Dan Puric implineste 51 de ani

Vineri, 12 Februarie 2010, ora 16:30
5210 citiri
Dan Puric implineste 51 de ani

Spectaculosul Dan Puric implineste vineri 51 de ani, fiind nascut in aceeasi zi cu un monstru sacru al cinematografiei, italianul Franco Zeffirelli.

"Rapsodul bucuriei" si "ortodoxul imbisericit marturisitor", cum e numit Dan Puric in prefata unei carti al carei autor este, s-a nascut la Buzau, dar a copilarit la Nehoiu. Pana intr-un punct, viata lui Dan Puric nu a avut nimic spectaculos.

A plecat din Nehoiu la Bucuresti, unde a facut liceul Nicolae Tonitza. Avea talent la desen, dar el voia sa faca teatru. A dat prima oara la Academia de Teatru si Film si a picat. Avea 18 ani si s-a angajat ipsosar pe un santier din Bucuresti. Dupa un an, a mai incercat o data la Teatru.

De aceasta data, esecul l-a trimis in armata, unde si-a petrecut 18 luni din viata. Intors din militarie, a reusit sa intre la Teatru, la clasa lui Dem Radulescu. In 1985 si-a luat licenta si a fost repartizat la Teatrul Mihai Eminescu din Botosani.

A ramas acolo pana in 1988, cand s-a mutat in Bucuresti, la Teatrul National I.L. Caragiale, unde are spectacole si astazi. La 26 februarie la Rapsodia Romana va avea premiera piesei "Fantasmagoria".

In arta lui Dan Puric gasim o estetica profund originala, un fel de sculptura in miscare armonioasa, ceva greu de exprimat in cuvinte, care te lasa impresionat si fermecat. Artistul are in el ceva fantastic, o forta ce contamineaza si care ne obliga sa descoperim esenta insasi a spiritului si a artei, exprimata prin gest.

Dan Puric a promovat in calitatea sa de regizor un spectacol de teatru total, o sinteza a artelor dansului, costumului si mimicii, care aminteste experimentele din perioada interbelica a marelui regizor francez Jean-Louis Barrault si teoria supramarionetei.

In 2008 a publicat cartea "Cine suntem, sau despre taina identitatii personale si comunitare traita si exprimata in si prin persoana autorului", in care vorbeste despre apropierea sa de crestinism si despre pierderea identitatii neamului romanesc iar in 2009 a lansat "Omul Frumos".

De ziua lui, Dan Puric se "simte foarte iubit" si a multumit Ziare.com pentru urarile de "La multi ani".

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Dan Puric biografie, #Dan Puric zi nastere, #Dan Puric carti , #carti