate de Executiv, edilul-sef de la Galati a spus ca, in lipsa unui sprijin real de la centru, iau in calcul varianta desfiintarii Politiei Comunitare si alte municipii din tara.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Dan Nica politie locala, #finantare politie locala primarii , #stiri Dan Nica